smażony ser - 3789 przepisów (strona:188/253)

Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 336

udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 " . Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik , Lejdi , Mirabelka(...)opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.  Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Gdy makaron się

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki z serem na słodko 211

Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają

Kolizje Smaków
Dynia zapiekana z grzybami 248

innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni(...)łyżeczki gałki  muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z dyni odcinamy górę, kapelusik

Kulinarne przygody Gatity
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 183

lubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki. Tym razem jednak przepis, który przetestowałam wczoraj, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam. I powiem, że mi takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad(...)ziołami. 4. Wyrobić mięsną masę, dodając tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. 5. Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu

Pasja Smaku
Papryka faszerowana 260

mięsem, ryżem i pieczarkami. Składniki: 3 szt papryka czerwona świeża 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie:   Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać(...)posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 st około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera. Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Brukowiec 135

takiego ten brukowiec? Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem. Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy, smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była niespodzianką. Czas przystąpić do działania. Składniki na ciasto: -1 kg mąki -3 jajka -2 szklanki mleka -4 łyżki cukru(...)wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy  ok. 5-6 cm.    Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem, zbieramy brzegi ciasta i formujemy kulki. Moczymy w oleju i układamy ciasno na blaszce zawinięciem do dołu.    Odstawiamy do wyrośnięcia.    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Zupa meksykańska 430

smaku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały) kawałek papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego ser Grana Padano lub parmezan do posypania  olej (np. z winogron lub rzepakowy) WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę.  Czosnek przeciśnij przez praskę(...)garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona  z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami. Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z serem i borówkami na słodko 206

Naleśniki z serem w nowej odsłonie z borówkami amerykańskimi.  Idealne zarówno na obiad, jak i słodki deser. Wyśmienite, delikatne, wprost idealne dla dorosłych i dzieci. Ilość porcji: 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) Opakowanie(...)misce umieszczamy twaróg, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz umyte borówki (kilka zostawiając do dekoracji). Składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze cukrem według uznania. Kiedy mamy gotowy farsz smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną margaryny. Na ¼  ciepłego naleśnika umieszczamy farsz. Naleśniki składamy na pół i jeszcze na pół, aż powstanie trójkąt. Robimy tak, aż nie skończą

Kolizje Smaków
Placuszki z Ricotty z Bananami 185

nowego, znowu szperałam w blogu  Kwestia Smaku  . Uwielbiam przepisy Asi. Lubię gotować potrawy nowe, takie które wpadną mi w oko. W lodówce leżał ser ricotta, w szafce syrop klonowy, a cynamon to ulubiona przyprawa mojego Alexa i tak padło na te placuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej...  zróbcie(...)dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem i polane syropem klonowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem 164

się je tutaj nagminnie do zapiekanek z korzennych warzyw. Dodałam również berberys. Nie wiem czy w Polsce jest jadalny berberys ale możecie go kupić w internetowym sklepie . Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje usmażony lub ugrillowany. Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi(...)200ºC piekarnika. Piecz przez 35 minut. Warzywa powinny być al dente. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem

codojedzenia
Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 215

Nareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów

Kolizje Smaków
Placuszki z serkiem wiejskim 30438

Ser w roli głównej! - idealne, słodkie śniadanie Składniki na ok. 12 placuszków - czyli porcja dla 2 osób : 1 opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g)   2 jaja - duże, lub 5 małych   4 łyżki mąki pszennej - czubate   1 łyżka cukru - czubata   1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru(...)opadła, bo wpływa ona na puszystość placuszków . Końcowa mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej, pulchnej papki, z widocznymi grudkami od twarożku.  Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.  Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Propozycja podania:   z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób

Grunt to przepis!
Kotlety siekane z piersi kurczaka 21048

mięso. Dodać jajko, starty parmezan, majonez i mąkę. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka to można dosypać odrobinę mąki. Odstawić mięso na 15-20 minut. Po tym czasie smażyć kotleciki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego! Przepis na sałatkę ze zdjęcia: Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu   Całość (8 siekanych kotletów) ma ok. 1292kcal. 1 kotlecik(...)kcal Jajo 56 g 7 g 5,4 g 0,3 g 0 g 78 kcal Ser parmezan 10 g 4,2 g 3,2 g 0 g 0 g 45 kcal Olej rzepakowy 30 g 0 g 30 g 0 g 0 g 265 kcal Podsumowanie

Kulinarne Przeboje
A figa! Z tonką. 153

rano czekać wielka miska gorącej kawy (podoba mi się ten francuski zwyczaj podawania porannej kawy w miskach, a nie w filiżankach), świeżutki maślany croissant i słoik jeszcze ciepłej konfitury smażonej o świcie z zebranych o poranku fig.  A! I koniecznie, tak jak wtedy, świeże figi będą spadały nam wprost na talerze.  Byłoby cudownie mieć jeszcze za towarzystwo przy(...)nadal smak trudny do wyobrażenia, ale wiem jedno - figi w ogóle świetnie " siedzą w ustach ", że tak się wyrażę. Świeże wprost z drzewa, usmażone w konfiturze, zapiekane z kozim serem, otulone pancettą, skropione octem balsamicznym - dla mnie każdy sposób podania to pierwszy krok do raju.  I więcej fig, tym ta droga się skraca. Teraz, gdy nareszcie świeże figi można

KUCHARNIA