pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli mąka do podsypania blatu olej do smażenia Do przygotowania placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego) 150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cukru szczypta soli olej(...)smażenia Link do filmu z przygotowania: Placuszki z twarogiem Przygotowanie: Najpierw opiszę jak przygotować placuszki z samym twarogiem: W misce rozkruszam widelcem biały ser. Następnie do sera dodaję jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i miksuję przez chwilę aby składniki się połączyły. Teraz dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa
Uwaga Babcia GotujeKotlety z kurczaka, pieczarek i sera Drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek i sera to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi kurczaka. Mięso wychodzi kruche i soczyste. Polecam wypróbować! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 jajko 100g pieczarek 1 niewielka cebula 2 łyżki startego żółtego sera 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Mięso mieszamy z pieczarkami, majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Obracamy dopiero jak jedna strona dobrze się przyrumieni
Blog z Apetytemswoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki: 2 duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni(...)rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął). * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki ** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki
Buniabaje w kuchnidałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję(...)Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie
Mechanik w kuchnimianowicie - smażenie naleśników. Nie cierpię tego:/ Wolę skupić się na tym co naprawdę ważne w krokiecie, czyli farsz;) Najczęściej sporządzam go z pieczarek smażonych z cebulką, ale wyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek(...)plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki kroimy na pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek
Krokusowy Dommojej modyfikacji widać na zdjęciu a przepis poniżej. Składniki : (na 4 porcje) podwójna pierś z kurczaka połowa brokułu łyżka ulubionego majonezu - u mnie dekoracyjny ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo na 2 kotleciki. Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem. Brokuł wrzucam(...)szybko nakładam na całość 0,5 cm warstwę brokułu (na tą zarumienioną stronę), posypuję mozzarellą i wkładam z powrotem na patelnię. W tym samym czasie kiedy smażymy drugą stronę roztapia się również ser. Podałem z chipsami z ziemniaka i buraka na odrobinie konfitury z żurawiny. Smacznego
Mechanik w kuchniuwielbia mój syn. Czemu i ser i dżem? Młody to naleśniki jakby mógł to z samym dżemem by jadł, a ja go tak zawsze sprytnie podchodzę, że smaruję naleśniki serem, kroję na kawałki i ładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się(...)taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto
Blondynka Gotujenich dobrych serniczków. U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące. Składniki: 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego 150 - 200 g mąki pszennej 5 - 6 łyżek cukru 2 jajka 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 1 łyżka(...)cukru waniliowego szczypta soli masło klarowane do smażenia konfitura (u mnie malinowa) lub śmietana z cukrem do podania Jak zrobić placuszki serniczki? Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, 2 łyżki jogurtu, cukier, sól i cukier waniliowy, wszystko wymieszać, pod koniec dodać 150 g mąki. Białka ubić na pianę i wmieszać do masy serowej. Masa powinna mieć konsystencję, która nie spływa
Kuchcik gotujeoliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) pieprz trochę cukru do smaku Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać(...)Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Świat Domowej Kuchnimasła 1 szkl. mąki pszennej odrobina wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 4 czerwone cebule 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)pół plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. 6 małych foremek do tartaletek posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać okręci, wykleić ciastem foremki. Ciasto wstawić do piekarnika
kolorowotorcikowożółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy z obu stron do rozpuszczenia sera. Kroimy na 8 części i nasza Quesadilla jest gotowa. Podajemy z dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE(...)zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wodę lub podsypujemy ciasto mąką, tak by ciasto swobodnie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek i smażymy na patelni aż się zrumieni. Mam nadzieję, że mój przepis Ci się spodobał. Dużą przyjemność sprawisz mi, gdy zostawisz tu swój komentarz
Mój Smak na Życienaleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody gazowanej 1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy(...)gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef
Emcia Pichci1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron(...)lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam z boku po plastrze szynki i sera, składam naleśnik na pół i jeszcze na pół. Powstałe trójkąty smażę na delikatnie natłuszczonej patelni, na wolnym ogniu z obu stron aż ser się rozpuści. Podaję na ciepło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmoim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce(...)mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 3. Kaszę
Słodki Kompromisszklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag cienkiej kiełbasy 15 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 4 łyżki margaryny do smażenia 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli , dolewamy szklankę letniej wody i oliwę z oliwek , zagniatamy ciasto i odstawiamy(...)tłuszcz i dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę , doprawiamy sola i pieprzem i smażymy . Kiełbasę i ogórki kroimy w plastry . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wysmarowanej olejem blasze i nakłuwamy widelcem . Na wierzch ciasta nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką , na to plastry kiełbasy i ogórka . Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 20 minut
Smakowite Dania