koktailowe i zwykłe sok z cytryny Bakłażan kroimy w plastry i solimy. Po ok godzinie płuczemy i osuszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy oliwą . Można dodać listki roszponki. Sałatkę podajemy do mięsa lub ryby
Gotowanie jest łatweszkl mleka 1 szkl wody gazowanej mąka - do gęstości 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta cukru Farsz: ser żółty w plastrach szynka w plastrach Opcjonalnie: jajko i bułka tarta do panierowania 1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli naleśniki przywierałyby do patelni - dodać jeszcze trochę oleju do ciasta
Kto ugości moich gości?Forte. Ser ma być dobrej jakości. Ser żółty, seropodobny się nie nadaje. Nie i już. Jak jesteś kutwa i skąpisz na ser to sobie pizze zamów, a nie kobiecie tyłek zawracaj. 7. Sól, pieprz i olej do smażenia – to zazwyczaj jest w domu. Jak już doniesiesz zakupy do domu, nie zabijesz się po drodze i nie pogubisz rzeczy, poukładaj wszystko(...)Smaż 5 minut. 5. Dodaj mięso. Mięso smaż do tego momentu aż puści wodę i zmieni kolor z czerwonego na brązowy lub jak wolisz szary. Zajmie ci to jakieś 10 – 15 minut. 6. Dodaj przecier i szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. 7. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj ser do miseczki. 8. Formę wysmaruj cienką warstwą oleju
ladykitchenmleka 1 łyżka szczypiorku - posiekany 1 łyżka papryki czerwonej - pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki pomidora - pokrojony w kostkę 1 łyżka sera feta - pokruszony na mniejsze kawałki sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam
Grunt to przepis!pieprz cayenne duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane liście świeżej bazylii 5-10 g masła Dekoracja: tarty drobno żółty ser bądź parmezan świeże liście bazylii Przygotowanie: Makaron: 1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle(...)oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego
KreatywnePinyryżu do risotto 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 x 30 g masła 500 g białych szparagów 60 g sera grana padano 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie: Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy
Smakowity Blog Kulinarnykotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam na durszlak i odstawiam(...)smaku solą i pieprzem (ominęłam sól, gdyż dla mnie posolona cukinia i słony ser wystarczająco dały słony posmak). Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mielonego lnu bądź bułki tartej (chociaż len mielony jest zdecydowanie zdrowszy). Z powstałej masy formuję średniej wielkości kotleciki. Smażę je na rozgrzanym oleju tak, aby się nie przypaliły, przez 7-8 minut
W kuchni Karmel-itkipuszka kukurydzy 3 ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku mąka do zagęszczenia kleks śmietany 1 łyżka masła (do smażenia) Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki kabanosa, paski papryki i piórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku(...)przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki
bastalenabułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasigram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę(...)Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące
OstryKęscytrynowa -ryż arborio -wino białe półwytrawne -parmezan Grzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru. Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut. Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu, aż stanie się transparentny. Solimy i pieprzymy. Dolewamy szklankę wina, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż w ryż wniknie płyn. Mieszamy, wlewamy(...)przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie. Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy. Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni grillowej. Gotowe
BaRepasgram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę(...)Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące
OstryKęsgładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników Przygotowanie(...)delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź. Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem. Czas pieczenia: Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut. Smacznego
Niezły Młynekcukinie 2 białe papryki 2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu 1 mały fenkuł 1/4 papryczka chili 100 g sera mozzarella 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 wiązanka natki pietruszki sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Cukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane(...)smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli
Bon Appetit Małgorzaty