jaglanej ( klik ) 1 pomidor (malinowy) ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera żółtego (np. gouda) ¼ łyżeczki tymianku szczypta kminu rzymskiego ½ łyżeczki bazylii (brak na zdjęciu) sól i pieprz do smaku łodyżki koperku listki natki pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cukinie umyłam, odcięłam z góry kapelusiki i za pomocą łyżeczki wydrążyłam
Kuchnia u Krysitego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia. Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo(...)sztuk) wielkości bułek, o grubości 1,5-2 cm. Burgery smażymy na patelni grillowej po około 4-5 minut z każdej ze stron. Usmażone burgery możemy posolić i przykryć folią aluminiową. Przekrojone bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, tak aby były chrupiące. Przygotowujemy dodatki: plastry sera, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, liście sałaty. Na spodzie gorącej bułki kładziemy plaster sera
Smakowity Blog Kulinarnysobotni obiad drugą część mojej lazanii . Nie było mowy, by bąbel zjadł, więc z góry przekonany o porażce zrobiłem mu na szybko hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął(...)roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy, posypujemy od środka każdą połówkę serem, na spodniej umieszczamy nasz podsmażony filecik i wkładamy do piekarnika na termoobieg, na 5 minut w temperaturze
BaRepasbazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprz ok. 40 g żółtego sera Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania: Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną
Słodka Stronamięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej smażymy doprawiając solą, szczyptą cynamonu i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory kroimy w plastry. W żaroodpornym naczyniu
Zofianadrobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy
Moniki SmakołykiRolada: 1 polędwica wieprzowa duża 150 g dyni hokkaido po obraniu sól, pieprz papryka wędzona 60 g sera camembert natka pietruszki Sos: Dynię kroję na kawałki razem ze skórą. Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito(...)jest podłożyć pod mięso folię, i na wierzchu też. Solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną. Dynię kroję na paski i układam wzdłuż dłuższego boku od brzegu, na dyni układam plastry sera. Teraz zwijam roladę, folia która jest pod spodem nam to ułatwi, a podczas zwijania zdejmuje ją. Roladę posypuje sola, pieprzem, papryką. Związuje sznurkiem.Układam w naczyniu do zapiekania które smaruje
wesoła kuchniaoliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior. Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia. Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso. Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej
Z Kuchni Do Kuchnizielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki(...)przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się
Czerwona Porzeczkamleko – ok. 0,5 szkl - przyprawa do pizzy – 1 łyżeczka DODATKOWO: - filet z kurczaka – 100 g - kukurydza – 2 łyżki - pieczarki – 3 sztuki - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - przyprawa gyros – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - olej – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną(...)gyros. Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy mięso i pieczarki. Wszystko razem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką. Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem. Przykrywamy drugim gofrem. Zapiekamy razem jeszcze kilka minut ( aż ser się roztopi ). Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem. Smacznego
Ostra na Słodkoobiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz olej składniki(...)wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy, paprykę kroimy w paseczki, pomidorki przekrawamy na połówki, ser kroimy w kostkę. Następnie na półmisku układamy szpinak, makaron, warzywa, ser. Sos: do garnuszka dodajemy miód
Bon Appetit MałgorzatyDodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy
Moniki SmakołykiMożna je upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej. Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się(...)praskę czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki bulionu oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz oraz roztarty w moździerzu kmin i kolendrę. Składniki dusimy przez około 3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Zredukowany farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski z mięsem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz start na tarce ser. Mieszamy wszystkie składniki
cool and mintyjuż ugotowany , więc robota, to tylko dodatki. Składniki -makaron ugotowany, chłodny -jaja zmiksowane ser gouda Rycki ulubione przyprawy masełko marchewka sałata lodowa szynka Wymieszaj makaron z jajaem, posól, dodaj ulubione przyprawy .Roztop masło na patelni i wlej masę jajeczno-makaronową. Zmniejsz ogień do minimum i smaż omlet. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią. Najlepiej przykryj. Gdy omlet będzie już ładnie
Z Kuchni Do Kuchni