Ciekawa propozycja na sycące śniadanie a nawet obiad. Frittata ( z włoskiego fritto= smażone ) jest potrawą łatwą i szybką w przygotowaniu, sycącą i bogatą w wartościowe składniki odżywcze, a przy tym wszystkim bardzo smaczną:) Oryginalny przepis widziałem na videoblogu Phila Mundy "The lighter option", tu zamieszczam własną, nieznacznie zmienioną wersję. Potrzebne składniki: 3 czerwone papryki 2-3 cebule 4 ząbki(...)czosnku 8 jajek 150ml mleka 100g kiełbasy, np. pepperoni świeża bazylia ser parmezan oliwa sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka (można też oczywiście jedno i drugie pokroić w kostkę). Podsmażamy na patelni skropionej niedużą ilością oliwy przez 5-6 minut, do czasu, aż papryka będzie bardzo miękka a cebula
Aromatyczne PodróżeSer przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć
CookYourselfPanierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało(...)gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
kulinarnajamka.blogspot.comsera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy
Malinowe Pocałunkimarchewka, obrana, przekrojona wzdłuż 1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia Świeżo zmielony czarny pieprz 100 g sera feta 2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka(...)grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien
Stare Garypokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. W międzyczasie bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę. Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy(...)które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści. insertCookd("03232bddc7edc689299f345a39cfce21
Kulinarne przygody Gatityserem feta Wersja z grzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę
Ratunku obiadser do posypania - listki bazylii do dekoracji - ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron spaghetti (lub inny) *W ostatecznej ostateczności można zastąpić wodą, choć wino jest ważne i dodaje potrawie smaku i aromatu :) Może być też półwytrawne. Przygotowanie: 1. Do mięsa dodajemy wodę i wino, mieszamy chwilę ręką, dopóki mięso nie wchłonie płynów. Odstawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy
Kraina Tysiąca Smakówserem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700 g mąki pszennej 400 ml wrzącej wody 4 łyżki margaryny szczypta soli farsz 850 g twarogu (użyłam taki z kostki) 2 jajka ok 20 kwiatków szczypiorku mały pęczek szczypiorku sól z pieprzem Kamis olej rzepakowy do smażenia Przygotowac
Monia miesza i gotujeJeśli wpadniecie po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: 200g ma
Walijskie Pichceniepomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i cukrem do smaku. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Włóż makaron do dużego naczynia(...)mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked pasta with meat and bechamel (6-8 servings) Ingredients for pasta: 2 tablespoons vegetable oil 1 large onion, chopped
karmelowychrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz(...)bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się ich objętość). Przyprawić pieprzem, wymieszać i jak tylko pory zaczną nabierać złotego koloru, zmniejszyć ogień i chwilę podusić. Następnie dodać
Moja Delicjasmażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera
Na słodko lub wytrawnie300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce(...)szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość. Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony
Moje Kuchenne Rewelacjesmażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem
Pasja Smakutego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od jakości, w mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza(...)łyżki otrąb owsianych · Kilka plasterków żółtego sera · sałata masłowa
Kolizje Smakówbiałej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; 100 g sera feta. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta(...)patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać tymianek, majeranek i ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez około 5 minut, aż cebula wchłodnie ocet. Następnie dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym
Gospodyni Miejskamożemy przygotować pyszny i łatwy obiad. Spaghetti z cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g spaghetti 2 niewielkie jędrne cukinie 3 ząbki czosnku listki świeżego oregano świeżo starty ser typu patmezan sól pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż(...)cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do przesmażonego czosnku dodajemy plastry cukinii i smażymy przez minutę, solimy i pieprzymy. Dodajemy gorący makaron, szybko wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i oregano. Od razu
Kulinarne przygody Gatitywędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano(...)opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę
CookYourselfciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy
Salonik smakówbyć. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję(...)całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć(...)kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christopherałyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie(...)ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około 5 minut w tem. 180-200 stopni Boczek smażymy na patelni aż będzie bardzo chrupiący i praktycznie pozbawiony tłuszczu. Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody. Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie
NaKońcuJęzyka