smażony ser - 3789 przepisów (strona:87/253)

Krokiety z pieczarkami 138

większym rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub masła i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. (Dla wzbogacenia można dodać do zimnych pieczarek 1-2 garści startego żółtego sera). Do głębokiego talerzyka lub miseczki wbijamy jajka. Doprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzu i lekko roztrzepujemy widelcem. Na oddzielny

Smaki Na Talerzu
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 204

oliwa z oliwek 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki siekanego koperku 1 opakowanie liści mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie) 1 opakowanie ulubionego sera pleśniowego o,5 cebuli 1 torebka ryżu basmati 1/3 puszki kukurydzy konserwowej garść rukoli masło sól  świeżo zmielony pieprz płatki migdałowe cytryna do podania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego szpinak i smaż kilka minut, aż szpinak puści i odparuje wodę. Do szpinaku dodaj porwany na kawałki ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki sera. Dopieprz i dosól do smaku (soli nie potrzeba wiele). Upraż

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa meksykańska 195

puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz oliwa ser żółty cheddar natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki, marchew i cebulę. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki i posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu(...)kmin rzymski i paprykę w proszku. Smażymy przez chwilę, po czym wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Zrumienione mięso dodajemy do zupy. Zupę gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Zupę podajemy z tartym serem, posypaną natką pietruszki. Jako dodatek świetnie się sprawdzą gorące grzanki z oliwą natarte

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 206

sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek ryżu jaśminowego 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni listki świeżych ziół do dekoracji (ja użyłam tymianku) Wykonanie: Szpinak opłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy(...)solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy

Blondynka Gotuje
Kremowa zupa ziemniaczana 137

ząbki czosnku 300ml mleka 300 ml bulionu/rosołu duża szczypta suszonego tymianku duża szczypta suszonego majeranku sol, pieprz 3 garście żółtego sera dymka do przybrania Przygotowanie zupy ziemniaczanej :  Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przyrumienione. Gdy powstaną ładne skwareczki należy je odłowić, najlepiej łyżką(...)garnku. Do rozgrzanego tłuszczu dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebulę wymieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać tymianek i majeranek, zamieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Jeżeli cebula ma zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki pokrojone w plasterki lub kostkę (aby szybciej się ugotowały). Cebulę wymieszać z ziemniakami

Codzienne Gotowanie
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 121

jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga:  Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany 36% szczypta kolendry szczypta tymianku(...)bądź brytfanna  Przygotowanie: Ciasto groszkowe: 1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę. 2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę

KreatywnePiny
Penne w sosie serowym z krewetkami 227

chilli. podsmażamy delikatnie wrzucamy krewetki i smażymy około 3 min. na dużym ogniu...Podlewamy całość winem i smażymy az wino odparuje. Na koniec wrzucamy masło i posiekana natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty

NaKońcuJęzyka
BURGERY Z KURCZAKA Z SEREM 124

indycze. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka ( ok. 600 g) ok. 100 g sera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki sezamu 1 jajo 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie(...)wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Przenosimy do miski. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy lub możemy też ją zmielić w rozdrabniaczu. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz

Kuchnia MagdaLeny
Szybka zupa cebulowa 180

kostki rosołowej :)) 1 kg cebuli sól, pieprz, kminek 4 łyżki oleju 4 kromki czerstwego chleba 4 plastry sera żółtego  KROK 1: Cebulę siekamy w tzw. "piórka"      Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając od czasu do czasu by cebula nie przywierała do patelni, dopóki nie stanie się miękka

smacznieinatemat
Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem 250

Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy(...)trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę. Wówczas jest już moment dodania obsmażonego kurczaka oraz pokruszonego sera. Wszystko dokładnie mieszamy  i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  i kroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna).  Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie

cookpl
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 132

gorgonzola – 50 g – sól – do smaku – pieprz kolorowy ( Kamis ) – do smaku – ser żółty do posypania – 100 g – masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 370

również przygotować w wersji dla wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Makaron  Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy pokroonego(...)osolonej wodzie. Możemy go również ugotować na parze. Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając

Kolizje Smaków
Zapiekanki 141

być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż woda z pieczarek wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół

NA MOIM TALERZU
Spaghetti carbonara – Włochy 134

boczku wędzonego; - 30 dag makaronu spaghetti; - 1 cebula; - 1 ząbek czosnku; - 2 jajka; - 150 g śmietany 30% - ser do posypania - sól, kolorowy pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w małą kostkę, przesmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula będzie złota dodać makaron. Wszystko chwilę smażyć. W tym czasie

dom-agi.pl
Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami 140

domowe) 1 papryka 4 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu Dowolny ser - feta, żółty, mozzarella Oregano Bazylia Sól himalajska Papryka słodka i ostra Przygotowanie : Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z oregano, bazylią, papryką słodką i ostrą, a także solą himalajską. Jogurt, ketchup i musztardę mieszamy w miseczce i takim sosem

Czarnawisienka
Makaron w sosie cajun z owocami morza 223

wolnym ogniu 5-7 min. Na małej patelni rozgrzewamy olej. Solimy i pieprzymy łososia. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po 3 min. Gotowego łososia zciągamy z patelni. Do ugotowanego sosu śmietanowego dodajemy odcedzony makaron i ser. Mieszamy do połączenia. Do makaronu dodajemy krewetki i kawałki łososia. Mieszamy stawiamy na palnik- i trzymamy na ogniu

Smaki Edyty