prawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem(...)sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim
More food, love and dreamssłona wędzonka, kremowe i wyraźne. Słodko-pikantne, lekko ziołowe, naprawdę mocno charakterne połączenie. Przepyszne! Obieramy i średnio drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Czosnek drobno siekamy. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenie. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy(...)Wysmażamy go, zmniejszając ogień, na chrupko. Do chrupkiego boczku dodajemy pokrojoną w miarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Do zeszklonej dodajemy posiekany drobniutko czosnek i suszony tymianek, smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy
Karo in the Kitcheninny ostry ser) natka pietruszki sól pieprz czerwona papryka ząbek czosnku pół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych oczkach. Dodałam żółtka z jajek,mąkę,parmezan i pozostałe składniki. Na koniec ubiłam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej patelni
potrawyregionalnerozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem. AHHHHHHHHHH!! Pyszne
MarciochaKucharzykładziemy ser żółty i wędlinę . Zwijamy całość w roladkę . Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić sobie z plastrami najbardziej z brzegów, dlatego warto nabić je do środka szaszłyka , by inne elementy „trzymały” go po bokach. Z jednej roladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry Szaszłyk smażymy chwilę
Za drzwiami kuchniSmażymy na patelni. Do małego garnka wlewamy półtorej szklanki wody, zagotowujemy i wrzucamy kostkę rosołową. Następnie dorzucamy serki po jednym z każdego smaku. Ja wrzucam ok. 5-6 szt. Musimy dokładnie mieszać, aby serki się rozpuściły nie pozostawiając grudek. Nie gotujemy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy warstwy w następującej kolejności: makaron odrobina sera
Kolejny blog o gotowaniusmażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę. Na sam koniec możemy posypać rybę serem mozzarella
ClauditteMissCookingpieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem: 20g masła
Smakowity Blog Kulinarnyoliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy). Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek
Obiad za dychęsmażenia. Przygotowanie Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze jakieś 10 minut (do miękkości warzyw) i przyprawiamy. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Całość posypujemy świeżo startym serem najlepiej parmezanem. Smacznego
cookplsoli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże(...)kroimy w piórka - na pół, a następnie w dość cienkie plasterki. Pieczarki kroimy dokładnie tak samo. Ja wolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta
Ratunku obiadblaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól ziołową) i oliwę z oliwek. Następnie(...)podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość możemy doprawić np. ulubionymi ziołami (np. włoskimi). Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w misce. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta) wykładamy
Słodkie okruszkipieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko 1 mała cebulka szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka
MarciochaKucharzyzimnych składników ) Ja oczywiście poeksperymentowałam za sprzętem i przygotowałam kilka fantastycznych smakołyków! Dziś mam dla Was przepis na jeden z nich : fantastyczną zupę/krem z cebuli , z serem i kurczakiem i świeżym szczypiorkiem. Niezwykle aromatyczna … sycąca … przepyszna! Dodatek pieczonego kurczaka sprawia, że zupa może zastąpić nam cały, dwudaniowy obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula(...)topiony śmietankowy – 150 g * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – ok.300 ml * filet z kurczaka – 100 g * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i polewamy odrobiną oleju – zostawiamy do zamarynowania, a następnie smażymy do miękkości, na rumiano. Na dno zupowaru
Ostra na Słodkoziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano
Tradycyjna kuchnia Kasi