szybko. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy. Pod koniec smażenie dodajemy curry indyjskie ( u mnie płaska łyżeczka, można więcej, zależy jak ostrego kurczaka lubicie). Jak kurczak się usmaży, studzimy go. 2. Mix sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę. 2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy
kruche babeczkiprzyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę
Kuchnia Beatykurczaka. Danie idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz(...)Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczkę. Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Następnie dodajemy szpinak, łączymy składniki i podgrzewamy jeszcze
Mania Gotowaniapszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka(...)mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Żółty ser kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji
Słodka Stronagazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli Farsz: -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy(...)Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy. Szykujemy 2 talerze -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wino białe- 1 szklanka * przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony * oliwa do smażenia Rozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm. Przyprawić solą i pieprzem mielonym. Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką). Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki
Kraina Miodem Płynącabakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić(...)mięso i miąższ. Posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej
Fabryka pomysłówosób : 4 filety z piersi kurczaka , średniej wielkości 3 plastry sera – drobno pokrojone opakowanie pieczarek – około 0,5 kg ( można mniej ) 2 cebulki średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanych liści lubczyku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 2 jajka olej do smażenia Filety z kurczaka , płukamy , oczyszczamy tradycyjnie(...)farfocli Nacinamy od grubszej strony nożem , tworząc w każdym kieszonkę na farsz . Pieczarki i cebulkę kroimy drobno , smażymy na złoty kolor z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku , solą i pieprzem . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz mieszamy z posiekanym lubczykiem , oraz drobno pokrojonym serem i pakujemy do drobiowych kieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce
Ogrodnik w podróżyNiektóre eksperymenty kulinarne są wynikiem zamierzonych działań, inne są czystym przypadkiem. Bez względu na to jakie czynniki wpływają na stworzenie nowego przepis ważny jest efekt końcowy. Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie powstały w wyniku przypadku. Późnym wieczorem zabrałam się za lepienie pierogów i... zmęczona zamiast tradycyjnej mąki wzięłam pszenną pełnoziarnistą... Dalej sprawy potoczyły się same. I tak powstały pyszne pierogi(...)szklanki wody (wrzątek) duża szczypta soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 jajko Na farsz: 250 g białego sera (najlepiej półtłustego) 250 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych) 1 1/2 dużej cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia + cebulka do podania, kawałek masła (lub margaryny) Przygotowanie: Na stolnicy usypać "kopiec" z mąki, wbić jajko, dodać sól i oliwę
Słodkie okruszkiopakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1,5 szklanki mleka 1 szklanka otrębów owsianych 2 jajka łyżka oleju czubata łyżka mąki szczypta soli I. Nadzienie z serem feta: 1/3 kostki sera feta 4 - 5 pomidorów suszonych II. Nadzienie z makrelą: pół wędzonej makreli 2 jajka na twardo łyżka ketchupu 10 g śmietankowego serka kanapkowego pieprz Wykonanie: Naleśniki: Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę(...)mieszamy. Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia. I. Nadzienie z serem feta: Pomidory kroimy w drobną kostkę Dodajemy je do sera feta i widelcem mieszamy oraz ugniatamy na spójną masę. II. Nadzienie z makreli. Pół
Taste Of My Dayprzepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty . Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się zarumieni , dodajemy pokrojone pieczarki całość chwilę dusimy a następnie wlewamy bulion . Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy i zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy w osolonej
Smakowite Daniawyrazisty rzut kruszonego koziego sera. Uważajcie jednak na to danie, bo jak już się zacznie je jeść...to ciężko się od niego oderwać ;) Wiosenne naleśniki z botwinką i kremowym kurczakiem Potrzebujesz: Naleśniki bez glutenu: 50g mąki ryżowej 50g mąki kukurydzianej 15g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 300ml mleka szczypta soli 20g roztopionego masła olej do smażenia Farsz: 1 pęczek botwiny(...)sól i pieprz do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego koperku kozi niefermentowany ser (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Naleśniki: 1. W misce wymieszaj wszystkie mąki i dodaj resztę składników na naleśniki- zmiksuj/ wymieszaj całość na gładkie ciasto i odstaw na 20min. 2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż cienkie naleśniki. Farsz: 1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować(...)Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą
Kulinarny karnet Christopheraposzukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej do smażenia Jeśli mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy(...)solimy i pieprzymy. Potem posypujemy naszym tajnym składnikiem, a więc ziołami prowansalskimi i nakładamy na jego połowę plasterek goudy. Szpinak wyciskamy mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku sera, znajdującym się na kotlecie i przykrywamy go kolejnym plastrem. Kotlet składamy na pół, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy na gorącym tłuszczu. Kieszonki schabowe można
Smakowy Rajszczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą
Chocolate Muffin Blog