już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury(...)papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy. Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy
Czerwona Porzeczkacebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty(...)jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym
Smakowy Rajłyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą w misce przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera (na wolnych obrotach). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do przestudzenia. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)maśle. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem, aż do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach ser. Zawijamy naleśniki w formę krokieta. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i rozbijamy widelcem. W osobnej
Słodkie okruszkiciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania. Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g sera białego 1 mała papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie łyżka oleju(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej
Symfonia smakowakawałek pora, marchewka, 2 łyżki kukurydzy, łyżeczka octu jabłkowego (użyłam Kamis), 50g sera, sól z pieprzem w młynku (użyłam Kamis), ostra papryka (użyłam Kamis), jajko, 3 łyżki bułki tartej, łyżka masła, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem(...)masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite filety nakładać po łyżce farszu, zwijać roladki i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym
Z miłości do słodkościśrednicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ostudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem. Mięso wraz z cebulą podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, bazylią , oregano(...)przyprawą do mięsa wieprzowego. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Kokilkę wysmarować tłuszczem. Na dnie 1 kokilki wyłożyć ¼ ziemniaków, na to połowę mięsa, ¼ puszki kukurydzy (jeżeli mamy całą). Przykryć warstwą ziemniaków – połową tego co zostało. Na wierzchu ułożyć ser żółty. Z drugą kokilką postępować w analogiczny sposób. Piec w 180 stopniach do rozpuszczenia sera ok. 15 -20 minut
Fabryka pomysłówporcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku 200 ml śmietany sól pieprz Dodatkowo: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę(...)jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, bułkę tartą i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić (najlepiej ręką). Jeśli wydaje się za sucha, dodać łyżkę wody. Jeśli jest zbyt mokra, dosypać bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki i układać je na desce. Pulpety smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
Obiad za dychęmielonym i pieczarkami. Składniki: 3 sztuki cukinii 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pomidor 20 dkg sera żółtego sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie oregano olej do smażenia natka pietruszki do posypania ketchup do polania 1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy(...)dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy. Wydrążone cukinie oprószamy
Kuchnia u Bietkidynią w roli głównej. Składniki: 1 średniej wielkości dynia piżmowa (ok. 2 kg) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe cukinie ok. 4 łyżki mąki z ciecierzycy 100 g sera jadel 2 kulki mozzarelli 750 ml passaty 2 ząbki czosnku sól, pieprz, kolendra mielona – do smaku Paprykę i dynię kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i pieczemy(...)mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony. Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy i wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy wierzch wylewamy passatę i pozostałe puree z dyni i papryki. Posypujemy startym serem
KucharzycaSkładniki: 9 plastrów karkówki wieprzowej 1 duża cebula niecały kg pieczarek opakowanie żółtego sera w plastrach keczup majonez przyprawy: pieprz, sól, bazylia, koperek, olej do smażenia Wykonanie: 1.Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy pieprzem, solą i koperkiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (jeśli ktoś ma czas może być nawet na 3 godz.) 2. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki(...)sosie powstałym po połączeniu keczupu i majonezu (po 3 łyżki). 4. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki i cebulę nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu. 6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać
Pasja Smakuprowansalskie Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy:) 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Ciasto wykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp
Kuchnia Pełna Pasjipieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać pokrojone w ósemki pieczarki(...)przełożyć na sito i przelać zimną wodą, dodać do reszty. Gotować jeszcze kila minut, by zgęstniało. Na końcu, wedle upodobań smakowych, dodać piekielnego smaku*… Wyłożyć na talerze, posypać serem żółtym. PORCJE: 4-5 WSKAZÓWKI * Jeśli przedawkujecie chili, to pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać
zabawa smakiemjajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki. Razem ze mną bułeczki piekli: Dobrawa
Z miłości do słodkościcebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw
Walijskie PichcenieNałożyć czubek pomidora. Ułożyć na talerzyku, udekorować. Pomidory faszerowane serem. Przepis z wpisu Dlaczego warto jesc pomidory? Potrzebne nam będą: 4 pomidory 1 cukinia, 120 g żółtego sera typu Emental, 2 cl oliwy z oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek(...)Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę z oliwek. Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy sol i pieprz. Kroimy cukinię w kosteczkę. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu, soli i pieprzu. Ser kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem ser z cukinią, doprawiamy do smaku. Dodajemy 2 cl octu i 2 łyżki uprzednio przygotowanej tapenady. Wypełniamy pomidory farszem
MODA NA BIO