smażony ser - 3789 przepisów (strona:175/253)

Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 180

Składniki: 25 dkg mąki przennej szklanka mleka szklanka wody przegotowanej ostudzonej 2 jajka cukier, sól 40dkg sera białego półtłustego  cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję

Mechanik w kuchni
Powidła Śliwkowe 128

śliwkowe, czy powidła? Kurcze sama nie wiem jaka forma jest poprawna, może Wy wiecie? Wiem jedno: uwielbiam to! Mój smak z dzieciństwa kromka chleba posmarowana masłem, na to plaster sera białego w kostce i na wierzch powidła śliwkowe...mmmm Pycha! Trochę śmieszne połączenie, ale przecież możecie spróbować! Zastosowań powideł jest mnóstwo, już nie mogę się doczekać! Składniki: 2 kg śliwek(...)tego jak słodkie mamy śliwki) dwie garstki chęci :) Wykonanie: Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy je do garnka, u mnie teflonowego woka, wspominałam o nim przy poprzednich przetworach. Smażymy na bardzo małym ogniu, mieszając co jakiś czas. W momencie kiedy owoce rozpadną się dosypujemy cukier. Ile? Nie mam pojęcia, znowu sypałam na oko. Tak do smaku, jak sami lubicie

Blondynka Gotuje
697. Mascarpone pancakes. 132

  placki z mascarpone z malinami  oprószone trzcinowym cukrem pudrem  Dawno się już tak nie nagimnastykowałam przy przewracaniu placków :O Placki wyszły niezwykle delikatne

More food, love and dreams
Wątróbki w cieście francuskim 266

żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy(...)łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego

Wyprawy kulinarne
Makaron z białą kiełbasą i pomidorami 129

surowej białej kiełbasy kartonik przecieru pomidorowego średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki szczypta bazylii szczypta oregano szczypta tymianku sól oraz pieprz do smaku łyżka oleju do smażenia makaron świeży tymianek do ozdoby Przepis 1 Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. 2 Dodajemy na patelnie białą kiełbasę, rozdrobnioną, bez skóry. Podsmażamy do zrumienienia(...)dodajemy paprykę słodką i zioła. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut i doprawiamy pieprzem oraz solą. 4 Podajemy z ugotowanym makaronem oraz świeżymi ziołami. Możemy posypać dla smaku serem. Artykuł Makaron z białą kiełbasą i pomidorami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Risotto z grasicą 133

garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać grasicę i podsmażyć ją na rumiano. Grasicę wyjąć, wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, włożyć grasicę, dodać tymianek i gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn(...)ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Kiedy ryż będzie już prawie dobry, dodać skorzonerę. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą.   zastawa

królestwo garów
Konfitura cebulowa z Porto 179

było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin.  A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam! składniki 800 g cebuli 1- 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto) 1/3 szklanki octu balsamicznego(...)oliwa z oliwek przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki i smażyć  cebulę na małym ogniu, tak długo aż osiągnie konsystencję gęstych konfitur i będzie

Stare Gary
Nadziewane Jajka 211

pieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić. Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić(...)żółtka, czosnek, sok z cytryny i oliwę zmiksować na pastę w blenderze, doprawić. W razie potrzeby dodać oliwę. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić miejsce po żółtkach. Farsz serowy Składniki: jajka ser żółty majonez musztarda pieprz sól Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Ser zetrzeć na tarce. Utrzeć ze sobą żółtka, ser żółty i majonez, doprawić solą pieprzem

Mama Gotuje
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 163

Panną Malwinną ,  Mirabelką  oraz  Siaśką   na warsztat wzięłyśmy pieczywo cebulowe. Kiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego(...)Nutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE 154

Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina  2 szalotki (możecie zastąpić

OliveandThyme
Klops z indyka z nadzieniem 145

mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej  -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie:  Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty(...)rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.   Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa.    Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie.   Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto "Afrodyta" 371

półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany(...)przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta. Moje uwagi: 1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko

In my kitchen
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 185

Doprawiamy, dodajemy kmin i dobrze mieszamy. Ziemniaki wykładamy do dużej żeliwnej patelni, natłuszczonej odrobiną masła (może być naczynie żaroodporne). sos beszamelowy W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta(...)cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 137

bardziej zaskoczyło mnie zdanie, którym Jan Kościuszko otwiera swój felieton w jednym ze starych numerów KUCHNI - " Naleśniki zazwyczaj nie kojarzą się nam zbyt dobrze, a te z serem czy dżemem przypominają nam niemalże obowiązkowe pozycje kolonijnych jadłospisów"*  Nie wiem, jakie pan Jan ma  wspomnienia, ale u mnie naleśniki w wakacyjnym jadłospisie były i są zawsze przyjmowane z wielkim(...)dziś widzę euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach".  Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się

KUCHARNIA
Wyrolowana pieczona kiełbasa 170

łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów. do środka wkładamy groszek, kukurydzę oraz ser żółty Boczkiem owijamy kiełbaski, jeśli mamy krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy(...)momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy

NaKońcuJęzyka