osób: - 4 małe filety drobiowe - sok z połowy limonki - 1/2 czerwonej papryki - 1 duża cebula - 5 pieczarek - 2 kopiaste łyżki startego sera - 4 ząbki czosnku - majeranek - sól - pieprz - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnie zestawiamy z płyty grzewczej dodajemy sok z limonki oraz starty
Apetyczna babeczkaścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyszczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka energicznie roztrzepując(...)kilka minut. Grzyby początkowo powinny wchłonąć masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia. Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu
Kolizje SmakówPrzepis pożyczony od koleżanki Martuchy - wyszły przepyszne:) Potrzebujemy: 10 dużych pieczarek 25 dkg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, oregano i majeranek Mięso mielone przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy i zostawiamy tylko "kapelusiki". Kiedy mięso jest gotowe, układamy je w środku kapelusików i przykrywamy serem żółtym. Wszystko do piekarnika
Kolejny blog o gotowaniumniejsze - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka - sól – 1 łyżeczka - olej – 4 łyżki FARSZ : - filet z kurczaka – ok. 400 g - ser żółty – 100 g - cebula – 2 szt - olej – 50 ml - sól , pieprz , papryka – 1 szczypta SOS : - śmietana 18 % słodka – 250 ml - masło – 2 łyżki - mąka(...)ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce. SOS : Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy śmietanę i drobniutko posiekany czosnek. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem. Gotujemy do momentu zgęstnienia
Ostra na Słodkołyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana. Miąższ posolić używając(...)farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć
Bulliomasła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania pomidory w puszce pół ugotowanego kalafiora (można pominąć) 3 ząbki czosnku pół cebuli 10 dag żółtego sera garść orzechów włoskich albo piniowych olej do smażenia sól, pieprz Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak(...)skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy różyczki ugotowanego kalafiora, podsmażony szpinak z cebulą i czosnkiem oraz pomidory z puszki. Całość posypujemy tartym, żółtym serem. Na wierzch układamy posiekane orzechy. :) Całość pieczemy w 200 stopniach C przez około 20 minut do roztopienia się sera. wykładamy dno naczynia chlebem chleb zalewamy masą jajeczną chlebowy
Bon Appetit Małgorzatyostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć
Gosia gotujeSerdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać(...)tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego
Krakowskie smaki AniSmaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto
Kolorowa kuchnia Elkipapryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już mięso jest usmażone przekładamy do niego warzywa i jeszcze chwilkę
Kuchnia po mojemumięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki
Magiczna kuchnia Dariidużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił. Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Oryginalny smaktakże dostać gotowy w sklepach. Składniki (na ok 12 szt) -100 g chorizo -100 g tartego sera żółtego (u mnie ementaler) -50 g zielonych oliwek bez pestek -1 szkl. mąki pszennej -1 jajko -2/3 szkl. mleka -sól i pieprz -olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, dodać jajko(...)mleko. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Oliwki pokroić w plasterki, chorizo w półplasterki albo małe kawałeczki. Dodać do masy razem z serem i dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść masę łyżką. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Podawać gorące z klasyczną meksykańską salsą. Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 4 placki - bez sosu) Energia
Zielona Kuchniałyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszki PANIERKA 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli bułka tarta olej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIA Zmielić szynkę. Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka(...)tarty ser, pokrojoną nać pietruszki. Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Formować nieduże płaskie kotleciki, każdy obtoczyc najpierw w bulce tartej potem w jajku i jeszcze raz w bulce tartej. Smażyć na rumiano i podawać gorące
zielonacukinka