opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego
Smakowity Blog Kulinarnywielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, 3 czubate łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1,25 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, oregano, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania musaki: Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry o grubości około 1cm obsypuję solą i odstawiam(...)patelni, dodaję mąkę,podsmażam intensywnie mieszając przez chwilę żeby mąka nie była surowa i zalewam stopniowo partiami mleka mieszając ciągle, żeby nie powstały grudki. Dodaję starty żółty ser i gałkę muszkatołową do smaku, mieszam i wylewam na wierzch musaki. Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C przez około 50 minut. Musaka gotowa. Musaka SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możebłyskawicznie i tak samo szybko znikają. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka – 110 g * ser biały półtłusty – 130 g * kakao – 15 g * wanilia – 1 laska * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 60 g * olej do smażenia DODATKOWO: * cukier – 4 łyżki * woda – 1/4 szkl * śmietana 30% słodka – 8 łyżek(...)dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe. OPONKI: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy
Ostra na Słodkokawałki. Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie
kolorowotorcikowoKolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki (4 porcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula(...)pieprz grzanki do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco
Stare Garypodwójne filety z kurczaka 500 g 1/2 puszki pomidorów bez skórki 125 g 1 puszka kukurydzy 225 g 1 średnia cebula lub 2 szalotki 150 g żółtego ostrego sera sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2 czerwone(...)przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem aż pomidory się rozpadną, a kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Podawać z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście
Gosia gotujeSPOŁEM Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 min. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Gdy odparuje woda przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i garść startego sera żółtego. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy. Na chwilę wkładamy do piekarnika
Prosto i Smacznie z Anetąmaśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwoda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się
Kolizje Smakówmąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy. Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze. Smażymy na głębokim
Mania Gotowaniatłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie
Posadzone i zjedzonetarce (o grubych oczkach) marchew i posiekaną natkę pietruszki. Do tej masy dodajemy również jajko, oba rodzaje mąki, sól, pieprz, starty na tarce ser żółty, majonez. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy łyżką masę mięsną i smażymy kotlety z obu stron. Podajemy z pomidorami i szczypiorkiem. Smacznego
Salonik smakówmiała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać
KreatywnePinymiała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem: Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać
KreatywnePinymiksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem
pink envelope