smażony ser - 3789 przepisów (strona:185/253)

Placuszki serowe Nigelli 158

Ser na słodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki(...)żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti w pomidorach z oliwkami 101

sojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy(...)razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze wszystko ze sobą mieszając, aby sos idealnie pokrył cały makaron. podajemy na talerze i lekko posypujemy startym serem. Oczywiście najlepszy parmezan ale może być każdy ostry w smaku ser. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 167

Cebulę kroję w kostkę sma ż ę na bardzo małej ilo ści ole ju, dorzucam pok rojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę , a na oddzielnej patelni smaż ę be z t łuszczu mięso mielone, które prz yprawiam przyprawą do mięs, pieprzem , vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam wod y t yle by przykryło(...)przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu cz y soli na konie c doprawiam baz ylią, oregano . Oc zywiście można posypać żółt ym serem po wierzchu ! Smacznego

NA MOIM TALERZU
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 259

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na

Ala piecze i gotuje
Domowy Kebab z Kurczaka 432

najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje(...)kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab -  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można

Słodka Strona
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 115

ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego 1 marchewka ugotowana Wykonanie. Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple. Klopsiki. Składniki. 100g wołowiny mielonej 150g wieprzowiny mielonej(...)startą  cebulę i wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę  i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć  we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony. Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach. Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki z serem 130

Chcę podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z serem, które robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋 Składniki na ciasto:  - 2 jaja -200 g mąki -250 ml mleka -250 ml wody -szczypta soli -szczypta cukru -olej Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę(...)cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz: -200 g półtłustego twarogu -2 żółtka jaj -2 łyżki cukru pudru ( ilość wg. uznania ) -olejek waniliowy lub rumowy ( ewentualnie otarta skórka z pomarańczy ) -rodzynki

Kulinarne przemyslenia
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 159

lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce. A ja miałam: 100g pieczarek 100g szynki (lub innej chudej wędliny) ser mozzarella ok 50g sól pieprz ostra papryka olej bułka tarta koperek zielony (świeży lub mrożony) 2 jajka 3-4 kromki chleba 2 gotowane na twardo jajka Wykonanie: Pieczarki i szynkę(...)mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i ... zjadamy: z ketchupem, surówką lub po prostu same. Smacznego

Walijskie Pichcenie
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 230

lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę.  Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy całość(...)jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy

Symfonia Smaków
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 138

całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie i na południu. Czy Wam też kojarzy się ze smażonym karpiem? Następnie serwowane jest danie z makaronu. Jest ich oczywiście tyle, co regionów Włoch. Na północy, w Lombardii i Piemoncie, podawana jest lasagne z anchois i parmezanem - Lasagne della Vigilia(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 159

bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego   słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki na 5 słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea(...)anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na  4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki umieszczamy  w rondlu i smażymy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 1,5 h), pamiętamy o mieszaniu. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Ja, po raz pierwszy, pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna sałatka 150

Składniki: 150 g makaronu rurki 3 łodygi selera naciowego opakowanie sera M ozzarella   kilka pomidorków koktailowych pęczek natki pietruszki kilka czarnych oliwek pół piersi z kurczaka 50 ml białego wytrawnego wina  sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka     Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól(...)kostkę .  Pierś kurczaka umyć osuszyć i podsmażyć n a 3 łyżkach oleju. Przyprawić solą, piepr zem, ząbkiem czosnku, szcz yptą tymianku i papryką. Wlać do niego wino i smaż yć , aż się zredukuje ( ostudzić ).  Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem winegret i ...... Smacznego

Gaździnka warzy
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 130

meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana. Tyle informacji podaje Wikipedia  :)  Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D Swoją wersję zrobiłam(...)meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka) 1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona) 3 szalotki lub 1 czerwona cebula 1 pęczek świeżej kolendry  4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku) olej do smażenia pieprz, sól Szalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym

Bon Appetit Małgorzaty
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 187

pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche ,  bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było (z wyjątkiem smażonych batatowych oponek). Jestem zaskoczona jak niezwykle plastyczne jest ciasto z dodatkiem miąższu awokado. Wspaniale się formuje, pięknie wyrasta i ma niezwykle optymistyczny i radosny odcień seledynu, który po upieczeniu staje(...)brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana w dobrej jakości oliwie. Można odrywać kawałki jak bułeczki lub przestudzoną kroić na kromki. Długo zachowuje świeżość, a wiosenny kolor zieleni działa terapeutycznie. Polecam!  * Jeśli

KUCHARNIA
Moussaka (musaka) 314

przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (po 400 g) 3 łyżeczki koncentratu(...)sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy aż sos odparuje

Oryginalny smak
Placuszki z cukinią i fetą 209

takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia  kolokithokeftedes.  Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną(...)Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę

Chilli Czosnek i Oliwa