smażony ser - 3789 przepisów (strona:154/253)

Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 202

kuchni szwajcarskiej była więcej niż skromna - wiadomo fondue, sery, rosti, czekoladki i .... to chyba tyle.  Może nadal wiedza nie jest duża, ale dzięki tej akcji odkryłam sporo potraw, między innymi świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania, ale również  znakomite  przysmażone na maśle i podane ze  smażoną  cebulką. Jak się nad tym zastanowić

Stare Gary
Tosty zapiekane z mozzarellą 152

Mozzarellę kroimy w plasterki. Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką. Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto

Ostra na Słodko
Makaron ze Szpinakiem i Fetą 166

Fetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta  duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku  (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia

Słodka Strona
Spaghetti a'la caprese 286

praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią). 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie). Spaghetti podajemy z kieliszkiem

W kuchni Katie
Japońskie kule na patykach. 415

rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor

Kulinarny karnet Christophera
P... Pommes dauphine! 128

Pomme dauphine . To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :) Składniki : 4średnie ziemniaki(...)tarta 3 szklanki oleju Akurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury

Kitchens Alphabet
Pieczarki faszerowane 151

pieczarki faszerowane – smakują wybornie. Składniki: - 8 sztuk dużych pieczarek - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo - pęczek szczypiorku - 2 cebule - mała główka czosnku - 25 dag sera (dałam mozarellę) - 2 papryki czerwone - masło - czerwona cebula - sól, pieprz - olej Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę(...)zeszkliłam na maśle. Na tarce jarzynowej starłam pieczarki przeznaczone do farszu i trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane

mojewypiekiinietylko
Domowy Grander jak z KFC 998

kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili  sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar  2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue   Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią

Słodka Strona
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 172

st.C. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor. Dodaj przecier pomidorowy,  Całość dopraw do smaku przyprawami. Teraz zrób sos beszamelowy W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie bardzo powoli(...)sosu beszamelowego i włóż połowę makaronu. Przykryj go połową sosu z mięsem i połową pozostałego makaronu. Polej resztą sosu z mięsem, a na wierzch sosem beszamelowym. Wierzchnią warstwę posyp serem. Zapiekaj w piekarniku około 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 311

majeranku świeżo zmielony pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy(...)przykryciem, sporadycznie mieszając. 3. W tym czasie przygotowujemy grzanki: kajzerki kroimy na pół, potem na podłużne paseczki, a następnie w kostkę średniej wielkości. Wrzucamy je na patelnię, na której smażyliśmy cebulę (dzięki temu będą miały delikatnie cebulowy posmak) i na baaaaardzo małym ogniu suszymy nasze kosteczki ok 15 min. Oczywiście możecie również skorzystać z gotowych grzanek. Ja często kupuję ziołowe

Restauracyjka Literacka
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 196

gram kabaczka po obraniu 1 papryka czerwona 2 papryczki chili szalotka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek z oregano 150 gram sera Reblochon de Savoi lub innego sera pleśniowego z mleka krowiego  pieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki(...)minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy w kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

Mango Papaja
THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger 293

także ulubione miejsce posiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych). Przy opracowywaniu przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż(...)olej i na średnim ogniu smażymy kurczaka ok. 4 minut z obu stron aż do uzyskania złocistej panierki. 5. MONTOWANIE BURGERA (3 min) Bułkę kroimy na pół i tostujemy od wewnątrz na suchej patelni (lub serwujemy świeżo upieczone buły wprost z piekarnika). Na dolną połówkę nakładamy ketchup, następnie liść sałaty, usmażonego kurczaka, plaster sera topionego, ponownie sałatę i kurczaka. Górną

Nerds Kitchen
Risotto z burakami i tymiankiem 205

smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj 50 ml białego wina i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj szklankę buliony i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu, aż ryż będzie miękki. Wtedy dodaj puree oraz pokrojone buraczki. Odstaw z ognia. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny, dodaj 2 łyżki sera koziego. Podawaj

Kredowe Menu
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

składniki poza bazową cebulkę i serem dodawanym na końcu, choć sama nie wiem czy dodaję więcej niż 2. Składniki: 150g ryżu arborio (do risotto) szklaneczka bulionu warzywnego lub drobiowego 175ml białego wytrawnego wina (kieliszek) 1/2 białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 250g szparagów 125g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki widelcem masło do smażenia oliwa z oliwek 2 garście startego(...)minut. Pod koniec mieszania (3 minuty przed końcem) dodajemy do ryżu odłożone wcześniej główki szparagów i łososia. Po zdjęciu z ognia dodajemy do risotta garść parmezanu. Resztą sera posypujemy porcje po wyłożeniu na talerz. UWAGA! Soli używam tylko na początku do cebuli, by się nie przysmażyła. Samo danie "dosalam serem

W kuchni wieczorem
Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą 129

kurczaka ok. 400g - rosół z kury Knorr - 1 szt sera mozzarella - 100 g suszonych pomidorów - 3 yżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka bułki tartej Przygotowanie: Jedną kostkę rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste. Nacieramy nią kurczaka i smażymy około 15 minut obracając, co jakiś czas. Pomidory i mozzarellę kroimy

Kulinarne życie