smażony ser - 3789 przepisów (strona:151/253)

Roladki z kurczaka z greckim farszem 372

drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem

Czerwona Porzeczka
Tort naleśnikowy 150

danie wszystkim, którym znudziły się tradycyjne naleśniki a mają akurat trochę czasu żeby przygotować ten tort. Ja na pewno jeszcze go przygotuje. Składniki: 7 grubych naleśników starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól(...)chwilę smażyć cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania powoli wlewać mleko, dodać przyprawy. Nadal mieszając gotować aż sos zgęstnieje. 6. Tortownicę wysmarować masłem. 7. Układać na przemian: naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu szpinakowego, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu z pieczarek, naleśnik posmarowany sosem beszamel, połowa farszu pomidorowego. Ostatni naleśnik posmarować sosem beszamel i posypać startym żółtym serem

Mama Gotuje
Lasagne bożonarodzeniowa 651

sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż(...)czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu, pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 167

sobą mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na łyżce masła. Makrelę oczyszczamy z ości , drobno siekamy , dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Na naleśnikach układamy farsz rybny , przykrywamy pokrojoną mozzarellą , zamykamy w koperty. Przed podaniem podsmażamy na maśle , tak by ser się roztopił

Ostra na Słodko
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 154

Grana Padano sól, pieprz Pest o z botwinki 2 garście pokrojonych liści botwinki 1 garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni) 1/8 szklanki sera Grana Padano 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie: Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy(...)Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa cebulowa. 178

Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere)  sól, pieprz Przygotowanie:  Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka lub pół talarki, czasami, aby ułatwić sobie pracę używam(...)nożem do krojenia w cienkie plastry.  W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojoną cebulę i od czasu do czasu mieszając, smażymy ją na średnim ogniu przez ok. 40 min. Po upływie 40 min cebula znacznie zmieni swój kolor (będzie lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka

Kuchnia Łukasza
Cannelloni :) 232

cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano  - co kto lubi Beszamel: 50g masła 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również(...)beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy). Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut nasze cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. Wysiłek się opłaca! Makaron jest boski i chętnie wcinałabym go codziennie, gdyby nie cały proces nadziewania

Emcia Pichci
Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella 184

śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych(...)kostkę 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni 1/3 szklanki startej mozzarelli sól i pieprz 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez

karmelowy
Gruziński lawasz z adżapsandałem 211

bazylii opakowanie sera bałkańskiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej(...)suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią się twarde i łamliwe. Oczyszczone warzywa (bakłażan, cukinię i papryki) kroje na spore kawałki. Przesypuję na blachę, skrapiam oliwą, sole i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Papryki powinny się

Magiczna kuchnia Darii
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 148

sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam(...)oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko

Zgrabne Gotowanie
Tortille po meksykańsku zapiekane 146

Dzień dobry :-) Dziś danie na szybko, bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do środka możemy dać co lubimy. Ja dałam mięso mielone, kukurydzę, czerwoną fasolkę i rukolę, do tego ser mozzarella i to wszystko zapieczone. Oczywiście mięso z dodatkami przygotowane wcześniej. Polecam, tortille naprawdę bardzo smaczne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe(...)większa cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano  1/2 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki (niekoniecznie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenie Dodatkowo: 6  -7 gotowych placków tortilli świeża rukola (niekoniecznie, my lubimy) starta mozzarella 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy

kruche babeczki
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 307

świeżego łososia 30 dkg makaronu (u mnie rurki) 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka maki 2 łyżki masła Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sok z 1 cytryny Żółty ser do posypania  PRZYGOTOWANIE: Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut do lodówki(...)Zamarynowanego łososia smażę na teflonowej patelni około 5  minut z każdej strony.  Makaron przekładam do miski o zalewam 2/3 sosu beszamelowego i dokładnie mieszam. Połowę tak przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak, a a następnie łososia podzielonego na małe kawałki. Całość przykrywam pozostałym makaronem i polewam resztą sosu beszamelowego. Posypuje startym serem i wkładam

Magiczna kuchnia Darii
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 412

laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą! Składniki – pieczone oponki serowe (u mnie 9 sztuk): 200 g sera białego/twarogu tłustego 2 jajka 35 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku

Ola la LCHF
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem. 125

szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie do smaku 1 łyżeczka czubrycy białej 20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania ) Dodatkowo: 40-50 dag makaronu lazanii 40 dag sera żółtego 1 łyżeczka masła woda do gotowania 2 łyżki oleju sól do gotowania

Izabelawkuchni
Omlet z szynką i cebulką 141

masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu

Sprawdzone przepisy kulinarne