rozpuścić w śmietance, podgrzewając na małym ogniu (uważać aby nie zagotować), pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce sera, następnie przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec wymieszać masę serową ze śmietanką z czekoladą. Na podpieczony spód wlać masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gotującą(...)Piec w temp. 160ºC około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki. POLEWA WIŚNIOWA Mrożone wiśnie przesypać cukrem i pozostawić do rozmrożenia (np. na noc). Nazajutrz smażymy wiśnie na małym ogniu, ściągając pianę, która się wytworzy. Kiedy wiśnie staną się szkliste, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia (u mnie smażenie trwało około 45 minut). Wiśnie lekko
Kierunekuchniałyżeczki kuminu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ok 20 g świeżego imbiru 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy czosnek 5 ząbki 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki ser mozzarella (jedna kulka) garść świeżego szpinaku sok z połowy cytryny sok z 1 limonki świeży tymianek(jak nie mocie to może być ok 1 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: Ćwiartki dzielimy(...)miseczce mieszamy ze sobą kumin,paprykę,curry,sól,pieprz i tą mieszanką oprószamy mięso. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę(żeby masło się za bardzo nie przypaliło)smażymy na nim mięso na złoto z obu stron. Usmażone odkładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy starty imbir i czosnek,lekko smażymy żeby puścił aromat i wlewamy
Swojskie jedzonkoosolonej wodzie. Ma być al dente. Pieczarki obrać i pokroić na ok. 8 części każda + ogonki na połowy lub na 3 części. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, by woda, którą puszczą grzyby szybko parowała. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do grzybów, gdy grzyby zmiękną, a płynu na patelni będzie mało(...)dopuszczać do zrumienienia cebuli i czosnku, by nie były gorzkie . Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlać ok. szklanki wody. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnię. Wymieszać. Gdy ser się rozpuści, wsypać przyprawy i dodać odcedzony makaron. Całość dobrze wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem lub świeżą kolendrą
Weekendy w domu i ogrodzieWyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną wędlinę. Smażymy, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę. Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz(...)gotujemy na małym ogniu. Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut
Walijskie Pichceniedorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy. 3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody(...)podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smakubiałego sera 150 ml mleka 3 ubite jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 40 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy ser i zalewamy go mlekiem - miksujemy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana - odstawiamy. W drugiej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru, gdy masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy(...)składniki się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron. Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię je jeść bez dodatków :) Smacznego
Słodkie Przyjemnościskładniki * 100 g salami * 1/2 małego słoika papryki marynowanej * 1/2 opakowania makaronu świderki * 50 g startego sera parmezan * 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka * 1/2 pęczka natki pietruszki * grubo mielony pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzając odlać ok. 200 ml wody. Salami pokroić na cienkie plasterki, a następnie na połówki. Oliwki(...)pokroić w dość grube plasterki, paprykę w średnią kostkę, pietruszkę posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać salami, smażyć ok. 2-3 min, dodać paprykę i oliwki, grubo zmielony pieprz i smażyć, aż składniki będą gorące (3-5 min na średnim ogniu). Dolać zostawioną wodę z gotowania makaronu i chwilę dusić tak, aby powstał lekki sos. Makaron przełożyć na patelnię, dodać
Mix smakubył z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii(...)Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała i św. Guduli w Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż
Moja smaczna kuchniaRatatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania(...)smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około
Wino Francja KuchniaRatatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania(...)smaku 1 łyżeczka cukru 2 garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie: Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około
Wino Francja Kuchniajest prosty, a jego wykonanie naprawdę szybkie, dzięki czemu już po chwili możemy się cieszyć ciepłym, pożywnym śniadaniem. Spróbujcie. Zapraszam również na: Placuszki z kiwi Racuchy, czy placuszki z serem Placuszki kukurydziane Placuszki z jogurtu greckiego Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1 szklanka mleka 1 całe jajko 1 łyżka wody 1 średni banan miód, drzem(...)podania Przygotowanie: Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, bądź blendujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji przypomina tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki winny być wielkości małego talerzyka deserowego. Do smażenia używamy patelni nie wymagającej tłuszczu lub dajemy na patelnię odrobinę np. oliwy
Słodkie okruszkimiksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się(...)dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy
bistro mamaszklanki mąki 1,5 szklanki mleka 4 jajka 4-5 łyżek sera tartego parmezanu sól,pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)ser.Doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać pokrojony szpinak,.Wszystko dokladnie wymieszać.Odstawić na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia
w mojej kuchniwyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach, seler naciowy drobno siekamy, dodajemy do mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy(...)samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle
Kuchnia Pełna Pasji