sama z tą różnicą, że ser jest w środku oraz kształt jest całkiem inny. Ale smakuje praktycznie tak samo;) chleb tostowy ser w plastrach 3-4 jajka mielona papryka zioła prowansalskie sól morska masło + olej do smażenia Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście rozkładamy plaster sera(...)ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto na rozgrzanym maśle z niewielką ilością oleju
Smaki Na TalerzuSałatki kocham, jedne bardziej, inne mniej. Moją królową sałatek pozostanie tradycyjna jarzynowa, a dziś proponuję pieczarkowo - serową. Jest bardzo sycąca, to chyba za sprawą sera i jajek. Widziałam różne wersje tej sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez
Jadło i czytadłoszkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * duże jajka – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto. W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy
Ostra na Słodkosera pleśniowego u mnie Gorgonzola 1 średnia cebula boczek surowy i szynka szwardzwaldzka w plastrach pieprz zielony w zalewie 1 śmietana słodka 30% 2-3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do marynaty: sól, pieprz, chili, vegeta ZALEWA: oliwę w oliwie dokładnie mieszamy z przyprawami, gotowe. WYKONANIE: polędwiczki nakłuwamy i marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy(...)łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem
Kuchnia Beatygładko. Odstawiamy na około pół godziny. Chochelką nabieramy ciasto i rozlewamy na patelni tworząc tak cienkie naleśniki tak tylko nam się uda. Smażymy na złoto z obu stron. Farsz zaczynamy od dokładnego umycia jagód. Następnie rozgniatamy biały ser, dodajemy jagody, serek homogenizowany i cukier waniliowy. Możemy też dodać cukru do smaku. Naleśniki smarujemy farszem jagodowym i smażymy jeszcze przez chwilkę
Naleśnikiszynkę w paski mniej więcej 2 cm na 5 cm. Na każdy talerz kładziemy rukolę. Na oliwie smażymy chorizo pokrojoną w kostkę, na koniec smażenia dodając czosnek. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu. Odcedzamy ugotowany al dente makaron. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka
OstryKęsodsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem
zadanie-gotowanieprostu obgotować a potem nafaszerować i zapiec. składniki na 6 porcji 6 średnich ziemniaków 40 dag pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite DaniaKOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia
ClauditteMissCookingsię one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej
BullioChleb z serem i ziołami* pod jajecznicą z porem smażoną na maśle; pomidorki koktajlowe inspiracja * z dodatkiem polenty Zauważyliście, że prawie wszystkie wytrawne śniadania które się tu pojawiają to jajecznica? >.< A chlebek genialny., choć wyrósł mi w dość dziwaczny sposób, ale co tam :P Nienawidzę zdjęć robionych o 6 rano
More food, love and dreamsMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut
Aga w kuchnidłonie to odczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło
NaKońcuJęzykakule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości
kolorowotorcikowocukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno być miękkie i odchodzić
RAROSSA