namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera, uformować kotlet .Smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniepomocą łyżki trochę wydrążyć w środku kapelusze pieczarek. Nóżki i wydrążone środki pokroić na drobno i razem z poszatkowaną cebulką podsmażyć na maśle. Doprawić, dodać wszystkie sery i delikatnie smażyć do całkowitego ich rozpuszczenia. Gotowy farsz nałożyć do kapeluszy pieczarek i zapiec w 170 stopniach przez 30 minut
Jadło i czytadłodużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy ser kozi. Kotlety smażymy na oliwie. Smacznego
ClauditteMissCookingWyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść laurowy mąka śmietana 18% Sposób wykonania: 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko
Kuchnia domowa Aniokoło 400 g z zalewą); 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz Oliwa/olej do smażenia; Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g). Sposób wykonania: Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać
Gospodyni MiejskaMyślę, że się jednak z tą dynią polubimy:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka 1 brokuł 500 g dyni bez pestek i skóry sól,pieprz olej do smażenia sos beszamelowy ser do posypania Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al'dente. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i również ugotować al'dente. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyc
Monia miesza i gotujebyło, że nie doceniam - pokroił też cebulę i ugotował makaron ;) Składniki: - opakowanie dowolnego makaronu - 5 pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki wody - puszka pomidorów - olej do smażenia - starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony, u Was może być jakikolwiek
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: opakowanie mrożonych paluszków krabowych (surimi) 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Paluszki lekko rozmrażamy, a następnie drobno kroimy. Żółty ser kroimy w małą kostkę. Przygotowujemy ciasto: jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany(...)Dodajemy ser i paluszki. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Najlepiej smakują na ciepło jako przekąska, ale również można podawać je na zimno z różnymi sosami ja preferuję z sosem czosnkowym i salsą ;) Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmaśle ** z własnego ogródka :D onomnom <3 Pomysł zaczerpnięty z Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów i podany z odrobiną warzyw, tak tęskniłam, nawet za tymi głupi pomidorami :P .... Wenecja. Taka mała, niepozorna, a w zaledwie w kilka
More food, love and dreamslittle ingredients and almost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach(...)się ugotuje, odcedź go. Gdy szpinak się udusi dodaj na patelnię jogurt grecki wymieszany z serem pleśniowym pokrojonym w kawałki, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż ser się rozpuści i sos osiągnie pożądaną konsystencję, woda z jogurtu musi prawie w całości odparować. Do gotowego sosu wrzuć świeżo ugotowany makaron i mieszaj na patelni jeszcze chwilę
Martyna Cooksfarsz 1 kg pieczarek 3 cebule 30 dag żółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól panierka 3 jajka bułka tarta olej do smażenia przepis ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy(...)oczkach ścieramy żółty ser. Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym
Smakowite DaniaSkładniki: * 6 plastrów schabu * kwaśna śmietana (330g) * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka tartej bułki * 15 dag żółtego sera * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab cienko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Ser ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Mieszamy z tartą bułką. Mięso maczamy w śmietanie, następnie panierujemy w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim
Pobite gary Barbarygrillową z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część(...)zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam tylko jeszcze więcej warzyw i ograniczam smażoną cebulkę. Mniejsze zło a równie pyszne! Podwójny kotlet, poczwórny ser
Mango Papajataki "Dzień Dziecka" prawda? :-) Składniki: kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj") jajka szynka pomidor ser zółty lub ser tostowy w plasterkach pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy(...)stronę podsmażoną kładziemy szynkę, pomidor, (lub inne dodatki) lekko solimy, pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach serem lub serem tostowym w plasterkach. Patelnię przykrywamy, aby ser ładnie się roztopił i całość smażymy ok 3-4 minuty na małym ogniu. Bo czasem smak tkwi w prostocie
Walijskie Pichceniepokroić na połówki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, przykryć przykrywką. Zmniejszyć temperaturę prawie do minimum. Gdy masa się trochę zetnie delikatnie dołożyć pomidorki i ser. Ponownie przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka do końca się zetną, a ser rozpuści. Gotowy omlet łopatką (najłatwiej długą i szeroką), przełożyć na talerz. Posypać rukolą. Smacznego
Pełny talerzaromatyczny sos z sera rokpol. Było pysznie :) Składniki na 3 porcje: 6 pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Sos : 10 dkg sera rokpol sok z jednej mandarynki 1 cała mandarynka kilkanaście rodzynek 100 g śmietany kremówki kilka listków bazylii pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie : Pałki z kurczaka umyć
Gosia gotujemineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników: 500 g białego sera półtłustego 1 zółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki(...)Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami
Gosia gotujeSkładniki: 400 g ryżu arborio 6 dużych świeżych prawdziwków (borowików) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów 200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) ) 3 listki laurowe(...)ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Potem do ugotowanego ryżu dodajemy ser gorgonzola. Dokładnie mieszamy by ser się
Bon Appetit Małgorzatyłyżki mąki pół szklanki tartego sera żółtego lub w plasterkach pokrojonego w paseczki 1 łyżeczka słodkiej papryki ew. 1/2 łyżeczki papryki ostrej olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki oprócz szczypiorku i startego sera przekładamy do miski / blendera miksujemy na konsystencje która nam odpowiada ( możemy część kukurydzy zostawić i dodać na końcu ) . Kroimy szczypiorek - nie za drobno(...)dodajemy do masy wraz z serem . Sprawdzamy konsystencje ew. dosypujemy troszkę mąki . Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor . Możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym tu przepis
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęcałej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć, dodać pieprz , sól, posiekany szczypiorek(...)pokrojony ser żółty i pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni
Moje domowe kucharzeniepieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy(...)zmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział
królestwo garówserem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć(...)cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi