smażony ser - 3789 przepisów (strona:197/253)

Naleśniki meksykańskie 372

więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy(...)pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem.  Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Kto ugości moich gości?
Sosy 190

wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć) po 2-3 min. dolać wino, nadal podgrzewać, po całkowitym rozpuszczeniu sera, dodajemy śmietankę i przyprawiamy ciągle mieszając. SOS HOLENDERSKI: Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku(...)vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę,  warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,  dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około 5 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 186

szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo zmielona sól i pieprz pół łyżeczki cukru trzcinowego (lub białego) śmietana lub jogurt naturalny jako dodatek do zupy listki mięty(...)rozdrabniamy na jednolitą masę za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i posypujemy z listkami mięty (perfekcyjnie pasuje tutaj również pokruszony ser feta lub prażone ziarna słonecznika). Czyż nie brzmi ekspresowo? Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Symfonia Smaków
Placuszki z serka wiejskiego na słono (z cebulą i szynką) 118

Przepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem.  Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno

Di gotuje
Krokiety z łososiem i mozzarellą 150

Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę! Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –

Ostra na Słodko
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 233

kawałek takiego cuda. Niby proste, składników też nie za wiele, a połączenie smaków smakuje praktycznie każdemu. Oczywiście można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki(...)średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy  Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy

Symfonia Smaków
Pączki tradycyjne 117

Pączki Z konfiturą różaną, owocową, z budyniem, serem, a może z czekoladą? Z czym zjedliście dzisiaj pączki? Jeżeli jeszcze się na żadne nie skusiliście, to lepiej się pospieszcie, bo podobno jeżeli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to nie będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię(...)rozpuszczonego masła ziarenka z ½ laski wanilii 50 ml wódki / spirytusu/ rumu sok i skórka z 1 cytryny lub pomarańczy dodatkowo 1 kg planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć

Pełny talerz
Fast food? Nie, dziękuję. No, z drobnym wyjątkiem... 212

Pochłonięta w smutku, zamyślona.  Przechodzę obok budki fast-food. Czy się zatrzymam? Czy coś zamówię? Nigdy! Mam uprzedzenie. Kiedy widzę te obskurne budki.. Kiedy czuję zapach setny raz smażonego tłuszczu... Kiedy patrzę na te brudne ruszty... Nie, nie, nie! I na dodatek to niezdrowe jedzenie. Unikam jak ognia. Może to paranoja, ale nie tknę kupnego fast-fooda(...)stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym. * Moje paróweczki podzieliłam na 2 partie: jedną z nich wzbogaciłam o plastry sera, w które owinęłam parówki nim okleiłam je ciastem drożdżowym.  ** Do ciasta dosypałam suszony granulowany czosnek - hot dogi wyszły mocno czosnkowe, zyskują tym samym na smaku i aromacie ;] Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe naleśniki z mascarpone , truskawkami i prażonym kokosem 121

Naleśniki , naleśniki :D U mnie tydzień bez naleśników nie istnieje! W tym tygodniu zajadałam już gruszkowe i pomarańczowe. Teraz przyszła pora na wersję jeszcze bardziej letnią

Ostra na Słodko
Spaetzle z gulaszem warzywnym 127

Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym(...)grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne

vegetanie
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 188

jest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce , własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie.  Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru  ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego(...)misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym najchętniej jadacie

Zofiana
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 175

rondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno , mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk w oku, który mówi(...)Pieczarki pokroić w plasterki.  Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Podawać

W kuchni wieczorem
534. Zapomniana gruszka. 129

placki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta   2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki

More food, love and dreams
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 261

Gruzińskie chaczapuri  z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h).  W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg(...)pocięte w paski (ja miałam czerwoną , zieloną i pomarańczową) mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzy przyprawy (wg uznania) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu warzywnego oliwa do smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami.  Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym

bastalena
Siekane drobiowe kotleciki z oscypkiem 119

W naszym domu często goszczą na stole siekane kotleciki. Są one ulubionymi kotlecikami mojej córeczki. Można przygotować je zarówno z filetu z indyka jak i z

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki