też ze dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi kilka malin (użyłam mrożonych) kilka jeżyn (użyłam mrożonych) 4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem) mąka pszenna do obtoczenia wątróbek mleko do namoczenia wątróbek smalec do smażenia wątróbek Wykonanie: Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam(...)czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony w około pół centymetrowej grubości plasterki i zaczęłam je grillować. Na trzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet
Blondynka Gotujemąka -1 szkl jajko -1 szt sól- szczypta mleko - 1 szkl woda - 1 szkl Farsz: pieczarki - 0,5 kg ser żółty - 100 g cebula - 1 szt sól i pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz(...)tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać w krokiety. Następnie zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiwiększa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju(...)Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy
Czerwona Porzeczkapomidory, mała cebula, sałata, ser żółty, pojedynczy filet z piersi z kurczaka, przyprawa gyros, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, pieprz. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia(...)Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Filet z piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Czerwoną paprykę, pomidory, cebulę i ser żółty kroimy w cienkie słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na naleśnik
paapilotkaabędą zachwyceni. Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie Świata kilka malin do podania opcjonalnie niewielka ilość sosu wiśniowego mała ilość tłuszczu do smażenia(...)mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło Ghee). Placuszki układamy jeden na drugim smarując górę każdego placuszka konfiturą
Słodkie okruszkiświeżego z skórą sól morska w młynku Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 1 jajko mąka do obtoczenia olej do smażenia cytryna 250 g mrożonego szpinaku 0,5 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Dorsza oczyścić(...)pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju. Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą
Ala piecze i gotujeprzeciśnięte przez praskę sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania solimy) i obieramy ze skórek. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż będzie rumiany i chrupiący. Bób miksujemy z białym serem, następnie dodajemy podsmażony boczek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbrokułów np mrożonych 1 łyżka wegety Pieprz do smaku 6 plastrów papryczki jalapeno konserwowej 1 łyżka suszonej bazyli Olej do smażenia np.rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego 50 ml wody Sos 15 dag sera żółtego tartego cheddar (lub innego) 250 ml mleka 1 łyżka pasty curry tikka masala ( można innej) Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej(...)grubym dnie i smażę na rumiano. Dolewam 50ml wody i 2 łyżki sosu sojowego. Duszę aż płyny wyparują. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Brokuły gotuję ok 5 min. Odcedzam. Można podzielić na mniejsze części. Przygotowuję sos. Do miski wlewam mleko, dodaję pastę curry tikka masala ( można dodać innej) przyprawy i tarty ser. Mieszam. Wszystkie składniki przekładam
Gotowanie Patkioliwy, soku z cytryny i Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej. Patelnię grillową nagrzewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i smażymy z obu stron, doprawiając sola i pieprzem. Następnie grillujemy zamarynowany ser. Na talerzykach układamy roszponkę oraz halloumi, cukinię, maliny i cząstki pomarańczy. Całość polewamy sosem pomidorowo-pomarańczowym. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem Ketchupu Kieleckiego
Mienta blogciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 800g szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ale może być świeży, albo mrożony w liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku pieprz sól łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy(...)Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować farsz. Na oliwie krótko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna
Kulinarne Inspiracjeodstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy go z ziołami. Mortadellę i ser kroimy w kostke. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość(...)świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu i połącz
Mia Cucina Sofietagryczanej (choć my dodałyśmy nieco mniej) 2 cebule olej sól, pieprz Kasze gryczaną gotujemy na sypko. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy do kaszy. Dodajemy do niej również ser biały rozduszony widelcem. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto według tego przepisu . Napełniamy pierogi farszem i wrzucamy do posolonej gotującej się
Kolizje Smakówburaczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej Europy :) Jednak dziś pokażę(...)moją ulubioną, podstawową wersję. Jej zaletą jest naprawdę ekspresowe przygotowanie, praktycznie w 5 minut, jeżeli użyjecie gotowanych buraków pakowanych próżniowo. Na fajerwerki typu "smażona feta" nie mam bowiem na co dzień czasu :) Przepis zaczerpnęłam od Jamiego Olivera, jednak zrobiłam tę sałatkę już tyle razy, że przestałam trzymać się ustalonych przez niego proporcji, a zaczęłam polegać na własnym smaku. Zdecydowanie
Chilli Czosnek i OliwaKrokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka(...)przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy
Słodka Stronasera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek 1/2 cebuli łyżka masła 1 żółtko 1 łyżka sosu sojowego 20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż(...)Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Polecam, szczególnie jak ktoś
Czerwona Porzeczka