smażenia przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawami z jednej strony, a drugą posmarować pesto. Na płatach mięsa ułożyć po plasterku szynki, połówce pomidora i po 2 kulki mozzarelli. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi w celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć
Czerwień i błękitsmażyć kolejne porcje. Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką
Codzienne Gotowaniesmażyć jeszcze 1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową, pomidory z puszki, pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną serem
Stare GaryPonieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne
Kuchnia Beatyszpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku 3 liście laurowe 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz 4 duże plastry żółtego sera gouda olej Sposób wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić(...)przypadku świeżego szpinaku należy go dobrze pokroić. Cebulę i 3 ząbki czosnku drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju do momentu aż się cebula zeszkli, pod koniec smażenia dodać jeszcze pokrojony, odsączony szpinak i wszystko jeszcze podsmażyć. Gdy szpinak trochę ostygnie, dodać 1 łyżkę majeranku, sól, pieprz, tymianek a na końcu jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Wyjąć
Na słodko lub wytrawniesera gorgonzola 50 g masła 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżka migdałów w płatkach natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni, aby się ładnie zarumieniły. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy. *W międzyczasie wstawiamy
kulinarnyJadodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów nawet kluski z serem. Za to chłopakom smakowało w całości. Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól(...)Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na złoto z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć. Dodać ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem. Przykryć
Sto kolorów kuchnismażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną, trzeba wi ę c spożyć je jak najszybciej. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie sama cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np: boczek, ser kozi
Mia Cucina Sofietamogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś(...)ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy
Przysmaki Karolkismażę ok. 10 minut. Dodaję pokrojone pieczarki. Czekam aż puszczą wodę i gotuję ok. 10 min. Następnie dorzucam szpinak. Doprawiam czosnkiem. W osobnym naczyniu łączę se sobą jogurt z bulionem. Dokładnie mieszam. Dodaję powoli do mięsa. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładam na talerz. Następnie wykładam naszego kurczaka w sosie pieczarkowym. Na wierzch ścieram trochę sera
Przepis na Dzień Dobryopakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około 5 minut. Fetę pokroić w drobną kostkę, a łososia na drobniejsze kawałeczki. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy wrzucić czosnek oraz cebulę i smażyć przez
Healthy food explorerrównież serów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza. Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy. Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion I jeszcze jeden mój hit - solone smażone migdały
królestwo garówbiałym serem i dżemem z czarnej porzeczki. Pycha! 'naleśniki wg przepisu Juli Child' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie
CookYourselfserem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa
Gosia gotujepołowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIAkolację smażę dla niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną
Czerwień i błękitSpaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące. Ale robiliście je z dodatkiem sera feta? Jeśli jeszcze nie, to już zabierajcie się do gotowania, aby przekonać się dlaczego to takie smaczne! SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżki ketchupu (przepis --> TUTAJ ) 1 ząbek(...)czosnku majeranek oregano bazylia szczypta cynamonu pieprz sól olej (użyłam z aromatem czosnku) WYKONANIE Na patelnie wlewamy olej, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy przez chwilę, aby czosnek puścił aromat. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cynamonu, pieprz, oregano, bazylię i majeranek w zależności od upodobań. Dusimy jeszcze chwilę, pod koniec
Zofianaser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;) Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku 1 mała cebula pół łyżeczki czosnek granulowany pieprz, sól 1 albo 2 jajka 2 garści płatków owsianych olej do smażenia
Bon Appetit Małgorzatysera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy
Bon Appetit Małgorzatysmażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki lub skruszonym serem feta
Taste Of My Day