łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłóć widelcem, aby za mocno nie urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto(...)seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. 3. Do rozgrzanego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Chwilkę przesmażyć, następnie dodać seler i pora. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. 4. Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i usmażyć łososia
Ugotowaćbułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata - pół główki olej do smażenia sól, pieprz, wegeta Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo(...)cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem
Jadło i czytadłokostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę cebulę i jakiś czas smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut pod pokrywą co jakiś czas mieszając. W międzyczasie makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Końcowy etap: Do mięsa mielonego wlać gotowy(...)czasu mieszając. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Na sam koniec wsypać makaron i delikatnie wymieszać. Jeżeli ktoś nie boi się kalorii, to gotową potrawę można posypać serem, ser oprószyć suszonym oregano i całość zapiec w piekarniku. Kiedyś tak często z mężem jadaliśmy, ale młodość nie wieczność
Passions hobbies lifezjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 garść rukoli 1/4 kostki sera feta 1 awokado 1 pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach) Wykonanie(...)posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem
Blondynka GotujeRobicie sobie czasami omlety biszkoptowe na śniadania? Ja je uwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki:Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta(...)Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoRobicie sobie czasami omlety biszkoptowe na śniadania? Ja je uwielbiam! Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym! Łatwy … szybki … smaczny! Składniki: Omlet : - jajko – 2 szt – mąka pszenna – 2 łyżki – sól – 1 szczypta(...)Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut z 2 stron. Rozkrawamy na 2 księżyce. Przekładamy musem waniliowo – jabłkowym i obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkodynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna(...)łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Do boczku i czosnku dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną
nietylkopasta.plminut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego(...)zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie pasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym w paski plastrem żółtego sera. Dodajemy jogurtu naturalnego i łyżeczkę majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku
BaRepasOstatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką oscypków. Uwielbiam je za ich niepowtarzalny, wyrazisty smak. Oscypki to sery niezwykłe, oryginalnie wyrabiane z mleka owczego są naszą dumą narodową i świetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku. SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy(...)ziołowym, czosnkiem, solą i odstawiamy na jakiś czas. Kroimy oscypki na paluszki następnie smarujemy każdy plaster musztardą, kładziemy po oscypku i posypujemy suszonymi płatkami papryki, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na oleju, aż mięso lekko zrumieni się. Lubicie oscypki
ZofianaPolecam. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3-4 osób (6 krokietów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz do krokietów: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g sera ricotta 100 ml śmietanki 16% 1 średni pomidor 2 łyżki suszonych pomidorów 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy bazylia oregano sól, pieprz SKŁADNIKI na naleśniki: 1 jajko 2 szklanki mąki(...)oliwie podsmażamy posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory. Chwilę podsmażamy i dodajemy śmietanę, ricottę i suszone pomidory. Doprawiamy bazylią i oregano. Na końcu dorzucamy szpinak. Smażymy do miękkości szpinaku i odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE naleśników na krokiety ze szpinakiem: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko, wodę
kulinarnyJacienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g(...)mące (nadmiar otrzepujemy), następnie w jajku i kolejno w mieszance sezamowo kokosowej. Odkładamy na ok. 20 minut, aby panierka podeschła. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Roladki
mojewypiekiinietylkoSłodkie,bakaliowe,rozpływające się naleśniki.Wypełnione makiem i serem ,polane klarownym sosem czekoladowym.Mniam...Wiem ,że to jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka(...)pomarańczowej Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy i smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier,mleko i gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiminut. Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy. Jak jabłka się podsmażą, wyjmujemy je. Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka. Upieczone piersi kaczki(...)osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut
Kuchnia w opałachQuiche. Co to właściwie takiego? No więc, to nic innego jak tarta na kruchym lub francuskim spodzie jednak zamiast słodkiego nadzienia znajdziemy na niej mięso, warzywa, sery. Całość dopełnia masa jajeczno-śmietanowa, który pod wpływem ciepła ścina się i tworzy niejako spoiwo dla pozostałych składników. Dla mnie j ednak , quiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny(...)paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku bez dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki. Na powstały
W mojej holenderskiej kuchninaleśników). Powstały sos odstawiamy na bok. 7. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): wyjmujemy zamarynowanego kurczaka z lodówki, posypujemy nieco solą, mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony 2 minuty, aby go nie wysuszyć bo dopiecze się on jeszcze w piekarniku. 8. PIEKARNIK: czas nastawić go na 180 stopni, opcja góra i dół(...)zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać 10 minut, a wtedy zapiekanka nieco się scali i będzie ją łatwiej wyciągać. Możecie kroić kawałki
Nerds Kitchen