smażony ser - 3789 przepisów (strona:130/253)

Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku 101

smak śmietankowy 5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty) 2 kromki chleba (albo pół bagietki ) świeży tymianek albo suszony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu rozgrzać wcześniej klarowane masło, wrzucić cebulę i bardzo powoli smażyć często mieszając by się nie przypaliła bo zamiast słodkiego smaku(...)ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 126

pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje do mięs i serów, u mnie zajął miejsce żurawiny i myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK(...)dużego garnka z grubym dnem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 20 minut. Jeśli używacie cukru żelującego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący chutnej, zaraz po przygotowaniu przekładać do słoików.  CAMEMBERT ZAPIEKANY Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM  /składniki na 1 porcję/  1 krążek sera camembert gałązka świeżego tymianku ząbek czosnku oliwa Na wierzchu sera zrobić

KUCHARNIA
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 107

osoby, która odcisnęła ogromne piętno na sposobie gotowania Amerykanie. Polega on na tym, że mięso najpierw obracamy w tartym parmezanie, a potem już klasycznie: jajko i bułka tarta. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju. W oryginalnym przepisie występuje cielęcina, która, jak wiadomo,w Polsce jest towarem deficytowym cielęciny jest nie mniejszym wyzwaniem jak za „komuny” w latach 80. W naszym(...)Posól i popieprz. Przekładaj kotleciki na misy z parmezanem, obtocz z obydwu stron, dociskając mięso do sera. Strząśnij nadmiar parmezanu. Przełóż kotleciki do masy jajecznej, zanurz, strząśnij nadmiar i zapanieruj w trzeciej misie z bułką tartą. Rozgrzej patelnię. Wylej na nią olej. Smaż polędwiczki partiami na dość intensywnym ogniu, aż panierka ładnie się przyrumieni – około 2-3 minuty z każdej

Niedzielny kucharz
naleśniki ze szpinakiem 138

PRZYGOTOWANIE Szpinak umyć i poszatkować. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać przygotowany szpinak. Smażyć, aż woda odparuje, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę pokroić wędlinę i usmażyć ją na osobnej patelni – do zezłocenia. Następnie mięsiwo przełożyć do szpinaku, wkroić ser i na wolnym ogniu doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić solą – na ten punkt uważać

zabawa smakiem
Muszle z mięsnym nadzieniem 327

łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
czosnkowa zupa z bakłażanem i serem 117

porze roku.  s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego 40 g sera brie  2 łyżki masła 4 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki szczypta słodkiej papryki sól, pieprz na grzanki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2 razowe bułki(...)łyżki mąki, mieszamy i  smażymy  na jasną  zasmażkę . Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut. Pod koniec  do zupy dodajemy  gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę. W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry,  ścieramy  żółty ser na tarce o grubych oczkach

Miód i pieprz
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 207

szklanki mąki   2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła 2 jajka 500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie(...)olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone placki. Gotowe naleśniki można jeszcze podsmażyć, aby nabrały

Obiad za dychę
Zapiekanka makaronowa 280

topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli(...)rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą, gdyż wtedy lepiej się połączy z sosem) i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą śmietaną. Przekładamy do niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać

Kolizje Smaków
Beztłuszczowe Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) 197

tłuszczu okazały się super przepisem, dietetyczne, lekkie, nie trzeba ich odsączać na ręczniku papierowym jak się smaży je tradycyjnie na patelni. Najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia tych serowych placuszków wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Doskonale nadaje się do przygotowywania beztłuszczowych potraw dla tych co liczą kalorie, gdyż(...)Przygotowanie: W miseczce roztrzepujemy jajko z serem i szczyptą soli, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką ziemniaczaną i sodą, za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy pokrojony szczypiorek, mieszamy całość za pomocą łyżki. Rozgrzewamy naleśnikarkę, łyżką nakładamy masę, formując placuszki w pewnej odległości, gdyż urosną lekko za sprawą sody oczyszczonej i smażymy placuszki – 4 sztuki. Na każdym placuszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWE HAMBURGERY- ZDROWY FAST FOOD 165

hamburgery ;-) Składniki: - 1 kg mięsa wołowego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony pieprz + dodatkowo: - bułki kajzerki orkiszowe XXL  lub zwykłe hamburgerowe - po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera - kilka pokrojonych liści sałaty lodowej - 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry - sos do Big-Maców Mięso umyć , poodcinać tłuste części gdyby takowe były i zmielić(...)spożywczą lub woreczkiem, wówczas się nie posklejają. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, (u mnie grillowej, bez tłuszczu ale można dowolnie) po kilka minut z każdej strony. Może być lekko krwiste, różowe w środku, nie będzie wtedy suche. Na każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi. Bułki przekroić na pół

