której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy będą szybciej miękkie. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ugniatamy. Dodajemy śmietankę, gałkę, masło i sól i pieprz(...)szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę
les mirabellesmielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka
Pasja Smakusól i pieprz · mąka i bułka tarta (do panierki) · oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos kaparowy · 1 szklanka majonezu · 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany(...)łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych · 1 cebula (drobno pokrojona) · 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino) · świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasoli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno(...)makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię wcześniej, tzn. kilka godzin przed spożyciem, wówczas zyskuje bardziej jednolitą konsystencję, a przed samym podaniem wrzucić
Smakowy Rajmożemy zaskoczyć gości i przygotować fit mini burgerki – takie niecodzienne i niebanalne koreczki. Do tego nie muszę chyba zapewniać, że kompozycja smaków jest idealna niemalże – wołowina, żółty ser, sałata, pomidorki koktajlowe i odrobina ketchupu. Wiecie jaka jest wada tej przekąski? Znika jako pierwsza na imprezie ;p Wykonanie Roztrzep jedno jajko – dodaj do niego 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)się skończy mięso. Wrzuć do rozgrzanego oleju kilka kulek. Smaż około 4-5 minut, aż mięso nabierze ładnego, ciemnego koloru. Na jeszcze gorące/ciepłe usmażone kulki nakładaj kwadraciki z serka topionego. Możesz zrobić to też gdy już wystygną – wystarczy wtedy wstawić kulki z serem na 30 sekund do mikrofalówki, żeby ser się stopił. Nadziewaj na wykałaczki kulkę mięsa
Eat me! Fit me!pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera gouda, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Umieść plasterki cukinii i bakłażana(...)paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj. Smacznego
karmelowycebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki i solimy. Czekamy aż puszczą sok i redukujemy jego(...)odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę śmietany, łyżkę masła i pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe
Kolizje Smakówczosnku 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka kaparów 2 puszki pomidorów ok. 50 g czarnych oliwek sól, papryka ostra, oregano, bazylia (najlepiej świeża), pół łyżeczki cukru oliwa ser grana padano do starcia Wykonanie: 1. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. 2. Kapary również siekamy. 3. Oliwki kroimy w plasterki. 4. Pomidory z puszki przelewamy najpierw do talerza, usuwamy(...)smażymy. 12. Jeszcze oliwki, mieszamy, smażymy. 13. Solimy. 14. Na końcu bazylia, mieszamy i gotowe. Przykrywamy patelnię, wyłączamy płytę/gaz i zabieramy się za makaron. 15. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. 16. Ugotowanego makaronu nie przecedzamy zimną wodą. Gorący makaron łyżką cedzakową przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe. Podajemy posypane tartym serem grana padano. Smacznego :-) Poniżej zapraszam
Kawa z mlekiemmięsa mielonego / 500 g minced meat 1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine 50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper 300 g groszek(...)pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania
Projekty ze smakiemdrobno pokroić 1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić ok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek 100 ml kwaśnej śmietany 180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarce pęczek szczypiorku drobno pokrojony sól, pieprz opcjonalnie 50 - 70 g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)czosnek. M ieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę, żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa
Stare Garydwie części, opłukane i wysuszone 4 pomidory śliwkowe pokrojone w ćwiartki 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 50g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę Do dekoracji 50g rozdrobnionego sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire(...)Nagrzej patelnię grillową. Połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, około 4 minuty. Powtórzyć to samo z ćwiartkami pomidora. Przenieś pomidory i posiekaną sałatę do półmiska, dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem feta. Idealna na ciepło i na zimno grillowana sałata rzymska z boczkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduża marchewka 1 ziemniak 250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego 1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowany Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można(...)Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu. Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę czosnku i 4 kostki sera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Ściągamy z ognia. Podajemy z chrupiącą grzanką i plastrem sera, który pod wpływem ciepłej zupy zacznie się cudownie topić
Kitchens Alphabetstarty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów. Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Ryż powinien mieć grube, owalne ziarenka, najlepszy jest arborio, typowy do risotta. Cebulkę smażymy na oliwie
Moniki Smakołykiszalotka 150 g sera taleggio pietruszka sól pieprz 4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego) przygotowanie Kurki oczyścić ( najwygodniej tak ) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną(...)kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić na bok. Przygotować pieczywo. Kromki możemy podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję. Po podpieczeniu chleba możemy go natrzeć ząbkiem czosnku
Stare Gary