smażony ser - 3789 przepisów (strona:94/253)

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 158

wody  kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia  sól, pieprz, suszone oregano i bazylia papryczka chili (ilość wg uznania) olej do smażenia 1. Przygotowanie farszu: Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju.  Mięso podsmażyć wraz(...)kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą,  w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy

Aromatyczne Podróże
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 209

obiadek gotowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 kajzerka 6 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz olej do smażenia 1 Cebulę drobno posiekać 2 Pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki. 3 Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Mięso

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z kaszy jaglanej 188

być gęściejsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Olej dałam tylko przy smażeniu pierwszego, następne smażymy na suchej patelni. Naleśniki z kaszy jaglanej podajemy z ulubionym dżemem, owocami, musem jabłkowym, serem lub… z czym kto lubi. Najlepsze są świeże, podane zaraz po usmażeniu. Pomijając cukier lub stewię możemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej

mojewypiekiinietylko
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 154

zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza z serkiem feta i pieczarkami 121

najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie  ser feta kroimy w kostkę.   Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą

Jadło i czytadło
Konfitura z derenia 162

gdyż połowa owocu to pestka. Następnie zasypałam 100 g cukru i pozostawiłam na noc w lodówce. Następnego dnia na bardzo małym ogniu smażyłam na patelni teflonowej około 20 minut. Gotowa konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs i serów, dokładnie tak jak żurawina, jest słodkawo - kwaskowa, bardzo dobra. D odam tylko, że kupno owoców derenia chyba nie jest takie proste

Jadło i czytadło
Tarta z kurczakiem i warzywami 324

pierś z kurczaka, ciasto francuskie 100 ml śmietanki 30% 2 jajka 50 gram żółtego sera pół kostki rosołowej z kurczaka przyprawy oliwa Przygotowanie: 1. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, lekko skrapiamy oliwą i smażymy na patelni, kilka minut po każdej ze stron. 2. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy ręką(...)rozdrabniamy pół kostki rosołowej i zalewamy 2 łyżkami oliwy. Taką marynatą nacieramy pierś i smażymy na patelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry.  3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona.  4. Na formę

Mój Smak na Życie
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 211

placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego szpinaku albo koperek pieprz, sól 1 cytryna olej do smażenia Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety pieczarkowo - warzywne 136

oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi Ruskie 285

mąki poznańskiej czyli około 700 g 1 szklanka wrzątku szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie

NaKońcuJęzyka
Konfitura z zielonych pomidorów 172

doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów.   Czas przygotowania: 80 minut     Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy

SzczyptaSmaQ
530. Naturalnie słodki krem jaglany. 150

daktylowy krem jaglany ze smażoną gruszką i ricottą Na początku wyszedł mi trochę za rzadki, ale trochę kaszy, mąki i go odratowałam. Robienie go wieczorem też

More food, love and dreams
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34019

staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy.  Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kurczakiem i awokado 351

kurczakiem, awokado, serem feta i warzywami :) Składniki: pół awokado kawałek filetu z kurczaka 3 pomidory kilka różyczek brokułu kilka oliwek 4 plastry sera feta odrobina oliwy Wykonanie : Kurczaka kroimy w dosyć drobną kostkę, przyprawiamy wg uznania i smażymy na odrobinie oleju. Awokado kroimy w kostkę. Różyczki brokułu kroimy na pół lub na ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Pomidory i fetę

Taste Of My Day
UFO – Latający talerz. 106

także K, Ca i Fe. Patison z grzybami  ( zimowy ). Składniki: 1 patison 20 dkg świeże grzyby 1 cebula 10 dkg ser grecka feta Miąższ  z patisona 2 żółtka Sól, pieprz Klarowane masło albo oliwa do smażenia Wykonanie: Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison ma twardą skórę. Posłużyłem się nożem

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia kulista faszerowana. 149

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso

Kulinarny karnet Christophera
Rosti- placek z serem i cebulą 193

wystygnięcia. Ziemniaki obieramy i  ucieramy na tartce o grubych oczkach. 2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem

NaKońcuJęzyka
Wołowina na sałacie 165

octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz  + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy kupić od razu zmieloną), mieszamy z marynatą, odstawiamy na co najmniej(...)lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą układamy plasterek sera, przykrywamy przykrywką, żeby ładnie się rozpuścił i chwilę podsmażamy. Układamy na sałacie i polewamy dressingiem

Sajkofanka smaku
Pierogi z serem i kiełbasą 91

składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 600 g białego sera, 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, 200 g kiełbasy, 100 g boczku wędzonego surowego*, 200 g cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi, olej), Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Cebule

królestwo garów
Zapiekana kasza z jarmużem i chorizo 177

ząbków czosnku, ile kto lubi ser do posypania zioła do przybrania oliwa z oliwek przygotowanie Ugotować kaszę. Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku (można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa(...)trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany.  Dodać kaszę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania  Skropić oliwą z oliwek i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż ser się

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki 105

marchwiowe : 4  marchewki 1 łyżeczka masła 2 cm świeżego imbiru 50 ml śmietany kremówki 36 % sól Purée gruszkowe: 4 gruszki 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 100 g sera mascarpone szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Dodatkowo: garść jeżyn do podania świeże zioła do podania * PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie pokrój na plastry. Natrzyj je solą morską(...)umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązkę rozmarynu oraz gruszki. Smaż powoli, aż gruszki zmiękną. Następnie wyjmij gałązkę rozmarynu, a gruszki zmiksuj na gładnie  p urée   z serem mascarpone. Przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku

Food Square
Odkrywamy kalifornijskie wina 132

Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami.   Cabernet Sauvignon   Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot   Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego(...)szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka

królestwo garów
Nuggetsy 332

widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry. Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często je obracając, aby każdy kawałek obsmażył się ze wszystkich stron. Gdy nuggetsy będą

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z ryby 191

SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 162

wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera żółtego sól, pieprz szczypiorek wg. uznania Wykonanie: Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni. Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam(...)Dodać śmietanę (nie smażyć) i gotowe. Ciasto wykładamy na blachę do tary (28 cm). Na cieście rozsmarowujemy szpinak. Jak boczek z cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

IMPRESJA SMAKU