smażony ser - 3789 przepisów (strona:84/253)

Cordon Bleu na wspomnienie lata 109

tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie

Posadzone i zjedzone
Wiosenne kotleciki drobiowe 171

tarce (o grubych oczkach) marchew i posiekaną natkę pietruszki. Do tej masy dodajemy również jajko, oba rodzaje mąki, sól, pieprz, starty na tarce ser żółty, majonez. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy łyżką masę mięsną i smażymy kotlety z obu stron. Podajemy z pomidorami i szczypiorkiem. Smacznego

Salonik smaków
Pączki serowe z czekoladą i kremem jagodowym (bez drożdży) 119

miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać

KreatywnePiny
Pączki serowo-bananowe z mascarpone i truskawkami 105

miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem:  Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać

KreatywnePiny
Zupa pieczarkowa z pulpetami 93

miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem

pink envelope
Mleczne grzanki z parmezanem pod jajem sadzonym z sosem paprykowym. 201

która na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze. Kromki bułki smarujemy mlekiem, posypujemy parmezanem z jednej strony, dociskamy i wrzucamy na patelnię serem do dołu. Z góry również posypujemy parmezanem i przewracamy na drugą stronę. Smażymy każdą do zrumienienia. Na patelnie wbijamy jajo, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki

BaRepas
Sałatka z kalmarami 115

cebulę myjemy. Sałatę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony z kostkę ser grecki. Zalewamy wszystko 4 łyżkami oliwy. Kalmary przekładny na rozgrzaną patelnię i smażymy około 10 minut. Przesypujemy do sałatki i mieszamy.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Le Omleteur 116

która nadaje się do włożenia do piekarnika. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu i rozbełtujemy z solą i peprzem. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, ser twarogowy i czosnek oraz oliwę. Mieszamy razem. Przelewamy na rozgrzana patelnię i smażymy sobie aż omlet na wpół nam się zetnie. Wtedy zdejmujemy  patelnię z kuchenki, nakładamy resztę składników, kolejność nie ma znaczenia. Przekładamy patelnię

ClauditteMissCooking
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 137

kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować  ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony

Gaździnka warzy
Pańskie tosty 1009

ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy na patelni, z każdej strony po kilka minut. Obracamy co minutę i lekko dociskamy do patelni ;) Pyszności

Lawendowe Niebo
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 192

natka pietruszki sól, pieprz 1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P)  sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki)  sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki śmietanowe 30325

ktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem

Sama słodycz i szczypta chili
Ser camembert w chrupkiej panierce z żurawiną. 167

dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie! Składniki: 2 szt sera camembert  1 jajko bułka tarta żurawina, borówka  Wykonanie: Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szybko, sprawnie i jakże pysznie

Malinowe Pocałunki
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 237

lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz

Mania Gotowania
Placuszki serowo - jogurtowe 333

dodać jogurt, proszek do pieczenia, sól i cukier. Krótko ubić. Stale ubijając, stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.  Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać.  Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju.  Podawać oprószone cukrem  pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur

Z miłości do słodkości
Pancake with lemon 114

Chyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami . Ale na taki sposób nie wpadłam i nawet nigdy nie widziałam by ktoś tak jadł. Dopiero córka powiedziała mi , że w ten sposób jedzą naleśniki Anglicy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Spaghetti bolognese 257

łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia, tymianek (lub inne ulubione zioła), świeża natka pietruszki, 15 dag startego sera żółtego, Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki

Delicious Titbits
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 313

osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano.  Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle

Kolejny blog o gotowaniu
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 299

przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec.  Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy(...)rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej patisony, aż się zezłocą. Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę. Na dnie naczynia do zapiekania umieść warstwę sosu, która zakryje całe jego dno. Posyp poszarpanymi listkami bazylii, solą i pieprzem. Ułóż warstwę plastrów patisonów, którą następnie przykryj warstwą sera mozzarella ( pokrojonego w plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
Quiche ze szpinakiem i łososiem 145

masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować(...)rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku

Pasja Smaku
Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki 455

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania oponek będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 25 szt 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 2 jajka (użyłam L) 50 g roztopionego i przestudzonego masła 30 g drożdży świeżych(...)łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą

Uwaga Babcia Gotuje
Nadziewane patisony i kabaczki 190

oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka(...)Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki. Cebulę z czosnkiem usmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso - chwilę smażyć. Nie musi się całkowicie wysmażyć, ma pozostać pół surowe. Mięso połączyć z pęczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy, jajko, posiekane liście bazylii i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Kabaczki przekroić wzdłuż, z patisonów odciąć wierzch. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć

kolorowotorcikowo
Sałatka caprese w wersji dla mężczyzn 344

caprese. Tą potrawę wymyślił mój W. i zajada się nią na obiad/kolację. Składniki: pomidory koktajlowe lub zwykłe :) ser mozzarella, 2szt. pojedyncza pierś z kurczaka oliwa z oliwek przyprawy świeża bazylia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy wg uznania i smażymy na łyżce oleju roślinnego. Mozzarellę kroimy w plastry, a plastry jeszcze na pół, pomidorki koktajlowe przekrajamy na połówki. Składniki

Taste Of My Day
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 169

garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając . Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zciągamy z gazu, dodajemy brokuły I doprawiamy do smaku

Smaki Edyty
Pizza gyros 1006

ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej 1 mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy(...)oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać

Bullio
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 155

nagradzał książkami. Najpierw ja wygrałam, następnie Kasia została obdarowana. Dodatkowo miała przyjemność kroić cebulę z samym szefem.  burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki

W kuchni Karmel-itki
Kremowa zupa cebulowo-serowa 178

średnich cebul 2 ziemniaki 1 l bulionu wołowego 100 ml białego wina wytrawnego 70 g masła 2 łyżki tartego sera chedar sól gałka muszkatołowa kminek mielony Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki

kolorowotorcikowo
510. Ricotta gofry? 174

Gofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymi Te gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma w sobie ricottę może byc nie dobre? Tak się nie da :P :3 Szybko, szybko, czas... potrzebny mi czas, ale co tam, jeszcze trochę lekcji, książki i wybywam, co cóż odpocznę... kiedy indziej(...)dobrze będzie :P Przepis: 50g mąki pełnoziarnistej 70g ricotty jajko łyżka roztopionego masła coś do posłodzenia aromat waniliowy mleko do konsystencji 1/2 proszku do pieczenia Jajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut. Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie odpowiedzi

More food, love and dreams
Tort naleśnikowy a' la lasagne 180

rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś

NaKońcuJęzyka