smażony ser - 3789 przepisów (strona:92/253)

Zapiekany makaron z białym serem i boczkiem 193

oraz boczek. Na suchej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i dalej smażymy aż do zrumienienia cebuli. Makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego ,następnie układamy usmażony boczek wraz z cebulką , całość posypujemy rozkruszonym białym serem. Wszystko przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem , ewentualnie ulubionymi ziołami.  Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika

Aromatyczne Podróże
Tradycyjne naleśniki z truskawkami 113

tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej  i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach.  Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ). Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym.  Naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię

Słodkie Przyjemności
Krem z kalarepy z bobem 133

sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki 200 g bobu  natka pietruszki  parmezan lub inny starty ser  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować

pieprzny smaczek
Francuska zupa cebulowa z grzankami serowymi 183

bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować

wyzwania kuchenne
Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 212

osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki) 1-2 cebule sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (al dente). W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy

Kuchnia po mojemu
Macaroni and cheese 172

mnie :D), jest idealny :P  Banalny i pyszny! Składniki: 2 szklanki nieugotowanego makaronu typu "kolanko" 250 g żółtego sera 1 szt. cebuli 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia i 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym czasie cebulkę(...)kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na rumiano, następnie dodajemy do niej mąki z solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy mleko. Wszystko mieszamy ze sobą i ponownie umieszczamy na średnim ogniu. Gotujemy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos wrze trzymamy go jeszcze przez ok. 1 minutę

Emcia Pichci
Przekładaniec z kurczakiem 312

druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy w paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem

Sylwetka Od Kuchni
Farfalle z kurczakiem, bakłażanem i pieczarkami 126

kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią(...)Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą

KreatywnePiny
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym 214

mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego) pół kalafiora pół brokuła średnia cukinia średnia cebula ser mozzarella w kulce garść sera cheddar 200g śmietanki 30% 2 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia folia aluminiowa Przepis 1 Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy(...)minut. Odcedzamy. 3 Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na mięso w naczyniu. Następną warstwę tworzymy z brokuła i kalafiora, a na sam koniec kładziemy plastry cukinii. 4 Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim warzywa. Śmietankę mieszamy z jajkami i polewamy tak przygotowaną zapiekankę. 5 Zapiekamy w temperaturze 160 stopni (przykryte folią aluminiową) przez

Kuchnia Bazylii
Omlet z warzywami 224

łyżka mleka 1 łyżeczka przypraw prowansalskich szczypta soli pomidor 1/2 cebuli czerwonej kiełki brokuła starty żółty ser oliwki 1 łyżka masła Sposób przygotowania Jajka wymieszać z mlekiem, dodać sól i przyprawy prowansalskie. Rozgrzać na patelni masło i wylać masę jajeczną. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia. Kiedy boli omletu się zatną delikatnie podważać je łopatką, tak by płynna masa jajeczna

pink envelope
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 130

siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć w mące. Po upieczeniu ziemniaków, zakładamy na placek obręcz i wykładamy na górę warstwę sera, na górze umieszczamy pulpeciki. Dietetycznie, a smacznie; tradycyjnie, a w nowym wydaniu no i z drobiem

BaRepas
Tradycyjne pierogi ruskie 171

pszennej + do podsypania 3/4 szklanki wody (wrzątek) duża szczypta soli 1 łyżeczka oleju 1 jajko Farsz: 500 g białego sera (najlepiej półtłustego) 500 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych) 1 1/2 dużej cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia Garnek z gotującą się, osoloną wodą. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski, wbić jajko, dodać sól i olej. Powoli

Słodkie okruszki
Big Mac - domowy 293

dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też(...)cześć środkowa z obu stron.  Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka i następny poziom środek bułki --> sos --> sałata --> plasterek sera --> kotlet --> plasterki ogórka --> wierzch bułki i gotowe, tak złożone kanapki

Zainspiruj się kuchnią
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 96

mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki mogą być nieco grubsze, lepiej utrzymają farsz. Banana obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.  Dodać ser, jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę z młynka, całość wymieszać. Tak przygotowany ser nałożyć na połowę naleśnika, na wierzch

Kuchnia w opałach
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 196

szklanki mąki  2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.  2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę(...)rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki. 4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce.  5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem

Szefowa kuchni