łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe, dymka (zielona część), ser do posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka(...)słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu
My Culinary ArtNiby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków. CIASTO - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 i 1/2 szklanki mleka
Pasje JolkiKto lubi naleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie
Delicious Titbitsświeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1 małej cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 100 gram sera mozzarella, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżki octu winnego białego, 4 łyżek oliwy, 6 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pomidorowego, który(...)papryki w paski, a cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty. Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie
Wyprawy kulinarnesmarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu - 1 kg białej cebuli łagodnej - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - cebulka prażona - sól, pieprz, oregano - ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut(...)minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut. Pod koniec smażenia dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Rosół zagotowałam, dodałam usmażoną cebulę. Przyprawiłam solą, pieprzem, prażoną cebulką i oregano. Gotowałam ok. 20 minut. Z ciepłych
mojewypiekiinietylkocebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju Beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE(...)gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem
zabawa smakiemwiele sposobów, grillować, faszerować, dusić, smażyć oraz dzięki temu, że sezon trwa na do jesieni, dorzucać do leczo. Ja połączyłam trzy letnie przysmaki, cukinie, pomidory i bób, w efekcie powstało pyszne danie wegetariańskie, lekkie, zdrowe i kolorowe. Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 60 min 3 żółte cukinie 1 kg bobu 150 g sera feta 2 pomidory 4 łyżki
Słodki Kompromismiodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony
Jedz zdrowo żyj zdrowo!koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku. Ponadto: opakowanie makaronu rigatoni 10 dużych cebul 3 marchewki sól do smaku pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wszystko razem połączyć, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia
Krakowskie smaki Anisiekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego
Niezły Młynekczarnych oliwek pół kuli sera mozzarella łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek sól pieprz chilli w płatkach Na patelni rozgrzewamy pikantną oliwę z oliwek i wrzucamy na nią krewetki. Dodajemy jeszcze miód, sok z połowy limonki, sól i pierz. Doprawiamy szczyptą chilli w płatkach i smażymy kilka minut z każdej strony
Mango Papajaburgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy naszą masę na dwie równe(...)być cienki, o takiej samej średnicy, co poprzedni burger). Tak uformowane burgery wkładamy do zamrażarki na 15 minut (mięso musi się odrobinę zmrozić, aby nie rozpadło się podczas smażenia). 2. Na patelni rozprowadzamy odrobinę oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Smażymy nasze burgery ok. 3 minuty z każdej strony. 3. Do zrobienia Big Mac'a potrzebne są aż dwie bułki
My Culinary Artpapryki (u mnie żółta i zielona) 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach) sos do pizzy lub gęsty ketchup mozzarella lub ulubiony żółty ser Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek(...)między czasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, obie papryki. Całość przyprawiamy solą ziołową i słodką czerwoną papryką, chwilę smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na wysmarowaną oliwą z oliwek blachą. Ciasto delikatnie rozprowadzamy rękami na pożądany kształt. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
Słodkie okruszkijeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow(...)naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
Zawsze głodna!większe) 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ostra papryka chili - wg uznania natka pietruszki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka oregano 100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę szpinak 250 g 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego 80 g mozzarelli 80 ew cheddara oliwa z oliwek sól i świeżo(...)świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, papryką chili, papryką czerwoną doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić
Stare Gary