kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz sera żółtego. Zawijamy plastry z farszem, jak roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasjicebula 1 łyżeczka soli 2 łyżki Ziół Ojca Mateusza Rafex 4 łyżki keczupu Dodatkowo: 2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka 25 dag sera żółtego masło i bułka tarta do tortownicy olej do smażenia mięsa 1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając(...)bardzo nie wyschło. 2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :). 3. Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach). 4. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas
Kto ugości moich gości?rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku czubryca zielona lub biała według uznania 15 dag sera żółtego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 duża cebula masło do smażenia szczypta soli Wykonanie: 1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej(...)będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. 3. Formowanie
Izabelawkuchniopakowanie przyprawy śródziemnomorskiej opakowanie sera feta 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chili sól, pieprz 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię i paprykę. Wsypać ryż i smażyć razem. Dolać 600 ml wody, dodać przyprawę(...)małym ogniu około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać w nim kawałki sera, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. insertCookd("1a8400b8108c7eb536a770addbd63348
Pasja Smakuplasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku; 1/3 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki; Sól/vegeta; Pieprz; Olej do smażenia(...)ręką. Z mięsa formować okrągłe burgery o grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanym na ptaleni oleju, na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia na każdego burgera położyć plaster sera i poczekać, że się rozpuści. Sos a'la Big Mac: Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoiczka i zakręcić. Wstawić do lodówki na około
Gospodyni Miejskamąki pszennej - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną
Proste Potrawyłyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu 125 ml kwaśniej śmietany Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcu cukier puder do posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy(...)kółeczka. W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz
Kulinarne przygody Gatityugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 20 dag pieczarek 2 cebule 1 papryka tymianek rozmaryn przyprawa do gyrosa 4 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia przepis Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posypujemy tymiankiem , rozmarynem i doprawiamy solą . Kolejną warstwą(...)przyprawą do gyrosa. Na warstwę mięsa układamy pokrojoną paprykę, a ostatnią warstwą są ziemniaki posypane tymiankiem i rozmarynem a także startym żółtym serem. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Smakowite Daniatalarki - 250ml mleka - 250ml wody - 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 40g masła - ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar ) - 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu - oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka - sól i pieprz Dodatkowo: - 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka) - musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską(...)umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla
Smaczne Zdroweszkl * pieczarki – ok. 150-200 g * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * ser żółty – 1 garstka * natka pietruszki – 1 pęczek * mąka – ok.3-4 łyżki * jajko – 1 szt * sól, pieprz , papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej(...)wodzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości. Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na rumiano
Ostra na SłodkoGrzyby suszone ½ szklanki Jajka 2 szt. Majonez 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Ser żółty 20 dag Sól i pieprz do smaku Soda oczyszczona 1 szczypta Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Po czym posiekać(...)zrumienić na tłuszczu z posiekaną cebulą. Ostudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso, obie mąki, jajka, sodę oczyszczoną, majonez. Przyprawić do smaku, wsypać starty ser, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniasera żółtego sól z pieprzem Kamis 1 jajko 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego do panierowania bułka tarta olej do smażenia Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki
Monia miesza i gotujeCiasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym(...)teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor
Świat Domowej Kuchnifileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki
Maminek kulinarnyszczęście, że nikt nie zmuszał mnie do jedzenia szpinaku, kiedy byłam mała, więc bardzo go teraz lubię. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie serów jest świetny w wielu daniach. Mam nadzieję, ze też go lubicie. Składniki masło klarowane do smażenia 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki 1 cebula pokrojona w piórka 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli pieprz(...)soli Sposób przygotowania Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ziarna kozieradki i smażyć 2 minuty, aż lekko się zarumienią. Dodać cebulę i smażyć 5 minut aż zbrązowiej i zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chilli i kmin. Przesmażyć 2 minuty. Dodać ser paneer, podsmażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory i poddusić aż rozpadną się jakieś 5 minut. Dodać szpinak. Dusić 5-7 minut
W kuchni wieczorem