każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz 250 ml wina pinot noir 300 ml wody 1-2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao) masło lub olej do smażenia Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i cienko rozbić. Jabłko pokroić(...)plastry, a potem w słupki. Każdy plaster mięsa lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Następnie ułożyć wzdłuż mięsa po plasterku sera, specku i 1-2 słupki jabłka w poprzek, posypać orzechami. Ciasno zwinąć roladki spinając końcówkę szpilą lub wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady
Pełny talerzniewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego 100 g gęstej śmietany 3-4 łyżki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki sody *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu ok 0,7 l oleju do smażenia konfitura morelowa do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać
Ze smakiem i z pasjątarty . Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz szczyptę soli. Posiekać. Kiedy składniki zaczynają się ze sobą łączyć dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (około 3-4 milimetry). Formeki na tarty(...)Nadzienie do tart : cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz suszony estragon. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem. Dodać pokruszony ser feta, sól, pieprz, tarty na tarce o średnich oczkach ser Gouda oraz śmietankę. Wymieszać. Po 15-u minutach wyjąć
mecooksostra mielona pieprz świeżo mielony oregano, bazylia, kolendra suszone nieco kurkumy ew. Ziarenka Smaku Winiary Pieczarki smażę na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem tak, aby pozbawić ich w całości płynu. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. W miscie mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Osobno miksuję
W kuchni Karmel-itkipatelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni, zdjąć na ręcznik papierowy. Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek. Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach
Gotowanie jest łatwebulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy minimum 30 minut na bardzo wolnym ogniu tak, by się skarmelizowała. W "międzyczasie" bagietkę kroimy pod kątem. Kromki rozkładamy na pergaminie(...)intensywności ognia. Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej proponuję je natrzeć świeżym ząbkiem czosnku, pasuje idealnie!) posypujemy serem żółtym, suszonym (lub najlepiej świeżym) tymiankiem i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, by ser się roztopił. Po wyjęciu zupa jest gorąca, ser ciągnący, a grzanki przyjemnie nasączone i namięknięte
Taste Of My Daywarzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą
Mania Gotowaniasyropem klonowym ...który można kupić w Anielskich Przysmakach ..po prostu rewelacja... " KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe." I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników.. Zajrzyjcie(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem. Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy
Moje domowe kucharzenieposiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano 4 plastry żółtego sera lub 80-100 g startej mozzarelli Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw
Chilli Czosnek i Oliwamąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa 500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić(...)Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia. 4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem. 5. Farszem napełnić babeczki
Szefowa kuchnipokrojony w kostkę, a następnie dodać cebulę drobno pokrojoną i pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą. Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści
O kuchni z uczuciemmakaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju. Podsmażone piersi kroimy w kostkę. Gotujemy makaron w osolonej
Smaki Edytyzielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 suszona mini papryczka chili, 150 g sera camembert, 100 ml śmietanki 30%, 100 g mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy(...)udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Woda powinna całkowicie odparować, a ziemniaki mieć złoty kolor. sos: Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i starty ser camembert, całość mieszamy. Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem
Moniki Smakołykirobi wrażenie wśród gości. składniki na 2 porcje: gotowe ciasto francuskie, 2 piersi z kurczaka, 2 plastry żółtego sera 2 plastry szynki lub szybki parmeńskiej albo salami 2 duże pieczarki natka pietruszki białko z jajka Sól, pieprz, mielona papryka oliwa do smażenia Na oliwie podsmażamy plastry pieczarek z dodatkiem soli i pieprzu. Gotowe ciasto francuskie dzielimy(...)około 6 cm długości. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia
Bon Appetit Małgorzaty