smażony ser - 3789 przepisów (strona:51/253)

Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 321

szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być przypalona bo zupa będzie potem gorzka(...)tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 115

żytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz,  1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie

królestwo garów
Spaghetti bolognese 137

pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka chilli (opcjonalnie) - papryka słodka, ostra - S&P - olej do smażenia - świeża bazylia i oregano - makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku(...)podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano). Wstawić wodę na makaron. Posolić

CookYourself
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 168

masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka  200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy(...)podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę.  Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
Chrupiące krokiety grzybowo – jajeczne 201

szczypta FARSZ: - jajka – 4 szt – pieczarki – 250 g – cebula – 1 szt ser żółty – 100 g sól , pieprz – 1 szczypta Dodatkowo: - bułka tarta – 100 g – jajko – 1 szt – olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Jajka gotujemy(...)drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru. Ser żółty trzemy na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulony. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano

Ostra na Słodko
C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 148

zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek.  Smażyć do momentu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 240

myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki(...)grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Paccheri ze szpinakiem. 213

twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, chwilę poddusić, doprawić

Kulinarny karnet Christophera
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 360

pomidorowej  50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną(...)doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka i kurek oraz wkładamy po kostce mozzarelli

Mango Papaja
Krokiety po rusku 249

twarogu chudego 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z białym serem.  Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy.  Przygotowujemy naleśniki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 167

też ze dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi   kilka malin (użyłam mrożonych) kilka jeżyn (użyłam mrożonych) 4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem) mąka pszenna do obtoczenia wątróbek mleko do namoczenia wątróbek smalec do smażenia wątróbek Wykonanie: Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam je do miseczki i zalałam(...)czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę ponakłuwałam wykałaczką. W czasie, w którym wątróbki smażyły się na jednej stronie rozgrzałam patelnię grillową, na którą poukładałam ser halloumi uprzednio pokrojony w około pół centymetrowej grubości plasterki i zaczęłam je grillować. Na trzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet

Blondynka Gotuje
Krokiety z serem i pieczarkami 155

mąka -1 szkl jajko -1 szt sól- szczypta mleko - 1 szkl woda - 1 szkl Farsz: pieczarki - 0,5 kg ser żółty - 100 g cebula - 1 szt sól i pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz(...)tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać w krokiety. Następnie zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 327

większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju(...)Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.  Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy

Czerwona Porzeczka
Tortilla w wersji fit 194

pomidory,  mała cebula, sałata,  ser żółty, pojedynczy filet z piersi z kurczaka, przyprawa gyros, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, pieprz. Wykonanie: Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego.   Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia(...)Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Filet z piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Czerwoną paprykę, pomidory, cebulę i ser żółty kroimy w cienkie słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Całość mieszamy. Na naleśnik

paapilotkaa
Serowe placuszki z konfiturą z kokosa i malinami 192

będą zachwyceni. Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik z wiaderka 3 łyżki mąki pszennej (u mnie typ 450) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z kokosa do przełożenia placuszków – do nabycia w Kuchnie Świata kilka malin do podania opcjonalnie niewielka ilość sosu wiśniowego mała ilość tłuszczu do smażenia(...)mnie 1-2 łyżeczki masła Ghee od Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, biały ser z wiaderka, wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej dość gęstej konsystencji ciasta. Placuszki smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie masło Ghee). Placuszki układamy jeden na drugim smarując górę każdego placuszka konfiturą

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania