klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych
OstryKęssalami 10 dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Tortillę kładziemy na suchej patelni i delikatnie podgrzewamy. Szybko rozkładamy na niej 2 plasterki salami i połowę tartego żółtego sera. Przykładamy drugim plackiem tortilli. Smażymy ok 30 sekund, przekładamy na drugą stronę i smażymy znów 30 sekund. Przekładamy na talerz i kroimy na 4 części lub na więcej trójkątów. 3. W identyczny
Kuchnia domowa Animielone z odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki oczyszczam z wodnistego miąższu i ścieram na tarce na małych oczkach, ser również ścieram na małych oczkach. Mięso mielone(...)Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Z mięsa formuję kuleczki wielkości piłeczki ping-pong'owej, odciskam palcem wgłębienie w które wkładam stary ser żółty i starty ogórek lekko ugniatając. Zamykam kuleczkę ściskając mięso, obtaczam w mące i smażę na maśle z 2-3 łyżkami oliwy na złoty kolor. Smacznego :) Mechanik w kuchni zawsze coś zmajstruje. Smacznego
Mechanik w kuchnipestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendra olej do smażenia do smaku kilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną
głodny alergikcienkie paseczki. Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchnipewno zrobię ją jeszcze nie raz. składniki: 6 jajek 2 garście mizuny 7 pomidorków cherry 3 kwiaty cukinii 50 g fety 1 łyżka mąki masło klarowane do smażenia sól z pieprzem Kamis ser cheddar do posypania Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą
Monia miesza i gotujesolą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany
Mango Papajaklasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych
OstryKęsananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka i cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Papryczkę i natkę siekamy dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (ustawiamy jak najmniejszy płomień), dodajemy
Ratunku obiadCebule pokroić w drobną kostkę. 3. Do kurczaka dodać pieczarki, cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko połączyć z mąką i roztrzepanymi jajkami. Na koniec dodać żółty ser. Doprawić do smaku. 4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakuroladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy na 1 cm plastry(...)warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik. Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką. DALSZE OSIEM ROLADEK smarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej. O koło 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony
Pasje JolkiSmażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki(...)piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciasto wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki wylepiamy formę smażymy kurki na maśle tarta z kozim serem i kurkami
Bon Appetit Małgorzatydrobiowego, warzywnego) pieprz czarny świeżo mielony 1 szkl mrożonego groszku 1 cebula 2 mniejsze marchewki 200 - 300 g kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS) olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek 20 - 30 g sera Rubin Wykonanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew i chwilkę razem podsmażyć. Dodać ryż i mieszając smażyć
Malinowe Pocałunkiporcje z serem kozim i 2 z żółtym serem. Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku. Smażymy na rumiano z każdej strony. Rodzaj sera zależy od naszego gustu :) Można dodać również fetę lub gorgonzole
Olikowa kuchniaCebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek, a gdy wszystko ładnie się zeszkli dorzucamy szpinak. 3. Smażymy, aż ze szpinaku odparuje cała woda i farsz stanie się gęsty. Doprawiamy pieprzem, solą, kozieradką i srirachą(...)miski, roztrzepujemy rózgą z odrobiną pieprz i soli. Zalewamy szpinakowy farsz, po czym zmniejszamy ogień, by tylko się tlił. Wrzucamy na wierzch pokrojone kawałki sera. Nie mieszamy! Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy tak przez 15-20 minut. Omlecik pięknie rośnie i wygląda obłędnie! 5. Serwujemy na talerze z ulubionymi sosami i surówkami. Smacznego
Sajkofanka smaku