opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego
Smakowity Blog Kulinarnywielkości bakłażany, 60 dag mięsa mielonego, puszka pomidorów w zalewie, 3 ząbki czosnku, 3 czubate łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1,25 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, oregano, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania musaki: Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry o grubości około 1cm obsypuję solą i odstawiam(...)patelni, dodaję mąkę,podsmażam intensywnie mieszając przez chwilę żeby mąka nie była surowa i zalewam stopniowo partiami mleka mieszając ciągle, żeby nie powstały grudki. Dodaję starty żółty ser i gałkę muszkatołową do smaku, mieszam i wylewam na wierzch musaki. Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180 o C przez około 50 minut. Musaka gotowa. Musaka SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możebłyskawicznie i tak samo szybko znikają. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka – 110 g * ser biały półtłusty – 130 g * kakao – 15 g * wanilia – 1 laska * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 60 g * olej do smażenia DODATKOWO: * cukier – 4 łyżki * woda – 1/4 szkl * śmietana 30% słodka – 8 łyżek(...)dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe. OPONKI: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy
Ostra na Słodkokawałki. Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki. Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie
kolorowotorcikowoKolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki (4 porcje) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 cebula(...)pieprz grzanki do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić kalafior, sos Worcestershire, musztardę, bulion i ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco
Stare Garypodwójne filety z kurczaka 500 g 1/2 puszki pomidorów bez skórki 125 g 1 puszka kukurydzy 225 g 1 średnia cebula lub 2 szalotki 150 g żółtego ostrego sera sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2 czerwone(...)przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem aż pomidory się rozpadną, a kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Podawać z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście
Gosia gotujeSPOŁEM Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 min. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Gdy odparuje woda przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i garść startego sera żółtego. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Bułki przekrawamy na pół i wydrążamy. Na chwilę wkładamy do piekarnika
Prosto i Smacznie z Anetąmaśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwoda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się
Kolizje Smakówmąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko 50 g drożdży 1 szczypta cukru ½ łyżki soli olej do smażenia Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 cebula 5-6 pieczarek ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie) 100 g sera żółtego 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani) Sos czosnkowy: ½ szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy. Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze. Smażymy na głębokim
Mania Gotowaniatłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie
Posadzone i zjedzonetarce (o grubych oczkach) marchew i posiekaną natkę pietruszki. Do tej masy dodajemy również jajko, oba rodzaje mąki, sól, pieprz, starty na tarce ser żółty, majonez. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy łyżką masę mięsną i smażymy kotlety z obu stron. Podajemy z pomidorami i szczypiorkiem. Smacznego
Salonik smakówmiała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać
KreatywnePinymiała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem: Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać
KreatywnePinymiksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem
pink envelopektóra na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze. Kromki bułki smarujemy mlekiem, posypujemy parmezanem z jednej strony, dociskamy i wrzucamy na patelnię serem do dołu. Z góry również posypujemy parmezanem i przewracamy na drugą stronę. Smażymy każdą do zrumienienia. Na patelnie wbijamy jajo, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki
BaRepascebulę myjemy. Sałatę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony z kostkę ser grecki. Zalewamy wszystko 4 łyżkami oliwy. Kalmary przekładny na rozgrzaną patelnię i smażymy około 10 minut. Przesypujemy do sałatki i mieszamy. Smacznego
ClauditteMissCookingktóra nadaje się do włożenia do piekarnika. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu i rozbełtujemy z solą i peprzem. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, ser twarogowy i czosnek oraz oliwę. Mieszamy razem. Przelewamy na rozgrzana patelnię i smażymy sobie aż omlet na wpół nam się zetnie. Wtedy zdejmujemy patelnię z kuchenki, nakładamy resztę składników, kolejność nie ma znaczenia. Przekładamy patelnię
ClauditteMissCookingkąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony
Gaździnka warzyogniu, aż wszystko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem. Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki. Składamy na pół. Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy na patelni, z każdej strony po kilka minut. Obracamy co minutę i lekko dociskamy do patelni ;) Pyszności
Lawendowe Niebonatka pietruszki sól, pieprz 1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P) sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty
Bon Appetit Małgorzatyktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem
Sama słodycz i szczypta chilidodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie! Składniki: 2 szt sera camembert 1 jajko bułka tarta żurawina, borówka Wykonanie: Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szybko, sprawnie i jakże pysznie
Malinowe Pocałunkilekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz
Mania Gotowania