oscypkiem w sosie serowo-grzybowym Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować(...)rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamajeranku 1 jajko 700 g marchewki 100 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem
Monia miesza i gotujesosem szpinakowym Składniki: 300 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1/2 cebuli 400 g śmietany 18% 200 g serka śmietankowego 100 g sera pleśniowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia ok. 300 g suchego makaronu Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Szpinak myjemy, listki kroimy na mniejsze kawałki
Kulinarne przygody Gatityrozgnieść nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą
wyzwania kuchenneparmezan - 3 łyżki sól pieprz bazylia oliwa ostra papryka masło do formy PRZYGOTOWANIE: Na patelnię wlać odrobinę oleju, wyłożyć zamrożone warzywa, smażyć kilka minut. Następnie do podsmażonych warzyw dodać przyprawy. Do miski wybić jajka, dodać mleko , starty ser , sól i pieprz, rozmieszać widelcem do połączenia składników. Naczynie żaroodporne ( u mnie forma na tartę) wysmarować masłem, wyłożyć podsmażone warzywa i wylać
Kuchnia Danusipowodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie. Składniki (duża porcja): 200 g mąki(...)jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce. Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser , dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła) Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową
Słodkie Przyjemnościtłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty
Kuchnia Danusicukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem. Pomidory możemy obrać ze skórki (ja tego nie robię). Kroimy je w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy
Sto kolorów kuchniryżu (ważony przed ugotowaniem) przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru, 10 dkg żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia *** Cukinie dzielimy na krążki o wysokości około 6cm i wydrążamy łyżeczką, ale nie na wylot. Wydrążone krążki oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Na patelni(...)powinna być dość gęsta *** *** Ryż gotujemy na pół miękko i mieszamy z mięsnym farszem. Wydrążone cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem *** *** Z wierzchu cukinie posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem (lub 190’C bez termoobiegu) i zapiekamy przez około 30 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA CUKINIE – DANIA
Blog z Apetytemkształcie Składniki: podwójna pierś z kurczaka kilka suszonych pomidorów w oliwie spora garść tartego sera, u mnie gouda pęczek natki pietruszki jajko i bułka tarta sól, pieprz do smaku opcja: wędzona papryka, niewiele, do smaku masło klarowane do smażenia potrzebne będą także: tłuczek do mięsa, folia spożywcza i folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze myję w zimnej(...)sera, kilka całych liści pietruszki, suszonego pomidora, na końcu zwijam ciasno w roladki. TRIK na ładne i kształtne roladki z kurczaka Gotowe roladki zawijam w folię spożywczą , następnie w aluminiową. Zwijam jak cukierki. Następnie wkładam do wrzącej wody na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmuję z folii i zanurzam w roztrzepanym jajku, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę
Zasmakuj Kuchninalesniki Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Na podsmażone naleśniki układamy szynkę, posypujemy tartym serem, dodajemy jajko ugotowane na twardo i zawijamy w rulonik, podsmażamy przez chwilę tak aby ser się roztopił. Podajemy na gorąco. Łączny czas Czas
Naleśnikipyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet z kurczaka kroimy na kilka mniejszych filecików
Smakowy Rajbrokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować(...)Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu
Kuchnia Danusiprzed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)oraz pieprzem.Dodać do śliwek i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który
pieprzny smaczekSzpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia(...)głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO
Kredowe Menu