sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron oczywiście gotujemy al dente. Filet kroimy na drobne części, wielkość wedle uznania. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy na odrobinie oliwy, do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na drobną kostkę. Do rondelka wlewamy jogurt naturalny i serek śmietankowy, podgrzewamy do rozpuszczenia się serka, cały czas mieszając. Następnie dodajemy(...)imbirem i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu układamy wedle uznania, dodajemy rukolę, która nie dość że świetnie się komponuje to jeszcze fajnie chrupie. Na wierzch odrobina startego twardego sera. Natka
Gotuj z Natkąocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :) Placek po Cygańsku Naleśniki z serem białym Posiłek VII Po jednym dniu odpoczynku od zamentu restauracji ( tego dnia zjedliśmy Zapiekane bakietki żytnie z sałatą i dodatkami z parówką wieprzową, tak zwane Hot Dogi - tylko, że na stancji(...)reportażu nie ufamy w tym zakresie :). Chcąc potwierdzić nasze wcześniejze doznania w retauracji "U Kojota" postanowiliśmy do niej powrócić, mając chwilę przed koncertem Kamila Bednarka. Tym razem postanowiłam wziąć smażonego Karmazyna z gotowanymi warzywami i frytkami. Mój, wolał się utwierdzić w przekonaniu, że Sola ze szpinakiem to najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył
Słodkie Przyjemnościgotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem . Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy sezon na paprykę ! Salsa chili na zimę Składniki: 2 duże cebule 3 duże papryki różnokolorowe 2-3 papryczki chili(...)winnego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka cukru ok. 2 łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryki kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki chili. Po około
Kulinarne przygody Gatityserową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyciągnęłam serniczki z obręczy udekorowałam wiórkami(...)Jeśli chodzi o mus z jagód kamczackich, nie dopisywałam tego jako składnik, przepis nie powstał, bo jagód tych miałam bardzo mało i musu wyszły śladowe ilości. Jak zrobić? Smażyłam jagody z cukrem na raty przez dwa dni, potem przetarłam je przez sitko i to wszystko. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezakładce "sosy". Życzę smacznego! :) Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu(...)Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy. Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były
Czerwona Porzeczkacałkowicie rozmrozi, a cała woda wygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY(...)jednocześnie rozcierając całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny
Nerds Kitchencebulki czerwone Wykonanie Z bułek odcinam wierzch , a ze środka bułki wyciągam miąższ , następnie na sam spód bułki wykładam po jednym plasterku sera żółtego . Następnie cebulę obieram i kroję w drobną kostkę , kiedy mamy cebulę pokrojoną , rozgrzewamy patelnie i dodajemy cebulkę i przesmażamy około 5 minut , kiedy nasza cebulka się przesmaży dodajemy białą kiełbasę(...)kiedy mamy kiełbasę na patelni , wszystko na patelni dokładnie mieszamy aby nasze składniki dobrze się połączyły , następnie dodajemy wszystkie przyprawy i posiekany koper , doprawiamy do smaku naszą kiełbasę , wszystko smażymy około 10 minut często mieszając aby nasza kiełbasa się dobrze przesmażyła . Po 10 minutach do naszych wcześniej przygotowanych bułek wykładam warsz z naszej kiełbasy , tak aby cała bułka była wypełniona
Mój SmakSkładniki: 25 dkg mąki przennej szklanka mleka szklanka wody przegotowanej ostudzonej 2 jajka cukier, sól 40dkg sera białego półtłustego cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję
Mechanik w kuchniśliwkowe, czy powidła? Kurcze sama nie wiem jaka forma jest poprawna, może Wy wiecie? Wiem jedno: uwielbiam to! Mój smak z dzieciństwa kromka chleba posmarowana masłem, na to plaster sera białego w kostce i na wierzch powidła śliwkowe...mmmm Pycha! Trochę śmieszne połączenie, ale przecież możecie spróbować! Zastosowań powideł jest mnóstwo, już nie mogę się doczekać! Składniki: 2 kg śliwek(...)tego jak słodkie mamy śliwki) dwie garstki chęci :) Wykonanie: Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy je do garnka, u mnie teflonowego woka, wspominałam o nim przy poprzednich przetworach. Smażymy na bardzo małym ogniu, mieszając co jakiś czas. W momencie kiedy owoce rozpadną się dosypujemy cukier. Ile? Nie mam pojęcia, znowu sypałam na oko. Tak do smaku, jak sami lubicie
Blondynka Gotujeplacki z mascarpone z malinami oprószone trzcinowym cukrem pudrem Dawno się już tak nie nagimnastykowałam przy przewracaniu placków :O Placki wyszły niezwykle delikatne
More food, love and dreamsżurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy(...)łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego
Wyprawy kulinarnesurowej białej kiełbasy kartonik przecieru pomidorowego średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki szczypta bazylii szczypta oregano szczypta tymianku sól oraz pieprz do smaku łyżka oleju do smażenia makaron świeży tymianek do ozdoby Przepis 1 Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. 2 Dodajemy na patelnie białą kiełbasę, rozdrobnioną, bez skóry. Podsmażamy do zrumienienia(...)dodajemy paprykę słodką i zioła. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4 Podajemy z ugotowanym makaronem oraz świeżymi ziołami. Możemy posypać dla smaku serem. Artykuł Makaron z białą kiełbasą i pomidorami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliigarnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać grasicę i podsmażyć ją na rumiano. Grasicę wyjąć, wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, włożyć grasicę, dodać tymianek i gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn(...)ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Kiedy ryż będzie już prawie dobry, dodać skorzonerę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą. zastawa
królestwo garówbyło pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin. A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam! składniki 800 g cebuli 1- 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto) 1/3 szklanki octu balsamicznego(...)oliwa z oliwek przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki i smażyć cebulę na małym ogniu, tak długo aż osiągnie konsystencję gęstych konfitur i będzie
Stare Garypieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić. Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić(...)żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach. Farsz serowy Składniki: jajka ser żółty majonez musztarda pieprz sól Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce. Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty i majonez, doprawić solą pieprzem
Mama Gotuje