szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna do smażenia, dwie do beszamelu) dwie łyżki mąki pszennej pół litra mleka sól pieprz około 10 rurek Cannelloni 100 gram startego sera Gouda cebulka ząbek czosnku dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki bulionu/wody gałka muszkatołowa Zaczynamy od ugotowania i obrania(...)kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę lub bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Makaron cannelloni nadziewamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym (na dno naczynia wlewamy 2-3 łyżki beszamelu. Gdy wszystkie rurki będą napełnione, polewamy je pozostałym beszamelem, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Mango Papajabułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu. Farsz do krokietów : * pół kilograma pieczarek * pół cebuli * 4 łyżki oleju rzepakowego * 20 dag tartego sera żółtego * sól , pieprz Przygotowanie : Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały(...)gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martyżyczę smacznego:) Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 kostki rosołowe+ 2 szklanki gorącej, gotowanej wody czerwona papryki cebula szczypior 150 g sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową(...)drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy drobno. Wszystko dodajemy do ryżu. Następnie dorzucamy tam jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Można zdać się na własną inwencję twórczą i dodać ulubione przyprawy ;) Mieszamy wszystko razem i formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dosyć głębokim oleju ( zależy też
Czerwona Porzeczkapatelni. Smażymy naleśniki (nie mogą być zbyt grube bo będą pękać przy zwijaniu) Piersi kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku. Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ścieramy ser na grubych oczkach. Na każdy usmażony naleśnik kładziemy farsz i zwijamy. Kładziemy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy
IMPRESJA SMAKUmąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin
Kulinarne przygody Gatityjajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka
Monia miesza i gotujepassaty pomidorowej, u mnie marki Valfrutta 100 g orzechów włoskich bez łupinek sól, pieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania(...)warzyw na patelni. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj przecier lub passatę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż jeszcze przez 5 minut. Sos możesz zrobić dzień wcześniej. Sery zetrzyj na tarce. Wnętrze formy do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Nastaw piekarnik na 190 stopni C . Składamy lasagne! Na dnie
Chilli Czosnek i Oliwapół szklanki 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany olej do smażenia + 1 kieliszek spirytusu cukier puder do posypania oponek *** Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ser, żółtka, cukry, sodę, ocet i śmietanę *** *** Z całości zagniatamy ciasto *** *** Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm *** *** Z ciasta(...)oponki lub je usmażyć w formie mini pączusi *** *** Do dużego garnka lub na wysoką patelnie wlewamy tłuszcz i dodajemy kieliszek spirytusu (do zimnego oleju). Następnie olej rozgrzewamy i partiami smażymy oponki – z dwóch stron na złoty kolor. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc, ponieważ jeżeli olej będzie zbyt mocna nagrzany, oponki przypalą nam się z zewnątrz
Blog z Apetytemmnie były to akurat schabowe z marynaty , ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec. 1,20 kg schabu sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey lubczyk suszony vegeta
Moje domowe kucharzenieziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso doprawiłam w stylu greckim - oregano, miętą i cynamonem* . Zapiekanka jest aromatyczna, dobrze doprawiona i stanowi kompletny(...)pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż je ok. 5 minut, mieszając i rozdrabniając drewnianą łyżką, aż zmieni kolor. Dodaj passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem
Chilli Czosnek i Oliwałyżki zimnej wody) nadzienie 250 g pieczarek 250 g jarmużu 1 - 2 ząbki czosnki posiekane 80 sera cheddara, grubo startego 80 g jogurtu 3 jajka kilka pomidorów koktajlowych do przybrania tłuszcz do smażenia przygotowanie ciasto przygotować zgodnie z tym przepisem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki(...)posiekać na grube kawałki. Na oliwie z oliwek podsmażyć plasterki czosnku, dodać jarmuż i smażyć przez minutę. W misce wymieszać jajka z jogurtem, dodać sól, pieprz. Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę pieczarek, jarmuż, ser, zalać masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez
Stare Garyłyżka oliwy 200 g szpinaku (małe listki) 200 g sera feta 100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/ 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne) sól, pieprz, olej do smażenia 1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i jak zaczęły pracować(...)cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą
UgotujmyTo.plmleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać(...)mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę
Ala piecze i gotujeróżnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo(...)drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy. Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem posypujemy startym camembert
Moniki SmakołykiCebulkę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba
Walijskie Pichcenie