smażony ser - 3789 przepisów (strona:115/253)

Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.  Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię(...)warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą

kolorowotorcikowo
Sałatka z roszponką i pulpecikami 268

jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba?  Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka(...)smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju.  Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki.  Wszystkie składniki

Niezły Młynek
Makaron z cukinią 242

natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Wrzucić cukinię pokrojoną w grubą kostkę(...)smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony makaron z powrotem

Złote przepisy
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 115

garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym

Wino Francja Kuchnia
Tarta z łososiem i szpinakiem 177

Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). W momencie kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól

Bullio
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 126

twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego migdały suszona żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka z kurczakiem + film 151

pojemności 2,4 l             2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki(...)zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem

Smakowite Dania
Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki 301

kurczaka kroimy w poprzek, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy plaster sera gouda, kawałek sera camembert i posiekaną natkę pietruszki. Ściśle zwijamy w rulon. Każdą roladkę obtaczamy w osolonym rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni z niewielką ilością oleju. Z podanej porcji wyszło mi 8 roladek

VioletoweKucharzenie
Zapiekanki z pieczarkami 191

drobno pokrojoną cebulą , całość solę do smaku.. Smażę do momentu aż woda całkiem odparuje. Bagietki przecinam na połówki i każdą dzielą na trzy ( z jednej bagietki mam 6 porcji) Każdą kromkę smaruję cieniutko masłem i zapiekam około 5 minut w 180 st C Na podpieczone układam plasterki sera żółtego, na ser wykładam pieczarki, posypuje delikatnie pieprzem i papryką , ewentualnie

Takie tam pichcenie
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 187

posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki pieczarkowo-serowe 219

mnie Przyprawa do mięs Knorr) 1. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, posolić, poddusić chwilkę do miękkości. 2. Mięso i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. 3. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoto (ok 7 min z każdej strony

Kto ugości moich gości?
Jajeczka sadzone na bogato :) 66

francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z  jednej papryczki chili, i smażymy na średnim ogniu- przyprawiamy odrobiną soli czosnkowej, pieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy

ClauditteMissCooking
Kotleciki ziemniaczane z białym serem 148

pieprz szczypta kardamonu szczypta tymianku bułka tarta pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu, aż kotleciki się ładnie zrumienią. Pieczarki obrać, pokroić u mnie w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę

Gaździnka warzy
Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem 439

naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko

Szefowa kuchni
Kanapeczki smażone z jajkiem i szynką szwarcwaldzką 248

łyżką mleka, doprawiamy solą i pieprzem; maczamy kromki i wykładamy na talerz. 2. Na 6 kromkach kładziemy plastry sera, na to kładziemy kolejne 6 kromek. Każdą kanapeczkę zawijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. 3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kanapeczki smażymy z każdej strony ok 3 minuty na złoty kolor (nie zapominamy o bokach!). Przekładamy na talerze i podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Tradycyjne ruskie pierogi 172

Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 178

sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 142

świeżego szpinaku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół ok. 300 g półtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju  Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać

Czerwień i błękit
689. Idealne serniczki z patelni, z ricotty. 132

obtoczenia płaska łyżeczka kaszy manny jajko coś do posłodzenia aromat, szczypta soli  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ser, jajko i mąkę kokosową mieszamy i odstawiamy na trochę do lodówki(ja to zrobiłam wieczorem). Dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni (lekko przetartej masłem/oliwą/olejem).* Przewracamy na drugą stronę.  *smażymy na małym/średnim ogniu

More food, love and dreams
Placki z dyni i twarogu. 126

rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek. Jeśli  jest za rzadki dodajemy trochę mąki. Placki obsuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem

W kuchennym oknie Ewy
Soczysty kurczak 145

Składniki: 1 duża pierś kurczaka, 1 kostka rosołowa Knorr, 3 łyżki oliwy. dekoracja: pomidor sałata lodowa oliwki czarne ser solankowy PRZYGOTOWANIE:  Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka

Aga w kuchni
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 186

domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie  z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki serowe 141

tniemy w plastry  centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu

Kolizje Smaków
Pierogi Ruskie 364

będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy do masy serowo - ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Niezły Młynek