zamiennie użyć octu, u mnie brak 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo do mini pączków: do posypania cukier puder tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Ser przeciskamy przez praskę i dodajemy resztę składników – oprócz proszku do pieczenia, sody i mąki oraz alkoholu – miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powoli proszek(...)odrobinę mąki, ale nie za dużo – pączki mogą być na końcu za twarde. Gotowe ciasto porcjujemy, formujemy pączki. Mini pączki przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Na rozgrzanym tluszczu smażymy partiami pączki. Smażymy aż się ładnie i równomiernie zrumienią z każdej strony obracając je patyczkiem do szaszłyków. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Przepis pochodzi stąd SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniniezapowiedzianych gości. Składniki: * 150 g kaszy kus-kus * 1 średniej wielkości cukinia * 1 cebula * 1/2 bakłażana * 2 pomidory * 150 g sera sałatkowego * kilka oliwek * garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki * 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia * 2 łyżki octu jabłkowego * sol, pieprz Wykonanie: Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić(...)bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia. Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym. Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem
kolorowotorcikowomoże też być świeża marchew i mrożony groszek ) przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, oregano) 3/4 szklanki żółtego sera (niekoniecznie) Ugotowane ziemniaki utłukłam, a następnie z dodatkiem mleka i masła zrobiłam na puree. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyłam na oliwie, dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso(...)żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski, bo zapach i smak boski
bastalenapieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw. Składniki: 1 żółta cukinia 2 duże garści orzechów ziemnych FELIX 100 g sera białego chudego Oleju roślinny Pieprz, bazylia Przygotowanie: Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię
Czarnawisienkatartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy(...)porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik. Kuskus trójkolorowy: W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię
Moniki Smakołykigodziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową i smażyć około 1-2 minut bez tłuszczu aż lekko ściemnieją, ale nie za bardzo, żeby nie zrobiły się gorzkie. Natkę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać
UgotujmyTo.plkotletów : 500 gr mielonego wołowego ( x2 na dwa obiady) 1 jajko 1 cebula 3 łyżki startego miękkiego sera 1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletów sól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia Wykonanie: Do mielonego dodajemy posztkowaną cebulę, jajko(...)bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej i smażymy z obu stron naśrednim gazie. Gotowe. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z pekińskiej- przepis tutaj
Smaki Edytyzewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam(...)wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni
Kulinarny Pamiętnikłyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 małe jajko (w oryginale żółtko) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia mąka do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. 2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę. 4. Na kotlety
Kuchnia domowa Anitrochę sera żółtego ketchup wykonanie: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnie, Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, masło i smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy babeczki, posypujemy startym serem i podpiekamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy do czerwonego barszczu. Możemy polać delikatnie ketchupem
Domowy Smak Jedzeniasera feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi. 2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy
Szefowa kuchniSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda
Świat Smakumąka pszenna – 2 łyżki * bulion warzywny – 250 ml * koperek -1 garść * sól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oleju, studzimy, dodajemy starty ser żółty. Pierś z kurczaka oczyszczamy, robimy kieszonkę na całej długości, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Do kieszonki wkładamy farsz serowo-cebulowy,spinamy
Ostra na Słodko400g mięsa mielonego ser żółty kukurydza zioła (oregano, bazylia, czosnek) sos tysiąca wysp Usmażyłam naleśniki. Mięso mielone podsmażyłam z dodatkiem ziół. Pod koniec smażenia dorzuciłam kukurydzę. Każdy naleśnik faszerowała mięsem i posypałam sporą ilością startego sera. Zawinęłam i chwilę podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił (można delikatnie zapiec). Manekinowy zestaw w mojej kuchni
bastalenaziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna do oprószenia olej do smażenia Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotować ciasto. Mleko, jajko oraz mąkę(...)pszenną z curry należy dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z tartym serem. Całość doprawić do smaku. Napęczniałe kotlety odcedzić, częściowo odcisnąć i delikatnie oprószyć mąką. Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w cieście i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się, a następnie odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. (*) Wywar można zastąpić bulionem
Di gotuje