kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki 1 szklanka letniej wody torebka drożdży instant 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag pokrojonego salami 15 dag pieczarek 2 cebule olej do smażenia 5 dag tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z drożdżami i szczyptą soli, mieszając wlewamy około szklankę letniej wody.Zagniatamy ciasto , dodajemy 2 łyżki oliwy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto
Smakowite Daniacasarece 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii szczypta tymianku szczypta oregano kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki czerwonej łyżka oliwy do smażenia sól, pieprz do smaku 100 g sera Lazur Skalmierzycki Przygotowanie: W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek
Niezły Młyneksałatkowy francuski Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Odstawiamy do przestudzenia. Ser camembert w całości bądź pokrojony na mniejsze porcje panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wykładamy bukiet sałat, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę, następnie kawałki kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą , postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll down for recipe in English Jajecznica na tostach (2 porcje) Składniki(...)małym ogniu. Po 3-4 minutach jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj musztardę, zioła i ser. Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Scrambled Eggs on Fried Bread (2 servings) Ingredients
karmelowyMija tydzień od ostatniego wpisu na blogu. Wstyd i hańba... no ale co ja mam zrobić, skoro moje kubki smakowe stanęły na głowie i wariują?? A
Z butelką mleczka w tleSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cukinia 5 dużych pieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Emcia Pichciskrobi, mniej tuczy." Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml. 2 jajka 500ml. mleka sól Farsz: 500 gram ziemniaków kostka sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy naleśniki stosunkowo cienki. Farsz(...)rozgniatamy. Do patelni nalewamy olej i jeszcze na zimny wyciskamy czosnek...chwile podsmażamy a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zarumieni. Dodajemy do do ziemniaków. do przestudzonych ziemniaków dodajemy ser i wszystko razem jeszcze raz tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy. Na naleśniki nakładamy farsz i formujemy albo kwadraciki albo ruloniki... Smacznego
NaKońcuJęzykaczosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano 5 łyżek mleka cukier, sól, pieprz olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju na dużym ogniu, dodaj cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty(...)zgęstnieje, przez około 15 minut. Pod koniec dodaj mleko, po czym dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym makaronem posypane dużą ilością startego sera. Przygotowanie TC: W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść kilka łyżek oleju, cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj czosnek
karmelowymleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente, szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron, szynkę z kiełbasą, makaron... wszystko zalewamy jajkiem z mlekiem
Kuchnia Beatyogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa a ser ładnie rozpuszczony
Walijskie Pichcenienaszych ulubionych kotletów;) Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i przede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę... Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól(...)pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki bazylii, ząbek czosnku, 7 łyżek mąki pszennej, cebula, olej rzepakowy do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki. Przygotowanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Z miłości do słodkościmałe chrupiące placki. składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu ( użyłam białego Sonko) 2 jajka 1 łyżka szczypiorku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 garść startego sera żółtego do smaku sól morska olej do smażenia Do miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku
Monia miesza i gotujepuszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy w całości na 1 łyżce masła. Usmażoną(...)kładziemy kurczaka, kukurydzę, wszystkie przyprawy i utarty ser żółty. Przykrywamy drugą tortillą i dociskamy. 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię wkładamy naszą quesadillę. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony (aż tortille lekko się zarumienią, a ser roztopi). Gotowe! P.S. Ja podałam moją quesadillę z kwaśną śmietaną oraz sosem tabasco
My Culinary Artchili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami(...)doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym serem. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, placki ziemniaczane wykładamy na talerze, obkładamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię