smażony ser - 3789 przepisów (strona:180/253)

Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 407

posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ). To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz. Delikatnie ugniatamy. Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki

Ostra na Słodko
Proste kotlety mielone 276

bułki tartej. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej. Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut). Podawać ciepłe/gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych(...)drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 164

szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc. Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wcześniej posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę, pieprz oraz sól do smaku. Mąkę przesiać, dodać wodę ciepłą, olej i jajko, dobrze wyrobić, aby ciasto(...)łyżkę/ i dobrze skleić palcami ciasto. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i wyjąć jak wypłyną na wierzch. Te samą czynność wykonać z dwiema pozostałymi porcjami ciasta. Podawać ze smażoną cebulką. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 145

mamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI:   8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową,  białym pieprzem, zagotować

MarciochaKucharzy
Pączki z twarogiem i marmoladą 184

Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce(...)masła 70g cukru 30g drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 60ml mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 20ml wódki lub octu Szczypta soli Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia (ok. 1 kg smalcu lub 1 litr oleju) ok. 250g marmolady Do dekoracji: Cukier puder lub lukier Ewentualnie skórka pomarańczowa Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka lub wody Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, do chwili

Smakowy Raj
Cukinie faszerwane mięsem mielonym i kaszą jaglaną 168

wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy czosnek, a po minutce mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4 wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również(...)Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron muszle ze szpinakiem, boczkiem i jajkiem 200

braku pomysłu na obiad.  składniki (na 3 osoby) 15 - 16 muszli z makaronu 250 g szpinaku 100 g wędzonego boczku 1 jajko 120 ml śmietany ok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchu ew 2 łyżki twarożku sól pieprz puszka pokrojonych pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę  posiekać . Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2  łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory

Stare Gary
Devolay z masłem i serem 152

mięsie) Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz.  Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej(...)następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały. Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut. (na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę

Gotuj Z Muzyką
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 153

Bakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno. Ser pokruszyć przełożyć do miski  robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki". Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać bakalie - wymieszać. Ciasto:  Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką(...)brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane cukrem pudrem.  Wersja smażona bardziej mi odpowiada :)  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście zaprosili go do swoich kuchni i śmiało zastępowali te mniej zdrowe

kolorowotorcikowo
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 175

gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce.  Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo(...)patelnię łyżkę octu balsamicznego i łyżkę białego octu winnego. Gruszki obtaczałem w occie nie zmniejszając ognia, aż do jego całkowitego wchłonięcia przez gruszki. Co ważna nie można zbyt długo smażyć gruszek, aby nie stały się zbyt miękkie, zaraz kiedy na patelni nie będzie widoczny płyn należy wyłączyć gaz po gruszkami. Pozostawiając gruszki do lekkiego wystudzenia zająłem się przygotowaniem bardzo prostej

Wyprawy kulinarne
Pierogi z mozzarellą, mascarpone i suszonymi pomidorami. Najlepsze! Warsztaty Kamis #wystarczydlawszystkich 161

zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 2 kulki sera mozzarella 1/2 opakowania mascarpone 1/4 szklanki drobno startego parmezanu 1/2 opakowania serka kremowego typu philadelphia kilka suszonych pomidorów – pokrojonych w małą kostkę zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól(...)kostkę przyprawy: sól, pieprz w młynku, zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu, słodka i ostra papryka mielona Kamis, 1 czubata łyka cukru brązowego masło lub oliwa z oliwek do smażenia + dodatkowo: orzechy włoskie (opcjonalnie), garść liści bazylii, parmezan Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw

Moja pasja smaku
Wieczór z Cezarem. 310

się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę np. z peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy i kroimy na plastry. Obsypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię, smażymy na maśle aż się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki(...)pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle. Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę backstage

Brzuszki Łakomczuszki
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 117

super smaczne poduszeczki z ciasta jak na kopytka, ze szpinakiem i do tego czerwony kalafior.  Czerwony kalafior zapytacie ? Hmmm prosta sprawa. Do ciasta naleśnikowego, w którym jest smażony dodaliśmy jednego świeżego buraczka :) Żeby dopełnić smak i kolorystykę dania podaliśmy do tego tzatziki. Wyszło super i smak jest bardzo ciekawy. Zobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie(...)poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką oraz tymiankiem. Na koniec skrapiamy farsz sosem sojowym i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy

vegetanie
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 378

drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez ok. 5 min, aż stanie się szklista. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i szklimy jeszcze 1 min. 2. MAKARON/RYŻ: na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem. Ryż też świetnie(...)mieszając co jakiś czas. Kiedy kurczak przejdzie z barwy różowej w białą, czas przejść do następnego kroku – jeśli będziecie obsmażać go za długo, stanie się gumowy. 4. SER TOPIONY (1 min): do garnka dorzucamy ser topiony. Doda ciekawego smaku, ale można go pominąć, ponieważ do najzdrowszych nie należy (ma sporo fosforanów). 5. KUKURYDZA + ŚMIETANA (3 min): do garnka dorzucamy pół

Nerds Kitchen
Placki z cukinii i fety podane z sosem curry 127

placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej  SOS 6 łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu(...)myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie takie placki

Zofiana