Pastitsio 225penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić
In my kitchen
Wytrawne gofry serowe z boczkiem 275mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ser, boczek, sól z pieprzem i delikatnie mieszamy. Gofrownicę nagrzewamy , niczym nie natłuszczamy ( z gofrów wytopi się ser z boczkiem, co wystarczająco natłuszcza) . Smażymy gofry, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Porcja ok 12 dużych gofrów. Smacznego
Niezły Młynek
Naleśniki z mąki żytniej razowej z nadzieniem serowo-kokosowym 217łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii dla dbających o linie) i odrobinę mleka i mieszamy, wyrabiając na gładką masę. Ja dodaje jeszcze żółtko jaja przez co ser nabiera pięknego koloru :) 4. Naleśniki smażymy na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju kokosowym. Jeśli posiadamy dobrej jakości patelnie staramy się używać go jak najmniej. Osobiście, preferuje grubsze naleśniki, stąd robie
Zdrowo kolorowo lifestylowo
Pancakes z warzywami 201rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Posypać można z góry startym serem i gotowe. Smacznego
pink envelope
Makaron zapiekany ze szpinakiem i wędzonym buncem 210tydzień cd. Składniki: makaron, szpinak (1 opakowanie na dwie osoby), bundz, czosnek (4 ząbki), oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: gotujemy makaron, w tym czasie smażymy szpinak z pokrojonym czosnkiem, kroimy ser, jak na kanapkę, kroimy pomidory, ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego szpinak ser i pomidory, które następnie
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 318słupku sera i kilka gałązek natki pietruszki. Zwinąć w roladki, opanierować w mące, przełożyć do rozmąconego jajka z solą i pieprzem. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu. Smacznego ! SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ Otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej:) pyszniutki ser koryciński , dziękuję ślicznie za to , że mogłam go spróbować i co więcej powiem
Kuchnia Danusi
Faszerowane piersi z kurczaka rukolą, suszonymi pomidorami i serem 242nacinamy wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Przyprawiamy z zewnątrz i w środku. Do każdej piersi wkładamy umytą rukolę, kukurydzę, posiekane pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju smażymy- do zarumienienia na dużym ogniu, a później pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas obracamy, tak by w środku nie były surowe. U mnie smażyły się
Aga w kuchni
PLACKI Z KUKURYDZY 162łyżki mleka 3-4 łyżki mąki kukurydzianej odrobina oliwy 1posiekana papryczka chilli 2 łyżki posiekanej dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 1 łyżka startego, ostrego sera żółtego sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wbić jajko, wymieszać. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w opałach
Frykadelki orkiszowe z sałatką 204odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Uformować kotleciki. Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu. Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem. Usmażone
Kulinarny karnet Christophera
Mini tarty z kurczakiem 442żeby nie nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser kilka plastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 278kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
głodny alergik
Placuszki z cukinii z fetą 300Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy
Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z maki ryżowej z nadzieniem bananowo- kokosowym i musem z kiwi 250łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy razem, gdy będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki.... Smażymy naleśniki.. Do blendera wkładamy ser, jogurt oraz wiórki kokosowe. miksujemy na gładką masę Banany kroimy w plasterki...Kiwi miksujemy na mus w blenderze... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview
NaKońcuJęzyka
Parówkowo - jajeczne wyznanie miłości :) 251ostrożnie serce na drugą stronę. Chwilę podsmażyć i przełożyć na talerz. Przed podaniem usunąć wykałaczkę. Uwaga – sprawdzona rada 1) Przed końcem smażenia serce można posypać odrobiną startego sera Pomysł zapożyczony z kanału YouTube 5 sposobów na… Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smaku
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 248gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe! Smacznego
Słodka sielanka
Mini frittata wymiata! 229tutaj ) Salami podsmażyłam na kropelce oliwy z pomidorów. W miseczce roztrzepałam jajko z łyżką mleka. Dodałam przyprawy i wylałam na zarumienione salami. Od razu dorzuciłam plaster sera, połówki oliwek oraz łyżeczkę pomidorów. Smażyłam, nie mieszałam, aż do momentu gdy spód się lekko zarumienił. Następnie całość wstawiłam do piekarnika (150st./5-7min
bastalena
Frittata z kwiatami cukinii i pieczarkami 154cukinia 3-4 kwiaty cukinii szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich oliwa z oliwek masło do wysmarowania kokilek Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Ser kroję w plastry a jajka roztrzepuję w misce. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Smażone warzywa mieszam z roztrzepanymi jajkami
Mango Papaja
Drobiowe siekańce z zielonym pieprzem i oliwkami 194łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej sól morska do smaku pieprz do smaku tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, oliwki kroimy w plasterki. Do miski przekładamy mięso, ser, oliwki, pieprz zielony, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 181ciasto naleśnikowe. 1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem. Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego. Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund. Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową. Przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Zwijamy. Zajadamy ciepłe
Ostra na Słodko
Sałatka Szefa z indykiem 1247oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka musztardy Dijon szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Indyka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również
Niezły Młynek
Danie z piekarnika czyli zapiekanka kebab gyros 962wegety. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki i wymieszać z przyprawą kebab.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać kawałki piersi i razem chwilę smażyć. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną i keczupem. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Posmarować sosem z majonezu i ketchupu, posypać
Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z brokułem 177kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego(...)Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen
Quiche ze szpinakiem i chorizo 200liściach pół pęta chorizo pół czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy
Bon Appetit Małgorzaty