smażony ser - 3789 przepisów (strona:12/253)

Frittata z cukinią z piekarnika 192

Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:) składniki: 7 jajek 350 g młodej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 czubate łyżki mąki sól ziołowa do smaku olej do smażenia 50 g sera cheddar 1 garść pąków nasturcji 1-2 łyżki posiekanej natki Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej(...)zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 187

sztuk 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 500g pieczarek 20 dag startego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Bułka tarta 1-2 jajka Sól pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki - za pomocą trzepaczki mieszamy w misce wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Małą chochelką nakładamy(...)używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pieczarki kroimy   w półtalarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy do miękkości. Studzimy. Dodajemy starty ser żółty i całość mieszamy. Farsz nakładamy na naleśnik. Zwijamy. Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy

Fabryka pomysłów
Pączki z mozzarellą 119

sosów. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Drożdże 5 dag Żółtka jaja 8 szt. Śmietana słodka 1 szklanka Mleko ½ szklanki Spirytus  25 gram Cukier ½ łyżeczki Sól ½ łyżeczki Ser mozzarella starty  Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem w letnim mleku, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, wlać rozbełtane(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, urywać kulki , nadziewać serem, formować pączki i układać łączeniem do dołu. W garnku rozgrzać dobrze olej, smażyć złociste pączki, zaraz po usmażeniu gorące posypać startym serem. Podawać z pikantnym ketchupem lub dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 548

smażenia Ziemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu

Bon Appetit Małgorzaty
Ser Camembert w panierce 172

śniadanko, kolację czy przystawkę. Idealnie łączy się z borówką do mięsa, żurawiną ze słoiczka jak i suszoną. Składniki: 1 ser Camember 1 jajko bułka tarta olej do smażenia borówka/ żurawina do podania Ser przekrawamy w pół aby powstały dwa krążki, maczamy w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej robimy to bardo dokładnie, aby ser nie wylewał się na patelnie

Pudełko rozmaitości
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 198

pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron – po około 5 minut na stronę. Zdejmujemy usmażone placki(...)temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków mają w składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej małej i młodej 350g ziemniaków 150g sera feta

Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana (mięsem mielonym) 116

akcji Cukinia 2014 . Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 2 pomidory 250 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula zioła prowansalskie sól, pieprz ewentualnie koncentrat pomidorowy starty żółty ser olej do smażenia Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i przekroić na 2 części. Z każdej części wydrążyć miąższ - nie można przedziurawić(...)gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-40 minut

Ugotować
Makaron z Boczkiem 179

ząbki czosnku papryka konserwowa (ok. 100 g) pomidory w puszce kostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wody przyprawy: słodka papryka, chili, pieprz ok. 50 g startego żółtego sera olej do smażenia Makaron z Boczkiem - Sposób przygotowania: Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę.  Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek(...)smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy.  Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem. Moje posty

Słodka Strona
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 216

regularnie. Z samego rana zabrałam się za testowanie naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 dostępnej w sklepie internetowym redcoon.pl . Naleśniki z jagodami i serem kozim okazały się super przepisem,     najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych(...)wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zwijamy ciasno, możemy przekroić na pół, lub zwinąć w inny sposób. Smacznego. The post Naleśniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanki w bułeczkach 112

Terenię ).    Składniki: -zwykłe, świeże bułeczki -tyle plastrów ( grubości ok. 0,5 cm ) grubej kiełbasy - ile bułeczek -tyle jajek - ile plastrów kiełbasy -starty na grubych oczkach żółty ser -olej do smażenia -szczypiorek ( ewentualnie ) -ketchup    Z bułeczek ścinamy górę a z dolnej części wyskubujemy środek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy plastry kiełbasy.    Bułki układamy

Maminek kulinarny
Naleśniki z Białym Serem 217

mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru      nadzienie: ok. 400 g twarogu żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy ponadto: olej do smażenia Naleśniki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę(...)przed smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca. Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem serowym i składamy

Słodka Strona
Omlet ze szpinakiem i serem feta 606

momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy omlet.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę i przyprawiamy  solą i pieprzem. Uważamy z solą ponieważ ser feta oraz parmezan są słone(...)Wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Masło rozgrzewamy  na patelni, wylewamy  masę jajeczną. Gdy omlet się zetnie, nakładamy na niego nadzienie, zginamy na pół, i posypujemy parmezanem. Smażymy jeszcze chwilkę aby ser się rozpuścił. Posypujemy rukolą

Mania Gotowania
Kotlety mięsno- pieczarkowe 176

zrobienia większej ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :) Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula  20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas(...)formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy.  Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem. Na pewno usmażyłyby się razem z mięsem. Czas przygotowania

Proste Potrawy
Kurczakowe zawijańce z suszonymi pomidorami 120

pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej), oprószyć z obu stron przyprawami (solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym). Pomidory wyjąć z zalewy (mocno ich nie odsączać) i pokroić w kostkę. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pietruszkę i bazylię drobno posiekać. Składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem (można i solą, ale należy zwrócić uwagę na smak, gdyż użyte(...)cztery części i każdą część ułożyć na przygotowanych filetach z kurczaka. Filety zawinąć z farszem w roladki (należy zwrócić uwagę, by były szczelnie zawinięte, aby przy smażeniu nie wypłynął nam roztopiony ser). Przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Uwaga: Słoik pomidorów miałam o wadze 280g. Z tego użyłam połowy pomidorów

In my kitchen
Gryczana tarta ze szpinakiem 112

jesień, więc trzeba się zadowolić krowim), pieprz, czosnek, papryka - do smaku. Przygotowanie: ciasto gnieciemy do właściwej konsystencji (jak już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można go podsmażyć zanim wrzucimy na patelnie szpinak - ma inny aromat. Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy