smażony ser - 3789 przepisów (strona:189/253)

Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 312

się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni , gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem. Czekolady(...)wody 100 g masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź

karmelowy
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 171

pęczek cienkich zielonych szparagów, pozbawionych końcówek łodyg i pociętych na 5-centymetrowe kawałki (alternatywnie zielony groszek) 6 dużych jajek 1 łyżka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości 1/4 szklanki oliwy 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozdrobniony świeżo zmielony pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi(...)minutę lub dwie, dodaj czosnek i zeszklij go. Wyobrażam sobie, że dzięki temu oliwa nabiera szparagowo-czosnkowego aromatu:) Wlej jajka i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Zmniejsz ogień i smaż, aż spód omletu się zetnie i przyrumieni. Jeżeli posiadasz patelnię z metalową rączką, wstaw teraz patelnię na górną półkę piekarnika, aby opiec wierzchnią warstwę. Jeżeli nie masz takiej patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 238

mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją ok. 3-4 min na średnim ogniu na oleju do zarumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Na patelnię wrzucamy posiekaną pierś z kurczaka i podsmażamy na mocnym ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy soli, mieszamy, próbujemy(...)dół) i pieczemy do momentu, kiedy zaczną się bardzo lekko rumienić ok. 15 min (jeśli zarumienią się za mocno, nici z ładnego, różowego koloru z wierzchu). 6. OZDABIANIE SEREM (5 min) Jeśli chcemy dokładnie trzymać się wizerunku Scrab Cakes z gry, musimy zrobić sos serowy. Na szczęście jest on ekspresowy – wystarczy roztopić 50 g serka topionego lub cheddara z kilkoma

Nerds Kitchen
Naleśniki – przepis podstawowy 147

mamy w domu łakomczuszka albo niejadka. Praktycznie każde dziecko i każdy dorosły chętnie zje naleśniki na obiad lub na deser. Możemy je podawać na słodko np. z dżemem czy serem osłodzonym miodem, jak również na słono i ostro. W zasadzie naleśniki można jeść ze wszystkim co tylko lubimy. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki(...)równomiernie rozprowadzić ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać mleka i dokładnie wymieszać, jeśli natomiast zbyt rzadkie dodać mąki. Na patelni ciasto powinno być rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem

Mama Gotuje
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 150

łyżki mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz, słodka papryka wykałaczki PRZYGOTOWANIE-farsz: Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana: Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki(...)ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej. PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem

kulinarnyJa
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 169

soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati 15 dkg ser mozzarella ( w kulkach) Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm. ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć(...)patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż

Kulinarny karnet Christophera
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 183

pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę(...)czym zmniejsz go do małego i gotuj jeszcze przez 50 minut (lub aż będzie miękka). Odcedź fasolę na durszlaku. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dorzuć marchewki, świeże pomidory, przecier pomidorowy, liście laurowe, natkę pietruszki i pomidory z puszki. Dopraw czerwonym octem winnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 340

całe kapary. Smażymy wszystko razem mieszając, aż składniki lekko nabiorą koloru – 2-3 minuty w zupełności wystarczą. Dodajemy płatki chili, przekrojone na połowy oliwki, puszkę odcedzonych z oleju anchois. Smażymy minutę i rozgniatamy przy okazji łyżką rybne fileciki. Wrzucamy całą puszkę pomidorów – ja korzystam z tych w całości, super dojrzałych, obranych i zanurzonych w pomidorowej passacie. Całe pomidory rozgniatam(...)rozkładamy porcje makaronu pomiędzy talerze.   Nie posypuję swojej puttaneski tartym Pecorino ani parmezanem – żaden prawdziwy Włoch tego nie zrobi, bo łączenie ryb i owoców morza z twardym serem jest zakazane ! Ale cudownie do tego sosu pasuje świeża mozzarella z bawolego mleka – rozerwijcie w palcach kulę na drobne fragmenty i rozsypcie je na gorącym makaronie. Posypcie całość jeszcze kilkoma listkami

Karo in the Kitchen
Naleśniki ze szpinakiem 144

Naleśniki uwielbiam, szpinak też. Naleśniki ze szpinakiem to niebo w gębie :) Szybko się je przygotowuje, więc są idealną potrawą na zabiegane dni. Naleśniki smażę według  >tego przepisu< .  Do przygotowania szpinaku użyłam: szpinak - tym razem mrożony, ale najlepiej świeży. Nie kupuję tzw. tafli szpinakowych mrożonych, gdyż jest to zmielona paćka zawierająca same "śmieci" i masę piasku. Jeśli(...)gałkę muszkatołową. Wymieszać, chwilę jeszcze poddusić. Serek topiony nie musi dokładnie się rozpuszczać. Na usmażonych naleśnikach rozsmarować szpinak (taką ilość, jaką lubimy). Po wierzchu można posypać utartym żółtym serem, jeśli ktoś lubi więcej sera. Ja lubię :) Naleśnik zwinąć w rulonik, w krokiecik lub w trójkąt - jak kto lubi. Obsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Smakuje na gorąco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 398

patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone oraz przyprawę do mięsa mielonego i podsmażać przez około 15 minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać(...)minut. Podawać ciepłą (u mnie oprószona świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Surówka z olejem lnianym 206

postaci pasty z chudym białym serem. W tym celu należy zmiksować olej lniany z 12,5 dkg chudego białego sera z dodatkiem chudego kefiru bądź jogurtu. Olej z serem należy miksować do momentu otrzymania pasty o konsystencji majonezu. Pastę można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub płatków zbożowych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia(...)naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych.   Składniki:  olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy. Dzienna porcja zawiera

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne pierogi z dyni 156

blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody) 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g sera fety szczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki oliwa Do polania : masło, ser parmezan szałwia (opcjonalnie)   Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy(...)Podajemy polane rozpuszczonym masłem (jeśli mamy do dyspozycji szałwię, to w czasie rozpuszczania masła ściągamy z wierzchu wytrącone białko -szumowiny- a następnie dodajemy listki świeżej szałwi i całość chwilę smażymy), posypujemy startym parmezanem. Smacznego Post Wytrawne pierogi z dyni pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Roladki drobiowe z warzywami 276

Przygotowuję często takie roladki z pieczarkami lub żółtym serem, dziś dla odmiany dzięki firmie IGLOTEX  przygotowałam z mrożonymi warzywami.  Roladki wyszły bardzo smaczne. Roladki drobiowe z warzywami SKŁADNIKI: filety drobiowe- 1 podwójne zupa jarzynowa warzywa- 1 opak natka pietruszki- 2 łyżki jajko - 1 szt mąka do obtoczenia bułka tarta tłuszcz sól i pieprz ostra papryka bazylia suszona PRZYGOTOWANIE(...)uduszonych warzyw dodać natkę pietruszki, wymieszać. Na każdym filecie ułożyć porcję warzyw, zwinąć w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i tartej bułce. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
zielone placuszki 146

niejadkiem, jest dzieckiem wybrednym, który może żyć na placuszkach, makaronach, ryżu i kaszy, ale najlepiej "suchych" co oznacza bez sosów. No czasami udaje mi się przemycić sos pomidorowy czy sery czy masło. No ale jak dla mnie trzeba się nakombinować :) Tymczasem z warzywami mamy różnie, w zupach zje - jak przemycimy, no ale fajnie by było żeby zjadła coś więcej. Wykorzystując(...)szklanki mąki Przygotowanie: szpinak wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy czas 30 s /obr 4-5 dodajemy pozostałe składniki i miksujemy czas 30-40 s/obr 5-6 smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron  Smacznego

Gotowanie z pasją
Hamburgery Fitt bez smażenia - bezmiesne 227

puszki 100 g świeżej marchewki startej na tarce 100 g rozmrożonego groszku (mrożonego, nie konserwowego ze słoika) 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki żółtego sera startego na tarce 4 łyżki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku 1 surowe jajko sól i pieprz do smaku 1 łyżki oleju na sos: 50 ml greckiego jogurtu(...)kaszy lub trochę mąki. Masę podzielić na 4 części i uformować z nich hamburgery Przykryć folią i odstawić na jakiś czas do lodówki aby zespoiły się. Burgerów nie trzeba smażyć. Podać z sosem jogurtowym, który powstanie po wymieszaniu składników

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 190

porcji) 450 g makaronu (np. rurki) 1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash 2 piersi z kurczaka 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 1-2 cebule 3 jajka 300 ml śmietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente(...)żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody. 4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej

UgotujmyTo.pl
556. Z karmelem. Brak czasu. 113

Kukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym* *z cynamonem i solom Biszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny

More food, love and dreams