smażony ser - 3789 przepisów (strona:143/253)

Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 165

sera typu parmezan (u mnie Bursztyn) 1 ząbek czosnku 250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski natka pietruszki do posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem. Pora kroimy w półplasterki, solimy i podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy ryż, mieszamy i minute podsmażamy, dorzucamy kalafior i smażymy kolejne 5 minut. Następnie(...)Wrzucamy grzyby, posiekany czosnek i podsmażamy na rumiano. Solimy i pieprzymy. Risotto powinno być kremowe ale nie za geste, można podlać je odrobina wody. Dodajemy łyżkę masła i starty ser, doprawiamy i mieszamy. Risotto podajemy z porcją grzybów i posypane natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawny makaron z polędwiczkami 184

bazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 60 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy(...)sosu dodajemy wysmażone polędwiczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z mięsem mielonym 198

ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku. Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę(...)nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na maksymalnie 25-30 minut

upichcic
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 144

cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego ol iwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½   czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½   łyżeczki pieprzu 1 mały(...)chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie cały czas smażąc. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidora oraz przecież. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy fasolę oraz kukurydzę. Dusimy wszystko jeszcze przez jakieś 7 minut. Składamy enchiladas. Układamy tortillę na blacie lub desce, nakładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i jalapeno i zwijamy

Mania Gotowania
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 98

Składniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa

w mojej kuchni
OPONKI 145

mamy to posiekać nożem. 2. Z reszty składnikow wyrobić na stolnicy ciasto razem z serem. 3. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrawać szklanką koła, następnie w środku tych kół wykrawać kieliszkiem mniejsze koła. 4. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzać ok 1l oleju i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem

Moje Słodkie Piekiełko
Warzywne caprese z pistacjami 148

następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy

PatiGotuje
Tortilla 241

naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej, która jest przystosowana do smażenia bez tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę.     Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu

paapilotkaa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 148

Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 średnie boczniaki 5 pomidorków koktajlowych płatki z sera grana padano natka pietruszki 1/2 szklanki mleka bułka tarta mix sałat (dębowa, rzymska, rukola) oliwa truflowa PRZYGOTOWANIE: Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju

kulinarnyJa
Oponki serowe 269

przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę! Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl   Składniki: 500g sera białego półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka rumu lub spirytusu 250ml gęstej śmietany Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Z podanych wyżej

Smakowity Blog Kulinarny
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 166

serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył

SzczyptaSmaQ
Indyk w " lisiej skórze". 194

skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli

Kulinarny karnet Christophera
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 335

SKŁADNIKI na sałatkę: 200 g polędwiczek z kurczaka 150 g  bakłażana 100 g cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 sałata rzymska 100 g sera typu greckiego świeża natka pietruszki suszona bazylia papryka czerwona w proszku sól, pieprz SKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryna szczypta soli(...)solą, pieprzem, papryką w proszku i bazylią suszoną. Smażymy na oliwie. Usmażone układamy na rączniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie zabieramy się za usmażenie wcześniej zamarynowanych polędwiczek z kurczaka. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy porwane liście sałaty rzymskiej, a na niej pokrojoną paprykę, bakłażana, cukinię, ser gracki i usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko polewamy sosem

kulinarnyJa
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 118

naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania) 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona(...)Smażymy jeszcze chwilę Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka podsmażone mięso z ziołami (z pozostałych ziemniaków, które mamy po wydrążeniu można zrobić słone placuszki  - są bardzo fajne do piwa albo po prostu jako przekąska podczas oglądania tv:) ) Listki bazylii posiekać. Jeśli chcemy ziemniaki zrobić z serem żółtym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka ziemniaczana. 1443

gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy(...)mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy

kgwjanczewo