smażony ser - 3789 przepisów (strona:3/253)

Smażony camembert z żurawiną 203

Uwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem(...)trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz do smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd

Pasja Smaku
Frankfurterki smażone z warzywami i serem 204

Frankfurterki smażone z warzywami i serem.  Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również syci. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Frankfurterki smażone z warzywami i serem możecie podać bez dodatków lub ze świeżym pieczywem. Do przygotowania posiłku wykorzystałam nowość od Duda. Wspomniane frankfurterki możecie również zabrać ze sobą na majowy(...)grilla. Poznajcie również pozostałe nowości Duda: kiełbaski pikantne kiełbaski bratwurst kiełbaski śląski frankfurterki parzone kiełbaski wędzone Szczerze polecam na śniadanie, grilla, obiad, a nawet przyjęcie Frankfurterki smażone z warzywami i serem Składniki: 1 opakowanie frankfurterek parzonych Duda 2 garście miksu warzyw na patelnię z leśnymi grzybami* 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia

Słodkie okruszki
Bundz z żurawiną 152

konfitura z żurawiny jajko i bułka tarta do przygotowania panierki Sposób przyrządzenia: Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Takiego "kotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, by ser zdążył się rozgrzać zanim panierka się przysmaży. Bundz najlepiej spożyć na ciepło, podając go z konfiturą z żurawiny. Pyszne. Polecam

upichcic
CAMEMBERT PANIEROWANY. 183

CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/  3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka(...)powoduje, że panierka lepiej przylega do sera.  Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których

W kuchni Karmel-itki
Omlet z cukinią, kiełbasą i żółtym serem 142

Jeszcze szaleję z ostanimi cukiniami. Proponuję pyszny omlecik na śniadanko:) składniki: 2 jajka 100 g cukinii 30 g chudej kiełbasy 50 g sera żółtego 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki natki piertuszki olej do smażenia do smaku sól ziołowa  Cukinię (razem ze skórką) i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju i wrzucić cukinię, chwilę smażyć potem(...)przyrumieni. W tym czasie jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko oraz natkę i doprawić do smaku solą. Jajka wlać na patelnię do przyrumienionej kiełbasy i cukinii. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Smażyć na wolnym ogniu aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną natki pietruszki

Monia miesza i gotuje
Omlet z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 182

wedle uznania. Na patelni, na maśle lub oliwie podsmażamy przez chwilę pomidory. Zalewamy je jajkami i smażymy na małym ogniu. Gdy omlet zacznie się ścinać, posypujemy go kawałkami sera. Smażymy go tyle aż uzyskamy pożądany przez siebie stan (czyli wierzch będzie lekko lub mocniej ścięty). Zazwyczaj trwa to mniej niż 10 min, ale wszystko zależy od patelni, ognia itd. Należy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Pikantny burger wołowy 141

plasterku sera, na to  połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem

Stare Gary
Ser zgliwiały i zasmażony 183

wszystko dodawać je jak najczęściej a od lutego wznowić regularne pisanie.  Następny przepis przewiduję na sobotę :). Dziś bardzo prosty przepis na ser czy też twaróg zgliwiały. Przy użyciu sody oczyszczonej nie śmierdzi on w fazie smażenia więc spokojnie można się w to bawić w domu :) Składniki kostka twarogu co najmniej pół-tłustego bądź tłustego jajko ulubione przyprawy (tradycyjnie kminek(...)szybko twaróg nam się "stopi" i dodajemy rozbełtane jajko.  Podgrzewamy jeszcze chwilę.... Koniec :) Ja pozwalam serkowi się zagotować, cały czas mieszając bo boje się surowego jajka.....jednak tradycyjny smażony ser gotować się nie powinien. Gotowy ser jest płynny idealny na kanapki a gdy przestygnie zastyga na tyle że można go kroić.  PS: Można dodać do niego tylko żółtko

Lubczyk i Wanilia
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 211

Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 15 dag sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: jajko do panierki bułka tarta Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn(...)można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy

Blondynka Gotuje
Omlet z chorizo 83

chorizo. Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty. Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki po bretońsku 141

mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko, można delikatnie rozprowadzić widelcem, położyć plasterek szynki i ser. Smażyć na małym ogniu do czasu ścięcia się białka

Tradycyjna Kuchnia
Ser smażony 108

grubości ok. 1,5 cm bułkę tartą 2 jajka Plastry sera moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy 4 razy, aby dokładnie obtoczyć ser. Następnie smażymy na głębokim oleju z każdej strony. Bardzo ważne jest aby panierka dobrze się trzymała i była "szczelna" inaczej ser nam wypłynie. U mnie lekko wyciekł, no ale cóż nikt

Kolejny blog o gotowaniu
Oponki serowe 113

mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka octu Jamar 5-7 łyżek kwaśniej śmietany 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody olej do głębokiego smażenia Ser czy twaróg dwukrotnie zmielić. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder i  proszek do pieczenia, wymieszać. Nastęnie dodać zmielony ser, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być(...)lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na  grubość 0,5 cm lub nieco więcej. Szklanką i kieliszkiem wykroić oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, trzeba

Monia miesza i gotuje
Ekspresowe pączki serowe 2510

pełnoziarnistej 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 20 ml spirytusu (by pączki wchłaniały mniej tłuszczu) cukier puder do posypania olej do smażenia Ser ricotta miksujemy z 2 jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na jednolitą masę na końcu dodając spirytus. W rondelku rozgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię