szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła 2 jajka 500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie(...)olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone placki. Gotowe naleśniki można jeszcze podsmażyć, aby nabrały
Obiad za dychętopionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli(...)rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać
Kolizje Smakówtłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania beztłuszczowych potraw dla tych co liczą kalorie, gdyż(...)Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko z serem i szczyptą soli, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i sodą, za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy całość za pomocą łyżki. Rozgrzewamy naleśnikarkę, łyżką nakładamy masę, formując placuszki w pewnej odległości, gdyż urosną lekko za sprawą sody oczyszczonej i smażymy placuszki – 4 sztuki. Na każdym placuszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhamburgery ;-) Składniki: - 1 kg mięsa wołowego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony pieprz + dodatkowo: - bułki kajzerki orkiszowe XXL lub zwykłe hamburgerowe - po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera - kilka pokrojonych liści sałaty lodowej - 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry - sos do Big-Maców Mięso umyć , poodcinać tłuste części gdyby takowe były i zmielić(...)spożywczą lub woreczkiem, wówczas się nie posklejają. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, (u mnie grillowej, bez tłuszczu ale można dowolnie) po kilka minut z każdej strony. Może być lekko krwiste, różowe w środku, nie będzie wtedy suche. Na każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi. Bułki przekroić na pół
Smaczne Zdroweprzepisu. Miłego pichcenia Wam życzę. Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego) 550 g kiełbasy ( np. śląskiej) 300 g śmietany 18% 2 cebule czerwone natka pietruszki 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej sól(...)pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki: Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano
kulinarnyJaszpinakiem i kurczakiem :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: filet z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki(...)kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu
Taste Of My Daypociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły, że w ostatnim momencie udało się zrobić zdjęcie Składniki: 250 g miękkiego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania przed podaniem Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy widelcem
Słodkie okruszkibardzo drobno, zalewamy oliwą, dodajemy sól. Następnie chleb kroimy w kostkę, dorzucamy do oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy aż będzie rumiany na mocno rozgrzanej patelni. Zupę wylewamy na talerz i posypujemy grzankami. W wersji burżujskiej możemy także po wierzchu posypać startym żółtym serem. (ja użyłem estońskiego twardego długo dojrzewającego ale jakieś tanie sery też powinny się sprawdzić) Koszt całości: 6zł
Tanie przepisy studenckiepieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z purée kukurydzianym
Luźna Kuchniałyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło na dużą patelnię, postaw na średnim ogniu i smaż z korniszonami i cebulkami przez 2 minuty. Zmieszaj jogurt naturalny ze śmietanką oraz musztardą. Przelej na patelnię
noteskulinarnyfigajeszcze na ciepło w ramach podwieczorku. Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g sera (może być z wiaderka) ok 280 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany 18 % tłuszcz do smażenia lukier lub cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść
Sto kolorów kuchnioctu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy w mleku a następnie ją odciskamy. Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron . Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku
O kuchni z uczuciemodrobinę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy cukier i liść laurowy i jeszcze przez chwilkę smażymy aż cukier się skarmelizuje. Doprawiamy pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Tosty grillujemy na patelni grillowej albo przygotowujemy w tosterze. Camemberta także grillujemy. Na toście układamy ser, oraz chutney z botwiny. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe :) tost z chutney z botwiny
Bon Appetit Małgorzatycebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek ketchupu Ponadto: 1 cebula olej do smażenia pół pęta chorizo świeży tymianek Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup
Bon Appetit Małgorzaty