Podliczyłam przepisy na faszerowane papryki ( na ciepło) i wyszło mi , że jest to 15 przepis . Robiłam z mięsem i ryżem , mięsem i kaszą jaglaną, w sosie pomidorowym , koperkowym , grzybowym , na parze i w wywarze .Dziś następna wersja - farsz to mięso , kasza gryczana i suszone grzyby - do tego sos grzybowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej
Świat SmakuGdy się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi
Bernika - moj kulinarny pamietniknatką. Doprawiamy do smaku i mieszamy. - Umyte papryki, przekrojone na dwie równe połówki, z usuniętym ogonkiem i gniazdami nasiennymi i błonkami, wewnątrz posypujemy solą i odkładamy na moment. - Papryki faszerujemy bogatym kuskusem z pomidorami i pieczarkami na bogato. Gotujemy na parze. Podajemy z sosem powstałym z jogurtu, posiekanego czosnku i czerwonej papryki w proszku
Moja smaczna kuchniaKolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale są naprawdę smaczne. Już po raz kolejny dodałam do farszu szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam! składniki 16 średnich papryk - podłużnych(...)piec ok 1,5 h. Smacznego! Uwagi: Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np pomidorów
Stare GaryBardzo fajne dość lekkie danie, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Przepis stworzony pod wpływem chwili ;-) Z apetytu na danie trochę inne
Smaczne ZdroweGrecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego
Buniabaje w kuchniNa życzenie nasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikJestem jedną z tych osób, którym nie zawsze udaje się zakończyć pracę o godzinie 17, a wychodząc z firmy zostawić tam również myśli związane z
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzepyszne faszerowane papryki. Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią. Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu(...)farsz nie był suchy. Polecam! , składniki 6 papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz
Stare GaryPapryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię nadziewać różne rzeczy! Warzywa, owoce, makaron... W najbliższym czasie pokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną
Olikowa kuchniaToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde
Z Kuchni Do Kuchnizejść z tapetu kasza jaglana. Skoro tak, to zdecydowałam się spróbować kolejnej wariacji z jej udziałem. Tym razem użyłam jej przy okazji przygotowywania jednego z moich obiadowych faworytów, mianowicie papryki faszerowanej. Niniejsza wersja posiłku charakteryzuje się znakomitym smakiem i dużą aromatycznością. Ponadto stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób, które nie spożywają mięsa. Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: – kaszę(...)kaszę, koncentrat oraz stosowną według Was porcję ziół, wymieszajcie i całość podgrzejcie. Kiedy farsz osiągnie zwartą konsystencję, wypełnijcie wcześniej przygotowane połówki papryki. Jeżeli jesteście fanami żółtego sera, możecie przykryć faszerowaną paprykę jego cienką warstwą i całość zapiec w piekarniku. Mam nadzieję, że moja propozycja spotka się z Waszym uznaniem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieZawsze kiedy robię faszerowane papryki, cukinie, kabaczki lub gołąbki w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami(...)jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchni