podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
pieprzny smaczeksałaty oraz rozsypujemy odsączony zielony groszek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ser camembert tniemy na trójkąty. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu
Kolizje Smakówsmarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraStopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały
ladykitchenSkładniki: 1 Średnia cukinia 3 jajka 1 cebula 0,5 szklanka mąki pszennej 50 g startego sera parmezan + do posypania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyj, odetnij końce i bez obierania starkuj na tarce z grubymi oczkami ( ja obrałam cukinię) dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i pozostałe składniki, dopraw do smaku
Niezły Młynekśmietance chleb . Dodać jajko i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi
Buniabaje w kuchnistraszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można piec chlebków bananowych , bananowych biszkopcików , sernika bez sera z bananami , sernika zwykłego bananowego ? Ile można smażyć bananowych racuchów , przyrządzać galaretkę z bananam i, czy bananową delicję ? No, ile? Dziś zmiana. Coś szybkiego, a mimo to, naprawdę pysznego! Zapraszam :] BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI /autorski
W kuchni Karmel-itkiMakaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut. W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy
coolinarnastrefa.blogspot.comdanie wyszło bardzo dobre oczywiście jak na moje kubki smakowe. składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia 1 opakowanie przyprawy do spaghetti bolognese Kamis ser żółty do posypania Na patelni podsmażyć mięso mielone, gdy mięso zmieni kolor dodać krojone pomidory z puszki oraz przyprawę Kamis. Wszystko razem dusić
Monia miesza i gotujeindyka- ja wzięłam piersi indycze i poprosiłam i zmielenie mi tego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek(...)Doprawiamy pieprzem i odrobiną wegety. Na patelni tzw. naleśnikowej lub tradycyjnej rozgrzewamy oliwę. Na to kładziemy placek tortilli wyłożony serem i nakładamy farsz i ser gorgonzola, po czym zamykamy placek kolejnym plackiem lub składamy go. Smażymy po jakieś 4 minuty z każdej strony. Smacznego
ClauditteMissCookingszklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka(...)tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujeżytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz, 1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie
królestwo garówpokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka chilli (opcjonalnie) - papryka słodka, ostra - S&P - olej do smażenia - świeża bazylia i oregano - makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku(...)podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano). Wstawić wodę na makaron. Posolić
CookYourselfmasła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka 200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy(...)podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę. Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy
Walijskie Pichcenie