mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać(...)mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę
Ala piecze i gotujeróżnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo(...)drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy. Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem posypujemy startym camembert
Moniki SmakołykiCebulkę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba
Walijskie Pichceniełyżek oliwy z oliwek 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano sól do smaku Składniki na biały sos: 100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki) pieprz Dodatkowo: 2 piersi z kurczaka ulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu) olej do smażenia Pesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki(...)nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem. Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ponownie smarujemy kurczaka pesto. Sos: śmietankę podgrzewamy
Bon Appetit Małgorzatytychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować
Jadło i czytadłoSkładniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku łyżeczka wegety oliwa z oliwek Wykonanie grzanek: Chleb posmarować z jednej strony masłem(...)piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy
Krakowskie smaki AniPodwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik z cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane
Poranek na słodkomiskami na co najmniej pół godziny. W miedzy czasie obieramy gruszki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek. Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier, żółtka, przyprawę do sernika i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na stół
Kulinarne życiecukru pudru 15 dag kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę
Smakowy Rajsmażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego
OstryKęsKlasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała
Smakowity Blog Kulinarnyjajeczne naleśniki smażone na maśle z ricottą i dżemem* *dom. truskawkowo-rabarbarowy/ robiony przez ciocię, chyba z jakiś śliweczek żółtych Nie żałuje, że zdecydowałam się pójść
More food, love and dreamsstąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki
Czarnawisienkakażdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy
Kulinarny karnet Christopherapół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą
prawdziwe jedzenie