szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :) SKŁADNIKI 350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :) 500g świeżego szpinaku 150g błękitnego sera pleśniowego 150g łososia wędzonego w plastrach 200g śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju / oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeFilety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami dodanymi do jajka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzygotowaniu. Składniki - podwójny filet z kurczaka - mały por - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 10 dag startego żółtego sera - 3 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - sól, pieprz - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed(...)przestygnięcia. Jajka rozkłócić. Dodać przyprawę do grosa i obie mąki. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać mięso, pora z czosnkiem oraz żółty ser. Wymieszać. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcję masy i smażyć na złoty kolor z obu stron. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także
Świat Smakużółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do sera. Następnie zrobić wgłębienie w mące, dodać żółtka i pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować
Kuchnia Danusitradycyjnych kotletach schabowych, tylko w mące, jajku i ponownie w mące, potem je smażymy na głębokim tłuszczu. Jak w przypadku pizzy możemy zrobić na usmażonych kotletach obkład z tego co mamy pod ręką, tym razem Piotrek wykorzystał pieczarki, cebulę, paprykę i ser. Do przygotowania kotletów à la pizza można wykorzystać również pomidory, ser typu mozzarella, albo pokruszony ser feta(...)przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki: 4 plastry schabu ok. ½ szklanki mąki, 3 jajka 4 łyżki startego sera żółtego sól i pieprz do smaku olej do smażenia 100 g pieczarek 1 cebula garść pokrojonej w paski kolorowej papryki Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, formujemy je na okrągło, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolację prosto, smacznie i szybko! Omlet z dodatkiem białego sera, bardzo wilgotny, a mimo to puszysty i delikatny. Podczas smażenia roztacza się przyjemny aromat pieczonego serka. Omlet podałam z twarożkiem i orzechami włoskimi. Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie(...)Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać
Chocolate Muffin Blogkostki rosołowe i gotujemy. Cebulę kroimy w talarki lub piórka i przekładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Smażymy tak długo aż cebula będzie złocista. Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą(...)pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane) i dodajemy świeży dokładnie umyty szpinak a następnie ser feta. Do zupy dodajemy także zahartowaną śmietanę i pokrojone w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Możemy zupę wymieszać ze szpinakiem lub dodawać go bezpośrednio na talerz
ClauditteMissCookingłyżki mąki pszennej typ 500 1/4 szk mleka 3,2% 2 łyżki drobnego brązowego cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej do smażenia Jajka wybić do miski, dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i dalej mieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Na koniec wlać mleko
Ewa w kuchnimąki razowej 1 jajko od szczęśliwej kurki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej szczypta soli słoninka do smażenia lub olej garść borówek dżem (smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamon Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle(...)miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia :-) Wystarczy delikatnie podważyć placek widelcem a potem to już leci jak z płatka. Okej kiedy naleśniki są już nasmażone bierzemy się za nadzienie. Ser "dziubać" widelcem z cukrem i cynamonem, żadnych blenderów i mikserów. W tym wydaniu ma być porządny gruby wiejski
pieprzny smaczekkasza manna – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki - jajka – 2 szt - cukier – 2 łyżki - olej do smażenia – 100 ml - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ser ucieramy. Mieszamy z żółtkami, kaszą, cukrem i podprażonym na patelni kokosem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy serowej. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką
Ostra na Słodkojajka 75 g mąki łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki i ekstrakt waniliowy. Wymieszać ponownie całość . Na patelnię wlać olej do około 2 cm wysokości i rozgrzać
wyzwania kuchenneżółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 2 łyżki bułki tartej sóli i pieprz do smaku mąka pszenna to panierowania olej rzepakowy do smażenia pozostałe składniki 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 10 dag sera żółtego tartego 1 ogórek kiszony lub konserwowy 6 łyżeczek ketchupu mleko do posmarowania ciasta ulubiony sos jako dodatek PRZYGOTOWANIE: Składniki kotlecików łączymy ze sobą(...)Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki ze wszystkich stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory). Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk. Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce. Każdy kwadracik
Gotowanie Patkipowinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie
Kolizje Smakówszpinaku, polecam ;) Tarta ze szpinakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag szynki 60 dag świeżego szpinaku 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę. Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy na maśle drobno posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy
Lawendowe Nieborobić dobre przetwory! Składniki: 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 60 gram mąki gryczanej 2 jaja szklanka mleka szczypta soli łyżka stewii woda olej kokosowy do smażenia dżem/powidła/biały ser/ świeże owoce do podania W misce mieszamy mąkę gryczaną z mąką orkiszową, mleko, jaja, stewię i szczyptę soli, tworząc przy tym dość rzadkie ciasto na naleśniki. Jeśli
Mango Papajałyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę(...)następnie wkładam pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu odparowania wody. Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę. Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić
O kuchni z uczuciem