smażony ser - 3789 przepisów (strona:169/253)

Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 140

smażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną, trzeba wi ę c spożyć je jak najszybciej.  Nie wiem jak Wy, ale dla mnie sama cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np: boczek, ser kozi

Mia Cucina Sofieta
Norweskie ciasto z łososiem 178

mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś(...)ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka i sok z połowy cytryny 100 g startego sera Emmentaler 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą. Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym 129

smażę ok. 10 minut. Dodaję pokrojone pieczarki. Czekam aż puszczą wodę i gotuję ok. 10 min. Następnie dorzucam szpinak. Doprawiam czosnkiem.  W osobnym naczyniu łączę se sobą jogurt z bulionem. Dokładnie mieszam. Dodaję powoli do mięsa.  Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładam na talerz. Następnie wykładam naszego kurczaka w sosie pieczarkowym. Na wierzch ścieram trochę sera

Przepis na Dzień Dobry
Makaron gryczany ze szpinakiem, łososiem i serem feta 126

opakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około 5 minut. Fetę pokroić w drobną kostkę, a łososia na drobniejsze kawałeczki. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy wrzucić czosnek oraz cebulę i smażyć przez

Healthy food explorer
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 106

również serów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza. Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy. Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion I jeszcze jeden mój hit - solone smażone migdały

królestwo garów
Naleśniki wg przepisu Juli Child | test patelni do naleśników Mitra firmy Neoflam 151

białym serem i dżemem z czarnej porzeczki. Pycha! 'naleśniki wg przepisu Juli Child' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie

CookYourself
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 232

serem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa

Gosia gotuje
ZWIJAM WARZYWA 177

połowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego

KUCHARNIA
Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą 208

kolację smażę dla niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną

Czerwień i błękit
Spaghetti bolognese z serem feta 326

Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące.  Ale robiliście je z dodatkiem sera feta? Jeśli jeszcze nie, to już zabierajcie się do gotowania, aby przekonać się dlaczego to takie smaczne! SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżki ketchupu (przepis --> TUTAJ ) 1 ząbek(...)czosnku majeranek oregano bazylia  szczypta cynamonu pieprz  sól olej (użyłam z aromatem czosnku) WYKONANIE Na patelnie wlewamy olej, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy przez chwilę, aby czosnek puścił aromat. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cynamonu, pieprz, oregano, bazylię i majeranek w zależności od upodobań. Dusimy jeszcze chwilę, pod koniec

Zofiana
Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych 144

ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;)   Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku 1 mała cebula pół łyżeczki czosnek granulowany pieprz, sól 1 albo 2 jajka 2 garści płatków owsianych  olej do smażenia

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 178

sera gorgonzola  1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu  W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Korzenna zupa-krem z dyni i ziemniaków 189

smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki lub skruszonym serem feta

Taste Of My Day
Lasagne bolognese krok po kroku 312

Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła(...)solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym

Mania Gotowania
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 197

sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi  można wzbogacić nasze naleśniki  na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10         Składniki: 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki orkiszowej razowej(...)kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód

SzczyptaSmaQ