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 410

przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę.  Czas przygotowania: 60 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g startego żółtego sera ( użyłem sera edamskiego) 550 g kiełbasy ( np. śląskiej) 300 g śmietany 18% 2 cebule czerwone natka pietruszki 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej sól(...)pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE zapiekanki: Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na spód naczynia wykładamy warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich układamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano

kulinarnyJa
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 388

szpinakiem i kurczakiem :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: filet z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki(...)kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą.  Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu

Taste Of My Day
Racuchy, czyli pyszne i puszyste placuszki z serem 169

pociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły, że w ostatnim momencie udało się zrobić zdjęcie Składniki: 250 g miękkiego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania przed podaniem Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy widelcem

Słodkie okruszki
Zupa cebulowa z grzankami 152

bardzo drobno, zalewamy oliwą, dodajemy sól. Następnie chleb kroimy w kostkę, dorzucamy do oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy aż będzie rumiany na mocno rozgrzanej patelni. Zupę wylewamy na talerz i posypujemy grzankami. W wersji burżujskiej możemy także po wierzchu posypać startym żółtym serem. (ja użyłem estońskiego twardego długo dojrzewającego ale jakieś tanie sery też powinny się sprawdzić) Koszt całości: 6zł

Tanie przepisy studenckie
Faszerowane Kieszonki 206

pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z  purée  kukurydzianym

Luźna Kuchnia
Tagliatelle in salsa tartara 89

łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło na dużą patelnię, postaw na średnim ogniu i smaż z korniszonami i cebulkami przez 2 minuty. Zmieszaj jogurt naturalny ze śmietanką oraz musztardą. Przelej na patelnię

noteskulinarnyfiga
Oponki serowe 810

jeszcze na ciepło w ramach podwieczorku.       Składniki (na ok. 15 sztuk): 250 g sera (może być z wiaderka) ok 280 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany 18 % tłuszcz do smażenia  lukier lub cukier puder do posypania   Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i zagnieść

Sto kolorów kuchni
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym 188

octu balsamicznego  Wykonanie Bułkę moczymy w mleku a następnie ją odciskamy. Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron . Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku

O kuchni z uczuciem
Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 120

odrobinę wody i dusimy aż do miękkości. Następnie dodajemy cukier i liść laurowy i jeszcze przez chwilkę smażymy aż cukier się skarmelizuje. Doprawiamy pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy. Tosty grillujemy na patelni grillowej albo przygotowujemy w tosterze. Camemberta także grillujemy. Na toście układamy ser, oraz chutney z botwiny. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Śniadanie gotowe :) tost z chutney z botwiny

Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 137

cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek ketchupu  Ponadto: 1 cebula olej do smażenia pół pęta chorizo świeży tymianek  Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup

Bon Appetit Małgorzaty
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 124

Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :) Składniki: 4 kwiaty cukinii 100 g sera feta  Składniki na grecką tempurę: 150 g mąki pszennej 100 ml lodowatej wody gazowanej  3 łyżki ketchupu (mój dodatek) 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia w głębokim tłuszczu odrobina mąki do obtoczenia     Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym

Bon Appetit Małgorzaty
Burgery serowe z botwinką 182

oliwa Zagotować wodę w garnku, wrzucić do wrzątku umytą botwinkę i blanszować ok 2 min. W międzyczasie ser zetrzeć na tarce, dodać jogurt, jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Zblanszowaną botwinkę ostudzić, pokroić i dodać do masy. Na rozgrzanej patelni układać burgery i smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Podać z ulubioną surówką. Świetnie pasuje do burgerów również sos jogurtowo-koperkowy

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety mielone z cukinią i serem feta duszone z pomidorami 194

pietruszki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane. Posiekaną cebulę i czosnek dodajemy do kotletów. Pomidory przelewamy na patelnię

Kredowe Menu
Placki zbójnickie 4005

czosnek granulowany  kawałek pora 1 cebulka  Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać na niskich obrotach. Dodać pokrojone piersi , cebulkę i pora ,  jeszcze raz wymieszać. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.  Podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 479

szklanki śmietany 18% pieprz Składniki umieszczamy w małym garnuszku i stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Polędwiczki wieprzowe: ok 150 g na porcję Polędwiczki kroimy na plasterki, lekko ubijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy, oprószamy mąką, smażymy

Z butelką mleczka w tle
BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI MIELONE 135

Mielone niekoniecznie muszą być nudne. Zamiast smażenia upieczmy je w piekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku Składniki:  60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę

Z Majeczką w kuchni
Omlet z Cukinią, Pieczarkami i Kabanosami 238

moim osobistym blogu BlondynkaPrzedTrzydziestką  znajdziecie ten przepis w wersji wege bez kabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju. Jajka roztrzepujemy

NaKońcuJęzyka
Oponki 141

Składniki na ok. 50 szt. oponek:  500 g mąki pszennej 250 g sera białego 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 2 kostki smalcu (do smażenia) Cukier puder (do posypania) Przepis: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy

Emcia Pichci
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 171

mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle.   Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z mięsem mielonym 333

Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć

kolorowotorcikowo