potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie jak Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese(...)potoków. . … Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki
Z Kuchni Do Kuchniugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kuminu 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: kilka czerwonych, suszonych papryczek namoczonych(...)Plastry wołowiny pokroić na bardzo cienkie paseczki i dodać do masy pomidorowej. Smażyć przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki czarne oliwki i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać na tortille. Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo
Codzienne Gotowaniebiałego wytrawnego lub półwytrawnego wina - ok. 200 ml słodkiej śmietanki - 2 sery camembert - 2 płaskie łyżeczki musztardy - pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko
Kraina Tysiąca SmakówKolejn a propozycja dla miło śników pieczarek. Polecam gorąco! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz kilka pieczarek 1 cebulka 3 łyżki tartego sera żółtego szczypiorek lub zielona cebulka ewentualnie ketchup Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną, doprawiamy(...)mieszamy. 4. Pieczarki z cebulą, k tóre smażą się na patelni zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż masa się zetnie. 5. Następnie pom agamy sobie drug ą patelnią, prze kładamy omleta na drugą stronę, tak żeby pieczarki były na górze, posypujemy startym żółtym serem i przykry wamy przykrywką. Kiedy ser się roztopi, omlet jest gotowy. 6. Posypujemy szczypiorkiem lub ziel
Kuchnia domowa Anibułkę. Kotlety maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączonego ananasa układamy po jednym plastrze na każdego kotleta, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piecyka i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni
kuchnia doskipomidorków koktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie) Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron (duży garnek, dużo wody). Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy się rozpuści wrzucić osuszony szpinak. Smażyć krótko – około minuty, może ciut dłużej. Do momentu, gdy szpinak straci swoją objętość. Posolić, popieprzyć. Przełożyć(...)sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę (lub mniej) oliwy. Po chwili wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki, przyprawić solą i pieprzem. Również smażyć krótko, tak około 30-60 sekund. Chodzi tylko o to, aby nie były surowe, ale nie rozpadły się i utrzymały swój kształt. Przełożyć na sitko ze szpinakiem. Do gotującej, osolonej wody włożyć makaron
Moja Delicjapodzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich. Bardzo miło współgotowało mi się z Anną-Marią autorka bloga Kucharnia . Dzięki!!! Wszystkie dania bardzo mi smakowały, jednak deser pobił wszystkie potrawy na głowę! był(...)Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem czekoladowym
Dzieje kuchennej Wiewiórytypu blue 100 g rukola 300 g ser edamski 350 g sos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki makaron do lasagne ( z tego przepisu ) Sposób przygotowania: Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu . (Można również wykorzystać gotowy.) Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy(...)miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy. Do rondelka wrzucamy masło - gdy się rozpuści wsypujemy
Słodkie Przyjemnościpółtwardo. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przepłukany zimną wodą ryż i smażymy, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i gotujemy ok 15 minut, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy patelnię z ryżem na ciepłym palniku jeszcze na 10 minut. 4. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Wszystko
Kuchnia domowa AniMakaron gotujemy al dente. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mięso zbrązowieje wrzucamy pomidory i dusimy przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie reszty przypraw. Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy
Słodka Stronamasła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię , oregano , pieprz i sól Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu(...)czosnek ,wino i redukujemy . Gdy wino zacznie wyparowywać dodajemy owoce morza i pietruszkę . Często mieszamy smażymy chwilkę gdy krewetki zmienią swój kolor dodajemy wszystko do naszego makaronu ,i delikatnie łączymy nasz jakże prosty wytrawny obiad . Posypujemy owocem granatu, szczypiorkiem , oliwkami i serem Można ????? Pewno że można !!! Buziaki i Smacznego
Viola cooks with passiondużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo(...)samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakrólować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki: 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego ½ opakowania sera feta (a’la feta) oliwa z oliwek ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki(...)wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej. Przed zawijaniem roladek należy odczekać aż cukinia wystygnie, inaczej ryzykujemy roztopienie serka. SPOSÓB I. Roladki z cukinii z serem feta i suszonymi pomidorami. Cukinię układamy na desce, na jednym brzegu układamy porcję sera feta oraz suszonego
PastelFoodkrólować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki: 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego ½ opakowania sera feta (a’la feta) oliwa z oliwek ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki(...)wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej. Przed zawijaniem roladek należy odczekać aż cukinia wystygnie, inaczej ryzykujemy roztopienie serka. SPOSÓB I. Roladki z cukinii z serem feta i suszonymi pomidorami. Cukinię układamy na desce, na jednym brzegu układamy porcję sera feta oraz suszonego
PastelFoodmusztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty ser (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :)) Ketchup, Majonez (według upodobań) Mięso przekładamy do miski oraz dodajemy do niego odsączony twarożek, musztardę i posiekany tymianek. Doprawiamy mięso solą(...)całkowicie wystarczy. Po chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet, plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny inny dodatek. Z wierzchu dajemy kapkę majonezu i zamykamy bułki. Zajadamy póki
Kolizje Smaków