ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sos sojowy (wg smaku) pieprz Ciasto: 1 szklanka mleka 1 jajko 100g maki pszennej 100g żółtego sera 1 łyżeczka curry (lub wg gustu) sól Ponadto: mąka pszenna do oprószenia olej do smażenia Kotlety sojowe zalać gorącym wywarem i gotować lub moczyć przez około 15-20 minut. W międzyczasie przygotować ciasto. Mleko, jajko oraz mąkę(...)pszenną z curry należy dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z tartym serem. Całość doprawić do smaku. Napęczniałe kotlety odcedzić, częściowo odcisnąć i delikatnie oprószyć mąką. Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w cieście i przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się, a następnie odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. (*) Wywar można zastąpić bulionem
Di gotujelekkie;) Przepis Ewy Wachowicz. Składniki: 3 piersi z indyka 20 dag żółtego sera 1.5 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu 3 jajka 3 łyżki majonezu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki pietruszki Ponadto: olej do smażenia Wykonanie: Piersi z indyka oczyścić, wymyć, osuszyć i pokroić w drobniutką(...)kostkę, przełożyć do dużej miski. Dodać drobno posiekaną pietruszkę,szczypiorek oraz cebulę. Wybić jajka, dodać majonez oraz starty bądź pokrojony bardzo drobno ser. Na koniec przecisnąć przez praskę czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry, wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Z podanych proporcji wyszło mi 11 kotletów sporej wielkości. Smacznego
Krakowskie smaki AniNaleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej łyżka cukru 2 łyżki kakao (ja dodałam Nesquick, ale może być zwykłe) łyżka oleju jajko Farsz: 200g sera twarogowego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru pół opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie(...)pojedynczo dodawać te "łyżki cukru" i próbować w trakcie mieszania, zawsze wtedy możecie dosłodzić lub nie ;) Patelnię smarujemy odrobiną oleju lub masła klarowanego i smażymy naleśniki. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję sera i pokrojone w kostkę truskawki. Zamykamy w sakiewkę i przewiązujemy sznureczkiem. Gotowe! Życzę smacznego! :)) Przepis pochodzi ze strony Picante-Jalapeno
Czerwona PorzeczkaWszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko i ser nie wypłynęły
Blondynka Gotujesera - jak na omlet zestaw idealny. Zmiksowałam 2 jajka, dodałam 1 łyżkę mąki, na koniec szpinak z pokrojonym w kosteczkę żółtym serem i wędliną. Wszystko wlałam na patelnie z rozgrzaną łyżką masła. Przykryłam pokrywką. Smażyłam na małym ogniu. Gdy omlet był wstępnie ścięty odwróciłam go na drugą stronę i posypałam startym żółtym serem. Jeszcze chwila na patelni
Z butelką mleczka w tlemąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić
Przepisy i porady kulinarnepoczątku zajmuję się szpinakiem, wrzucam na patelnię i czekam aż się rozmrozi. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową
Życie na widelcususzoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki. Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego). W Polsce można go kupić
Chilli Czosnek i Oliwagranulowany) oregano pieprz trochę cukru do smaku Dodatkowo: 2 duże pęta kiełbasy 2 średnie cebule 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego sera Tym razem ciasto do pizzy, które można nazwać "nocnym ciastem", ponieważ najlepiej przyszykować je na noc, a następnego dnia pozostaje nam tylko skomponowanie składników(...)się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty
Świat CiastaZachęcam do wykonania gdyż , przepis prosty i smaczny Składniki dla 4 osób : 4 filety z piersi kurczaka 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia Filety z piersi z kurczaka rozbijamy na dość cienkie kotlety . Najłatwiej zrobić to przez woreczek lub reklamówkę , nie rozpadają się wtedy tak mocno(...)Każdy kawałek solimy , pieprzymy , układamy po plastrze sera i szynki , składamy na pół . Tworząc taką torebkę , półksiężyc . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Odstawiamy na około 30 minut do lodówki , zrobią się bardzie j sztywne i łatwiejsze w smażeniu . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor
Ogrodnik w podróżycebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - bułka tarta – ok. 4 łyżki - wędlina ( plastry ) – 4 szt - ser żółty ( plastry ) – 4 szt - jabłko – 1 szt - sól - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i posiekaną drobno cebulą , czosnkiem. Dodajemy sól , pieprz oraz bułkę tartą. Wyrabiamy jednolitą masę ( jeśli mięso nie będzie się(...)folii spożywczej i formujemy prostokąt. Na każdy nakładamy plasterek wędliny , plasterek sera i kawałek obranego wcześniej jabłka. Pomagając sobie folią delikatnie zwijamy roladki i tak zapakowane ( jak cukierki ) zostawiamy na ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony i na wolnym ogniu smażymy ok. 10 minut obracając od czasu do czasu , by nie dopuścić do przypalenia
Ostra na Słodkoświeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente. 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać(...)wymieszać. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać odsączoną ciecierzycę, tuńczyka i pomidory. Wymieszać wszystko i połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 40 minut. Zdjąć folię i posypać startym serem. 4. Zapiekać do momentu rozpuszczenia
UgotujmyTo.plSkładniki na jedną porcję. Składniki: 100 g tortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli 1 łyżeczka startego żółtego sera Sól, oregano, bazylia, chili w proszku, czosnek granulowany Olej do smażenia Przepis: Tortellini z tofu gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na popakowaniu. W czasie, gdy tortellini się gotuje, cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę(...)Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichcicytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino(...)Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni
Czerwona Porzeczkapesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka kilka liści szpinaku kawałek żółtego sera ok 100 g sezam i bułka tarta do panierowania 1-2 jajka olej do smażenia sól,pieprz dodatki 300 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego koperku olej sezamowy do skropienia pesso pszenno-gryczane Wodzisław Pierś kurczaka(...)pieprzem. Ser żółty pokroić na małe kawałki (aby można było zawinąć je w mięso). Każdy kawałek sera zawinąć w 1-2 liście szpinaku a następnie w rozbite mięsko. Gotowe roladki za panierować w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć
Monia miesza i gotujerzeczy są niestety zbrodnią... Danie bardzo szybkie, ze składników, które większość ludzi stale ma w domu. Składniki: - 250 ml śmietany 18% - 200 g startego żółtego sera - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia - sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę
Kulinarne zapędy Kokosa