malinowego Łowicz, 5 łyżki solonego sera owczego, 4 łyżki kaszy gryczanej, 2 łyżki gęstego jogurtu, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu winnego, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy lub z pestek winogron, do przybrania: zielenina i czerwony pieprz. Przygotowanie: Przygotować popcorn: w rondlu mocno rozgrzać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć, wyjąć ziarna metalowym sitkiem, wysypać(...)Gruszki umyć, przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne przy pomocy łyżki do melona. Na patelni stopić masło, włożyć gruszki, smażyć po 2 minuty z każdej strony, dodać dżem malinowy, ocet winny, sól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente. Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę
SzczyptaSmaQpiersi z kurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula ser feta sklarowane masło sól, pieprz przyprawa do kurczaka śmietana 18% łyzka mąki do zagęszczenia sosu bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie trochę mleka do podduszenia kurek oliwa lub olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez(...)sklarowane masło (obowiązkowe do kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy. Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy
Walijskie Pichceniegranulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka czosnek granulowny Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią(...)oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujeprzykład w formie lekkiej zapiekanki. Jednym z moich ulubionych połączeń są buraki i ser kozi. I to pyszne połączenie wykorzystałam też w tej zapiekance. Zapiekankę z botwinki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba jej wcześniej gotować czy smażyć. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i upiec w piekarniku. Takie obiady są świetne kiedy nie mamy ochoty na stanie
HealthyCreationsoliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy, Sok z cytryny, 1 ząbek czosnku (wyciśnięty) Wykonanie: Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około
Kulinarna rozmowakruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich Środek: 5 jajek 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) pęczek szczypiorku ulubiona szynka, ser żółty, pomidor, sałata sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy(...)nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. 2. W tym czasie na roztopionym maśle smażymy jajecznicę z dodatkiem posiekanego szczypiorku oraz przypraw. Gotową napełniamy tartinki i podajemy z przygotowanymi warzywami, szynka oraz serem. Dodatki do naszych tartinek oraz do samej jajecznicy możemy skomponować według własnych upodobań
Kuchnia w czekoladziemleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy płatki migdałów. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Rabarbar drobno kroimy w kosteczkę. Gotujemy z odrobiną wody i 3 łyżkami cukru do momentu aż zrobi się mus. Studzimy. Ser mieszamy z ziarenkami wydrążonej wanilii i pozostałym cukrem. Naleśniki smarujemy musem rabarbarowym a następnie serem. Zwijamy w ruloniki
Ostra na SłodkoPogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli czosnkowej(...)olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 250g białego sera, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki mleka, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), duży pomidor, ogórek, 1/2 pęczka
Z miłości do słodkościząbki czosnku ulubiony makaron ;) ser do posypania - u mnie pecorino Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni - dodajemy cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym(...)przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone w paski pomidory i szynkę. Po kilku minutach dodać makaron, doprawić do smaku i wymieszać. Posypać posiekaną bazylią i startym żółtym serem
Pasja Smakuoraz rozmaryn i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, dodajemy pokrojone w drobną kostkę kurczaka i paprykę. Smażymy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kukurydzę i dusimy całość jeszcze prze minutę. Farsz przekładamy do wydrążonych środków cukinii, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowe, smacznego
Mango Papajaplasterków szynki 2-3 ząbki czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry sól Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można smażyć na zwykłym). Kurczaka wykładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Jeżeli robimy sałatkę
Olikowa kuchniaSzybkie, pełnowartościowe danie wegetariańskie, obfitujące w cenne witaminy i minerały. Wszystko to za sprawą pietruszki i selera! Naleśniki gryczane, zapieczone z żółtym serem, serwowałam, polane obficie korzeniowo - pieczarkowym sosem, z dodatkiem świeżej pietruszki i suszonych pomidorów w zalewie olejowej. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne, użyj składników o niskiej zawartości tłuszczu, zaś sam sos zagęść(...)drobno mielona, biały pieprz świeżo mielony 350 ml zimnej wody lub więcej, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu olej rzepakowy + masło do smażenia 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki zimnego masła 2 - 3 łyżki śmietany Crème fraîche ulubiony ser żółty, parę garści startego na drobnych oczkach Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki
Szybko Szybkowarsmakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł, ok. 300 g, 250 g pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek, 100 g sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy(...)delikatnie oprószamy solą. Pieczarki mieszamy z brokułami i brukselką. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz i igiełki tymianku. Dolewamy śmietankę i dodajemy połowę startego lub pokrojonego drobno żółtego sera. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa z pieczarkami, całość posypujemy świeżo zmielonym czosnkiem (można użyć czosnku granulowanego lub świeżego). Całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy pozostała częścią sera
Moniki Smakołykiśredniego batata, pokrojonego w plastry 1 mini ogórek lub 1/4 normalnego ogórka 1/2 awokado 40 gram sera z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz, papryka wędzona w proszku roszponka Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka oraz plastry batata. Na koniec grillowania doprawiamy batata solą i pieprzem
Mango Papaja