smażony ser - 3789 przepisów (strona:122/253)

Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 378

łyżeczką majonezu. Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni

Kuchnia po mojemu
Pieczeń a'la Orloff 180

czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy(...)sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować

Mania Gotowania
PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) 385

dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy , masło klarowane sól himalajska pieprz czarny curry 15 g koperku Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego. Wyłożyć(...)można ciasto zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy). Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać. Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smacznego! — BTW całości bez łupin

Ola la LCHF
Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. 322

beszamelowy: 2 szkl. mleka; 1 łyżka masła; 2 łyżki mąki; gałka muszkatołowa, sól, pieprz. ser żółty do posypania. Piersi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ale małą, żeby nie było problemu z nadzianiem cannelloni :) Cebule kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką. Kurczaka smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego(...)kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować. Układam rurki w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy mleko i je podgrzewamy. Masło mieszamy

Miksturownik
„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki 377

wielkość ziaren ryżu . Na każdy plaster karkówki, kładziemy z jednego brzegu , łyżkę farszu , przykrywamy dowolną ilością sera i zamykamy ( składamy oba , brzegi razem ) . Dociskamy dłońmi ,delikatnie i obtaczamy w jajku , później w bułce tartej , także lekko dociskając i formując , zgrabne poduszeczki . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka zrobi się złota i chrupiąca . Smacznego   Post „Bizony

Ogrodnik w podróży
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem 479

środku , doprawić solą pieprzem i czosnkiem - nie trzeba mocno smażyć piersi ponieważ mięso "dojdzie" w piekarniku. Mięso trzeba doprawić dość mocno. Ryż wyłożyć na naczynie żaroodporne, następnie podsmażone mięso. Zetrzeć na tarce świeżego ogórka - odsączyć i zakryć warstwę mięsa. Wszystko zalać śmietanką. Zapiekać okolo 15 minut, następnie posypać startym żółtym serem - zapiec do rozpuszczenia

Garnkowe fanaberie
Empanadillas: Post Scriptum 191

posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż smażonej.  * przepisy cytuję za książkami: TAPAS, Hiszpańskie przysmaki; Kuchnia Hiszpańska; Przekąski - Wielka

KUCHARNIA
Tarta z serem i szpinakiem. 143

czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka 100 g startego ,żółtego sera Najpierw przygotowujemy spód tarty .Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i wyrabiamy na jednolitą masę. Nie może być zbyt twarda ,raczej konsystencji plasteliny. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Teraz przygotowujemy nadzienie.Najpierw smażymy cebulkę pokrojoną na drobno ,dodajemy szpinak ,którego wcześniej pozbawiamy ewentualnych twardych

Ladylaura.
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym + film 170

około 10 naleśników 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oleju sól farsz 250 dag mrożonego szpinaku 250 g sera feta szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 100 g kremowego serka 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do wysokiego naczynia wsypujemy(...)rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej na maśle do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy z ognia. Do szpinaku dodajemy pokruszony ser feta i wszystko razem ze sobą łączymy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos czosnkowy. Serek

Smakowite Dania
Kremowa zupa marchewkowa z kotlecikami 198

kotleciki. Gotuję kaszę, a do miski dodaję ser, jajko, miód, cynamon i rozgniatam widelcem. Na koniec dodaję do masy lekko przestudzoną  kaszę i mieszam. Konsystencja całości nie może być za rzadka, w innym przypadku dodaję odrobinę kaszy mannej. Na patelnie wkładam oleju kokosowego, czekam aż się rozgrzeje, formuję kotleciki i smażę. Przy przekręcaniu na drugą stronę należy uważać, ponieważ

Życie na widelcu
Kotlety z mięsa mielonego z papryką i żółtym serem 140

kroję . Dodaję do cebulki i chwilkę duszę . Odstawiam do ostygnięcia. Ser trę na tarce o średnich oczkach . Mięso, ser, cebulę i paprykę łączę, dodaje jajko i przyprawiam solą i pieprzem . Dokładnie mieszam . Następnie formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią . Ja zajadałam z ziemnikami i sosem pieczarkowym :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 301

makaronu, u mnie castellane parmigiane 1 brokuł (500 g) 350 g piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście startego żółtego sera Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować

Monia miesza i gotuje
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 166

sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić(...)kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć mięso, zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Położyć zamknięciem ku blaszce. Zapiekać

CookYourself
Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 133

niezwłocznie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Patelnię nakrywamy przykrywką i pieczemy około 5-7 minut, aż ser się roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :) I nieodmiennie zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook! Ciasto można zamrozić, ja czasami smażę wszystkie placki, a te, których nie jesteśmy w stanie zjeść - mrożę. Przy następnej okazji rozmrażam i posypując ulubionymi składnikami piekę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 167

szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy na suchej patelni. Składniki farsz: 3 duże pory 1 mała muszka drobnego groszku 4 jajka gotowane na twardo 15 dkg wędzonego sera gouda oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka Por kroimy w drobną kostkę i blanszujemy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek

vegetanie
Oponki serowe w aromacie wanilii 313

przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej typu 450 1 szklanka cukru kryształ 250 g białego sera (twarogu) 2 jajka 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji dodatkowo: ok. 1 litr oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i rozdrobniony twaróg. Następnie wbijamy jajka. Na końcu

kulinarnyJa
CUKINIA Z MOZZARELLA---Zucchine con MOZZARELLA 130

łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych świeżych ziół , u mnie  to bazylia, estragon, tymianek sól ser parmezan do posypania-nie koniecznie Wykonanie: Cukinię  pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Każdy plaster,lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu przez 1-2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pozostawić do wystygnięcia

w mojej kuchni
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 232

kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy

OstryKęs
Jajko z pomidorkami koktajlowymi 148

patelni roztapiam masło do dość wysokiej temperatury, wbijam 4 jajka na które od razu układam ćwiartki pomidorków koktajlowych. Smażę pod przykryciem 1 tylko z 1 strony. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podałem z sandwiczowymi kanapkami z chleba tostowego z serem i kakao

Mechanik w kuchni
Zapiekanka z warzywami na patelnię 1012

kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra). Smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 przygotowanego schabu, następnie 1/2 warzyw. Czynność powtarzamy, całość posypujemy startym żółtym serem. 4. Zapiekamy przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Risotto con asparagi 133

bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki       Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż na kolor złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje

Smakowity Blog Kulinarny
Brokuł z Kalafiorem po Polsku 111

czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż 4-5 minuty mieszając , po czym polej warzywa. Tak przygotowane warzywa można już zajadać, chociaż ja dodatkowo posypuję niewielką ilością startego sera parmezanu i zapiekam 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Zupa cebulowa 129

mąki pszennej 2 łyżki masła niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć(...)ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy. Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty

Oryginalny smak
Warzywne racuchy 152

mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego

charlotte gotuje
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 226

opcjonalnie) dodatki :  ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy, 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy,  80g sera gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli:  50g liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu, 1 średni ząbek czosnku

Symfonia Smaków
Sałatka a'la Cezar 292

oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Chleb tostowy kroimy w mał ą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 227

ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego zioła do pizzy sól i pieprz

Czerwień i błękit
Jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą 128

wydrążamy. Białko z żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 220

kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy

OstryKęs
Chrupiące placki z cukinii 282

znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę

Czerwona Porzeczka